(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Op zoek naar de verhalen van Gerard Martens, klik dan op deze link
T.g.v. de geweldig stijgende populariteit van onze site (dank, dank, dank!) worden de financiële lasten per maand voor onze Engelfriet site ook steeds hoger..... En dus zijn we op zoek naar sponsors: zakelijk of privé. Graag kontakt opnemen met hans@engelfriet.net Iedere bijdrage is van harte welkom ! ! |
---|
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Rotterdam en klik op ENTER |
---|
Tijdens een van mijn slapeloze nachten Uw fantastische site ontdekt.
Mijn moeder is al 20 jaar dood, ze was geboren in 1911, maar door heel veel van de liedjes die ze altijd voor haar10 kinderen zong stond ze ineens weer heel dicht bij me.
Echt genieten is dit, heel erg bedankt.
Ik blijf U site geregeld bezoeken, keep up the good work!
Tonny Nichol
Wat heb ik een plezier van jullie verhalen! Je moet weten , ik ben van origine een echte Rotterdammer, een gereformeerde nog wel. Wij , ons gezin, woonde in Delfshaven, maar vader en moeder kwamen beide uit Noord. Zo woonden de grootouders Urbanus aan de Schiebroeksestraat en de grootouders Dekker in de Watreringhestraat.Ooms en tantes op de Bergweg, Noordsingel,Voorburgstraat, en ga zo maar door. Wat had je vroeger een schep ooms en tantes. Zelf heb ik nog school gegaan in de Insulindestraat bij meneer Stapelkamp om voor kleuterjuf te leren.
Ik woon nu al veertig jaar in Zeeland en voorheen nog negen jaar in Brabant, ben nu 71,maar mijn hele jeugd komt weer langs als ik jullie pagina's lees.
Mijn jongste zoon woont nu weer in Rotterdam, met een schitterend uitzicht op de Maas, maar het Rotterdam uit mijn jeugd is onherkenbaar veranderd. Dat vind ik alleen nog terug op jullie websites.Heb je misschien ook nog iets over Delfshaven? Bij deze wil ik de hele familie Engelfriet hartelijk danken. Het is enig , echt waar.Wij gingen meestal lopen naar Noord, hoewel de tram, lijn 22 , bij ons op de hoek begon.Maar ja, mijn vader zei altijd dat de dubbeltjes niet op zijn rug groeiden.Zo ging dat toen.
P. Dekker
Concierge van 1919 - ???
LINK
O ja, concierge Dekker van de H.B.S. was mijn oom Piet. Hij woonde met tante Woutje aan de Duivenvoordestraat.Nu, beste mensen, ik wou dit even kwijt. Nogmaals mijn hartelijke dank. Ik hoop dat er nog meer komt . Een speciale groet aan moeder Ali, een enige vrouw.
Hoogachtend :Adri Boxhoorn-Urbanus
Door een toeval bij jullie website terechtgekomen. En meteen geboeid door alle rotterdamse verhalen en plaatjes. Ik zal er nog vaak op bezoek gaan. Grandioos werk!
Ik werd getrokken door een artikeltje dat jullie aanhalen in het onderwerp: "Lange Torenstraat werd Oppert, incl rondleiding ad 1900".
Er wordt terloops een rolletje toebedacht aan de poeliersknecht van Kuymans in de Oppert. Mijn overgrootvader Jan en diens broer Manus Kuijmans hadden vanaf ca 1870 een poeliersbedrijf aan de Oppert.Daarvoor poelierden de Kuijmansen in de Nauwe Kerkstraat 20, al vanaf ca 1740! En aangezien er uit die periode helemaal niets in de familie is overgebleven aan foto's of verhalen, is het fantastisch toch een indruk te krijgen van de sfeer, hoe beperkt dan ook.
Nogmaals mijn complimenten voor jullie site en de groeten van Karel Kuijmans uit Castricum.
door mijn pa frans van der velden werd ik gewezen op jullie site, daar waar ik een knap stukje techniek en materiaal aantrof vooral de oude foto's zijn erg mooi het loont de moeite om daar eens uitgebreid in door te bladeren.Ook de verhalen van mr. martens zijn leuk om te lezen..proficiat met deze gave site. Frans
Van: Bouman Edo
Datum: Don, juni 12, 2003 12:59 am
Aan: Aad Engelfriet
Hoi Aad,
Wat goed! Dank je wel voor Dorussie. Ik heb het doorgegeven aan de productie. Als je ooit de mensen in kees de jongen Dorussie ziet zingen, dan weet je waar 't van daan komt!
Groetjes & succes met de geweldige site!
Edo
Wat een leuke site. Al surfend naar allerlei "mannenverenigingen" via Google kwam ik op de engelfrieten-site, een naam die een geur naar Rotterdam bij zich draagt. Ondergetekende is afkomstig uit deze stad en groot geworden in een kerkelijke gemeente die niet landelijke gebonden was: de Gereformeerde Gemeente in Hersteld Verband (jawel, een heus bestaande kerkelijke gemeente die nu opgegaan is in o.a. de gereformeerde gemeente, de christelijk gereformeerde kerk en nog een paar andere groeperingen.
Daarvan komt de naam Engelfriet mij bekend voor. Wij kerkten ooit in een gymnastiek zaal vlak bij de Boezemsingel achter de (hervormde) Wilhelminakerk. Later zijn we naar een zaaltje gegaan in een zijstraatje (hofje) langs de Jonker Fransstraat.
'k Heb eigenlijk geen nieuws te melden, alleen dat ik het leuk vond op deze site een paar foto's van diezelfde straat te zien. Als ik meer tijd heb zal ik zeker de rest over Rotterdam bekijken.
Met vriendelijke groeten,
Henk Zweistra
Veenendaal.
Door toeval ben ik op je site terecht gekomen en ben onder de indruk van alle informatie die er op te vinden is,ik zal nog uren nodig hebben om alles te bekijken.
Veel succes met je site
groetjes
henk Schaap
Wauw ik was aan het surfen en vond ineens jullie site,te gek gewoon.Ook ik kom van Rotterdam,ben geboren in de Lisstraat,en heb ook gewoond op de Groen hillendijk en op de Crooswijkseweg.
Ik heb op de Isaac Hubertstraat op school gezeten.Bij nonnen.Ik ben van 1948.
Ik heb nog een tijd in het Reuma verpleegtehuis in Rotterdam gewerkt,en op een dagverblijf.Ik woon nu in Breda en heb mij heel mijn leven Rotterdamse blijven voelen hoor!
Ik heb jullie onder favorieten gezet nu.
Tot mails
groetjes van Heleen
My name is Bert Winterswijk en ik woon in Tweed Heads Australia, ik heb net bij ongeluk or nee bij geluk jullie site gevinden, en ik heb er al 2 dagen op zitten lezen en prachtige herrinneringen gekregen. Ik ben nu al sinds 1961 uit Overschie weg, so al de dingen en fotos die je daar van Overschie hebben zijn zoal van mijn tijd, en er zijn plaatsen die ik al had vergeten, en mensen die ik ken zoals de melkfabriek van Merbes en de melk fabriek van Branderhorst die ook vrienden van mij waren.
Ik hoop dat mijn nederlands nog goed genoeg is om te verstaan, en ik wil jullie van harte bedanken voor een prachtig mooi site. Ik heb nog nooit een site gezien dat me zoveel plezier en herrinneringen hebben gebracht.
Ik heb hier al twee dagen gezeten, en iedere keer vind ik weer iets niews
Van harte bedank yours Gratefully
Bert Winters
Mijn naam is mieke beijerling-Hofstetter, ik ben in de ooievaarstraat 33 geboren. Ik zit nu sinds 5 uren over jullie verhalen en fotos , het is te mooi om waar te zijn! Daar krijg je een portie heimwee van , dat je er stijl van achterover slaat, zou mijn moeder gezegd hebben. Het is fantasties wat u daar alles gemaakt hebt,eerlijk grotes kompliment. Ik woon sinds 35 jaar in Oostenrijk en nu dat in het internet te vinden, ik heb me tranen gelagt over die oude gezegdes in "nooit meer"
Lieve groeten uit oostenrijk
We zijn blij u te kunnen meedelen, dat uw website is gelinkt op onze website en wel op de nieuwe fietsroute 'Rotterdam: De stad, het groen en de rivieren'(32 km).
De maker, Leo Herwig, is inmiddels fameus vanwege zijn 16 fietsroutes vanuit Rotterdam. Jan van Dijk schreef daarom recent vol enthousiasme in ons Gastenboek over al die routes: 'Al veel van Rotterdam gezien waarvan ik het bestaan niet wist!' Geen wonder, dat de VVV in Rotterdam Leo vroeg om dit jaar ook de route voor de Nationale Fietsdag 2003 te maken. En Leo bood de route weer aan onze website aan ter publicatie. Inderdaad, de zeventiende. De route gaat door de regio van Rotterdam Noord-Oost en de titel zegt genoeg: 'Rotterdam: de stad, het groen en de rivieren'. De route is ruim voorzien van tips en van links naar andere sites!
In de komende Fietsnieuwsbrief zullen we aan deze route aandacht besteden. Onderstaand zenden we u ter informatie onze meeste recente uitgave. Alle nummers van onze Fietsnieuwsbrief, dus ook de voorafgaande, kunt u ook vinden op onze fietswebsite, en wel op het volgende directe adres: http://www.fietsen.123.nl/fietsnieuwsbrief.htm Daar zijn directe links gemaakt naar de verschillende pagina's, waarnaar in de nieuwsbrief verwezen wordt. Dit maakt het u gemakkelijk om snel het allerlaatste nieuws, zoals gepubliceerd in deze nieuwsbrief, te vinden.
We hopen u met dit alles van dienst te zijn.
Met vriendelijke groet,
Fietswebsite 'Fietsen E;en Twee Drie',
Gerrit Pruim.
E-mail: fietsen@fietsen.123.nl
Internet: http://www.fietsen.123.nl (let op de punt ná fietsen!)
ik ben van 1935 en geboren en getogen Rotterdammer in mijn jongere jaren heb ik al het een en ander verzameld buiten een verzameling van zo,n 10 wijken en vooral Kralingen/ Crooswijk het Noorden en het oude Noorden heb ik ook de Heul en de Kaap en Melief Bender. Ik ben invalide geworden maar gelukkig met mijn 67e nog bijdehand genoeg om met de P.C. om te gaan. Zo heb ik ook uw verhalen ontdekt. Geweldig vooral als je foto's en of bekende plaatsen tegen kom.Het is vreemd maar hoe ouder je wordt des te meer ga je daar naar zoeken. Ik ben iedere keer weer een gelukkig mens als ik weer iets ontdekt over de oude stad.
F. Zuidmeer
Surfend over het internet kwam ik uw ongelooflijk aardige website tegen. Jeugdherinneringen borrelden op en rondkijkend waande ik mij weer als klein jochie aan de hand van mijn grootvader van moederzijde (Opa Dicke) op zondag wandelend over de Boompjes en de Parkkade. En dan praat ik over goed 48 jaar geleden ten tijde van de E-53 in de toenmalige energiehal op de plaats waar nu de Euromast staat.
Op de pagina: http://www.engelfriet.net/Alie/Gastenboek/spelenlangsmaas.htm kwam ik een foto tegen van een schip van de HAL. Dat moet de Rijndam of de Maasdam zijn. Twee wat kleinere zusterschepen die werden aangeschaft tussen de nieuwe Statendam en de Rotterdam in. Dat was nog in de tijd dat er op het Witte Huis die mooie lichtreclame stond van Van Nelle (koffie (rood)/Thee (blauw)) en de Laurenskerk nog een geraamte was van wat onze oosterburen destijds 'Kulturschutz' noemden.
Herinneringen in overvloed en je raakt ze nooit meer kwijt, zeker niet als je, zoals ik nu woonachtig op de Veluwe, eergisteren nog in het Openluchtmuseum in Arnhem een ritje heb gemaakt met zo'n heerlijke oude rotterdamse tram, met dat zo typerende geluid. Zo'n tram waar in vroeger dagen de mensen in drie rijen op de treeplank van het middenbalkon hingen (waar de deur altijd van open stond) om naar het Feyenoordstadion te gaan.
Ik zal uw website nog eens verder bekijken en wellicht kan ik nog wat verhalen opdiepen. Al met al, een geweldig initiatief. Klasse! Met vriendelijke groet,
Peter Bladergroen
Zeer geachte Heer Aad Engelfriet,
Met veel plezier heb ik de site van de familie Engelfriet gelezen.
Wel heb ik een klein correctie die wellicht de site nog iets zou kunnen verbeteren. Dat betreft de spelling van de naam s'Jacob. U hebt de spelling telkens anders toegepast.
1881-1884 : Gouverneur Generaal van Nederlands-Indië Vader Frederik s'Jacob
In dat boek van Aline de zoon van deze man, ooit blijkbaar burgemeester geweest van Rotterdam :
Zoonlief s'Jacob, burgemeester van Rotterdam van 1893-1906
Nou die twee lijken toch sprekend, hè ?LINK
Voor velen is het een moeilijk te begrijpen spelling maar het is echt s'Jacob en NIET sJacob of 'sJacob of welke andere variatie men ook zou kunnen bedenken. Er is ook een reden hiervoor. Zij waren een Hugenotenfamilie en zij wilden graag de uitspraak van hun naam in het frans bewaard houden - vandaar de s' .
Met vriendelijke groeten,
Sonia Eijkman
Hallo Aad Engelfriet, de webmaster van een fantastische site.
Onlangs keek ik via Google naar familieleden van mij op internet.
Mijn naam is Adriaan Arie van Tienhoven en woon in Woubrugge, dichtbij Leiden
De gezochte naam was Chris van Tienhoven, en tot mijn grote verbazing zag ik dat op een reunie op het Henegouwerplein van de HBS aldaar in Rotterdam een foto van die reunie met mijn volle neef daarbij (2x).(LINK)
Chris van Tienhoven himself is een jaar ouder dan mij, en ik zelf word volgende maand 52 jaar.
Jij, Aad, als webmaster van deze site, verdient buitengewone bewondering voor de creativiteit en activiteit voor deze site. Ik kan hier uren naar kijken, en steeds weer iets nieuws te vinden over Rotterdam. De oude fotoos en verhalen over het Rotterdam van vroeger. In één woord geweldig en het surfen uren waard.
Iedere nacht kijk ik weer naar deze site, en verbaas me weer hoe je dat allemaal in elkaar zet met al die links.
Ik geniet van al die fotoos over het aloude Rotjeknor, alhoewel ik zelf geen Rotterdammer ben.
Maar ik vind deze STAD buitengewoon interessant.
Groetjes aan alle Rotterdammers en je familie, die zukke leuke verhalen hebben verteld over het wel en wee van vroeger en de jaren vijftig en zestig, waarin wij allebei onze jeugd hebben mogen meemaken.
Adriaan Arie van Tienhoven
Van: René Messchaert
Verzonden: zaterdag 12 juli 2003 8:30
Aan: hans@engelfriet.net
Onderwerp: leuk
Met name dat stukje over de plukjekaalstraat is humoristisch. (LINK)
Maar alle foto's vind ik een boeiend tijdsdocument van de stad die niet de mijne is maar waar ik zo graag kom.
Komplimenten voor deze verhalen met foto's.
En ja, ook dit jaar hoop ik weer in die historische tram te rijden.
Groeten.
René Messchaert
Van: Art.van.Esch
Verzonden: donderdag 10 juli 2003 23:51
Aan: hans@engelfriet.net
Onderwerp: rotterdam
Hello Hans ik heb net helemaal alles bekeken van je prachtige homepage all mij history komt terug weer ... Ik was geboren in Rotterdam Noord (Tochtstraat 49)
in 1939. My name is Aad.van.Esch ben op school geweest kleuterschool achter het zwaanshals vlakbij de oude zaagmolen brug. Daarna op school Horledius straat sorry ben de spelling kwijt dutch. Toen in the Jensiusstraat Klimopschool. Daarna technische Tamboerschool. Vroeger werkte ik bij Willem de Jong korte hoogstraat radio and TV installation toen voor Bakker en Rip als electrician, daarna Warnaar Radio Rdam west. Dan naar Roelofs Radio op de Mathernesserlaan 10 years. zo even wat van hier ik woon in Australia since 1980 ..
All the best Art
Beste Meneer Aad, Hierbij mijn complimenten voor de mooie website van de Tempel in Overschie!
Als buurtagent is het voor mij altijd wel leuk en nuttig om iets over de achtergronden van mijn 'werkgebied' te weten.
met vriendelijke groeten,
Helma van Lambalgen
Politie/Buurtagent Overschie (west)
hallo aad, moeder alie en de rest.
hoe kan iets gaan..... ik was bij google aan het zoeken naar een plaatje bij 'trouwens', waar ik zelf niet zo'n hoge verwachingen van had.
kom ik bij een plaatje van oldenbarneveld. waarom ik verder ben gaan kijken weet ik niet, maar ik kwam dus op jullie familie site. zo leuk en zo bijzonder. de liefde voor elkaar spat eraf.
ik ging kijken bij de verhalen van alie. via borculo kwam ik bij het pijlstaart verhaal. kostelijk.
nu is het 2 uur later. ik heb een klein stukje gezien. ik wil verder lezen. het is wel heel leuk om zo van het één in het ander te komen. ik zag ergens dat er ook dingen over indie staan. dat heeft ook mijn bijzondere belangstelling. dus daar ga ik ook wel eens kijken.
maar voor nu vast bedankt
wilma
Waarde Engelfrieten,
Ik kan het niet nalaten mijn grote bewondering uit te spreken voor jullie website. Ik kwam er min of meer toevallig op terecht en kwam buitengemeen onder de indruk.
Ik ben zelf bezig met onderzoek naar mijn familie, maar ben tot dusver niet veel verder gekomen dan het verzamelen van geboorte- en overlijdensdatums.
Maar ik heb steeds voor ogen om op zoek te gaan naar context en de personen achter de datums en namen. Jullie website is voor mij een bron van inspiratie en een stimulans om door te gaan mijn ideeën te proberen uit te werken. Het zal anders zijn, geen kopie (daarvoor heb ik al teveel in gedachten), maar ik zal met genoegen naar jullie verwijzen.
Ikzelf ben geen Rotterdammer van geboorte (een in Amsterdam geboren Fries), maar na ruim 30 jaar in Rotterdam gewoond te hebben en nog steeds te wonen verword ik toch wel een beetje tot een rotterdamse boer op zuid.
Ik ken Rotterdam pas sinds 1956. En de kiekjes maken veel nostalgische gevoelens bij me wakker. Ach, sentiment...
Met heel veel vriendelijke groeten,
Thomas de Wreede
Wat een leuke naam, Engelfriet. Ik ben zelf in Noord geboren en woonde in de Hildegardisstraat. Mijn grootouders woonden in de Meidoornstraat. Ik geloof dat die straat compleet verdwenen is, kon hem in ieder geval bij mijn laatste rit in het Oude Noorden niet meer vinden. Ik ben al vanaf m'n dertigste weg uit Rotterdam en toch ben ik mij altijd Rotterdammer blijven voelen. Als ik in de Maasstad ben, en dat is erg vaak, gaat m 'n hart open. Ik voel me daar thuis. Zoals Jules Deelder zei: Bent u Rotterdammer dan, ik doch, ik ken u ergens van.
Vanuit het raam van onze woning keek ik op de Hildegardiskerk. Dat gebouw had op mij als kind een magische aantrekkingskracht. Zwarte lijkwagens, auto's, de dood, voor mij nog steeds een onbekend fenomeen, ik werd er wekelijks mee geconfronteerd. Op een dag was er een militaire begrafenis met een ere-wacht. Het was in die tijd traditie om lakens voor de ramen te hangen bij een sterfgeval in de straat. Aanzeggers maakten dan hun ronde langs de buren. 'Heden is overleden...' Het klooster van de kerk vond ik angstig. Ik kom uit een Nederduits Hervormd milieu en wist niets van het rijke Roomse leven. Op weg naar mijn grootouders of naar de fietsenzaak Bertus Bitter, waar wij op de pof onze fietsen kochten bij Clemens Sillekens, rende ik in draf langs het klooster. Bang naar binnen gesleurd te worden en nooit meer vrijgelaten te worden uit dat donkere, angstige gebouw. Ik weet nog dat er een traliewerk voor de deur zat van het klooster.
Vriendelijk groet,
Joop Hoek
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Hildegardiskerk en klik op ENTER
Ik was op zoek naar gegevens van Hotel Centraal aan de Kolk in Rotterdam rond 1930-1940.
Bij het zoeken kwam ik op jouw site terecht.
Ik moet zeggen dat ik zelden (voor mij) zo’n interessante site heb gezien.
Man wat een informatie....geweldig.
Echt smullen van de historie van Rotterdam en wat een prachtige kaarten en foto’s.
Zelf ben ik een ras Rotterdammer geboren in de 2e Virulystraatin 1957 en ben zeer geintereseerd in deze historie.
Mede omdat mijn oma (95 jaar) afgelopen zaterdag avond vertelde dat haar vader een hotel/lunchroom “Centraal” dreef aan de Kolk in Rotterdam en dat hij niet een echte zakenman was waardoor de boel uiteindelijk op de fles ging.
Rens Dik
Ik heb met plezier de verhalen van u over het oude noorden gelezen ook de stukjes over het cafe van mijn opa Piet Apon in combinatie met de foto's waren erg leuk
M.vr.gr.
S.Apon
Helemaal toevallig vond ik jullie vele foto's en verhalen over het Oude Noorden van mijn geboortestad Rotterdam. Misschien mag ik er nog wat aan toevoegen.
Ik werd in het Franciscusziekenhuis geboren op 27 februari 1950. Nu is dat ziekenhuis er allang niet meer, er staat een flatgebouw, achter de Schiekade. Na een paar dagen mochten mijn moeder & ik naar huis, Bergselaan 145a. In die jaren waren mensen al blij met een etage boven, en dat betekende een voorkamer, tussenkamer en achterkamer, een trappenhuis met gang, een WC en een kleine keuken. Geen badkamer. Het huis is er nog, zo te zien van buiten ongewijzigd. Beneden woonde een ander gezin, die hadden een grote tuin achter het huis en een souterrain. Helemaal boven woonde de eigenaresse van het hele pand 145 a en b, een weduwe May-Poederooyen, die het huis had geërfd van haar ouders. Op haar bovenetage was wel een badkamer. Zij was in mijn jeugd al ver over de vijftig, en lerares Engels aan de HBS even verderop. Het huis lag precies in het midden tussen de Rodenrijsestraat en de Ackersdijkstraat. Op één van jullie foto's (uit 1924) is het goed te zien. Onze woonkamer lag op de eerste etage, met een Jugenstilachtig ijzeren balkonnetje.
Ik heb daar gewoond tot maart 1959, toen gingen we verhuizen naar de nieuwbouwwijk Zuidwijk op Zuid, een flat waarvan ik me nu haast niet meer kan voorstellen dat we dat toen een verbetering vonden. Misschien omdat er "modern sanitair" was, dwz een hokje met een lavet en een douchekop. In mijn herinnering, niet van nostalgie vrij natuurlijk, had de Bergeselaan met omgeving onvergelijkelijk meer sfeer, warmte, daar was ieder hoekje herkenbaar en uniek. Dat gold zeker ook voor de tramlijn 11, die wij iedere dag dat we daar woonden tientallen keren per dag zagen passeren, tot het eindpunt Lisplein en dan weer terug. Jammer dat die tram er niet meer is, wel goed is het dat de oude trambaan niet zomaar is kaalgeslagen maar is veranderd in een groenzone.
Op weg naar school passeerde ik iedere dag de HBS, waar meestal jongens in gymkleren door de gangen liepen. Jaren later, toen ik zelf op de HBS zat in een heel andere stad, besefte ik pas waarom die jongens dat deden. De lagere school die ik van 1956 tot maart 1959 bezocht was de Hendrikus Bakkerschool, aan de Veurstraat. Het gebouw staat er nog, ietwat vervallen. Ernaast ligt de Imeldaschool, toen was dat de meisjesschool. Dat gebouw werd juist nieuw geopend toen ik in sept. 1956 mijn schoolcarrière begon.
Je schrijft nog ergens dat de "imposante RK kerk" daar, de H. Familie, aan de Veurstraat ligt. Klopt niet helemaal, de hoofdingang van die kerk ligt aan de Nootdorpstraat, een straat die parallel loopt aan de Veurstraat; beide lopen uit op de Bergsingel. Tussen het schoolgebouw en de kerk lag, helemaal besloten, onze speelplaats. De kerk was dus letterlijk heel dichtbij. Ook figuurlijk; in de jaren '50 heerste nog de verzuiling, en als katholieken plaatsten wij die kerk in het middelpunt van ons bestaan. Zoals zoveel katholieken van huis uit heb ik de kerk al lang de rug toegekeerd, maar als ik nog eens door die buurt loop herbeleef ik weer het geestelijke klimaat van mijn jeugd, alleen al door de inderdaad imposante aanwezigheid van dat kerkgebouw.
Ik zou wel uren over de buurt rond de Bergselaan kunnen doorvertellen, over het Lisplein, de Berkelselaan, de Gordelweg, de Rodenrijselaan en -straat, de (meervoudige !) Ackersdijkstraat ... Als je meent dat ik iets interessants te melden zou kunnen hebben, geef dat dan even aan. Ik vind het zelf al erg leuk om via jullie site eens wat oude plaatjes uit de buurt van mijn jeugd te zien.
Nog even naar aanleiding van één van die plaatjes, een groepsfoto van HBS-leraren uit 1955; onze huiseigenaar en bovenbuurvrouw mevr. May, lerares Engels, zou daar ook wel eens op kunnen staan, maar ik weet niet of dat zo is en wie het dan zou kunnen zijn.
Met vriendelijke groet,
Peter De Reijke
Maak gebruik van onze zoekmachine voor meer informatie, zie de link een stukje hoger
Hallo Gerard,
Het wordt weer eens tijd om weer iets van mij te laten horen. Met heel veel plezier heb ik al jouw verhalen gelezen n.a.v. al die oude kranten, die jij zeer zorgvuldig heb uitgeplozen, wat een werk joh!!! Maar het resultaat is dan ook heel leuk geworden. Ik las o.a. jouw verhaal met de foto's over het Rotterdamsch Nieuwsblad, dat tegenwoordig het Rotterdams Dagblad heet. Nou ik heb hieraan ook nog bijzondere herinneringen, niet alleen aan dat laatste interview samen met mijn moeder, wat natuurlijk ook heel leuk was.
Zoals je weet heb ik 36 jaar in het bankwezen gewerkt en in de jaren '60 studeerde ik via het Nibé. Dat was praktisch allemaal zelfstudie, maar eens per maand hadden wij een bijeenkomst in één van de Rotterdamse bankgebouwen. Zo ook eind april 1967 in het gebouw van de H.B.U. aan de Coolsingel, dat hoge gebouw wat nog steeds bestaat en nu ook al lang behoort tot de familie van ABN AMRO.
Dat hoge gebouw was in die jaren tegenover het gebouw van het Rotterdamsch Dagblad, wat toen was gevestigd aan de Binnenweg tegenover Jungerhans. Boven op dit gebouw werd 's middags lichtreclame vertoont met altijd het laatste nieuws. Zo ook op die avond (27 april 1967 geloof ik) toen wij op de bovenste verdieping van de H.B.U. aanwezig waren voor weer een bijeenkomst. Wij konden zo uitkijken op de nieuwsberichten van het Rotterdamsch Dagblad. En wat gebeurde..............Met zeer grote letters werd de geboorte aangekondigd van Willem-Alexander. Nu hadden wij les die avond van een jurist en hij had een glaasje water bij zich staan. Wij hadden net een kopje koffie op. Deze jurist stond onmiddellijk op met het glas water en sprak plechtig: Nu proost op het Oranjehuis. Maar wij hadden niets en stonden dan ook maar op met onze lege koffiekopjes. De rest van die avond kregen wij vrij, want van studeren kwam niet veel meer. Ik herinner mij, dat toen de Coolsingel voor het stadhuis in zeer korte tijd vol mensen stond en die maar wachten op.............niets!!!!!!
Nu na wat gelopen te hebben op de Coolsingel en ook maar wat gedronken te hebben, gingen wij dus maar weer naar huis.
Ik vond het toch wel leuk om jou deze leuke anekdote ook maar te vertellen.
Nou, Gerard, ik merk, dat je er zowat doorheen bent wat die oude kranten betreft, of toch nog niet???? en dat hoop ik maar, want het is werkelijk heel leuk, zoals jij over al die oude advertenties verhalen kunt maken. Dit wilde ik even aan je kwijt.
De hartelijk groeten van,
Hans Engelfriet.
Heel leuk deze website waar ik per ongeluk tegen aan liep, dacht altijd dat de mariniers benoemd werden in het liedje (ondanks de schutters) wist niet dat dit ook in rotterdam had bestaan.
Begrijp nu ook hoe in die jaren eigenlijk de brandweer zorg was ingericht (blokken en blokhoofden) dit heeft mijn interesse omdat ik net met FLO ben als stadse brandweerman. (beroepskorps opgericht door de duitse bezetter)
Zo als jij dit over de schutters schrijft zou de brandweerzorg een goed vervolg stuk zijn . Bijvoorbeeld de aanschaf (gefinancieerd) door de gist en spiritus fabriek van (baby) pompjes net voor het uitbreken van de oorlog .
Hg Joop Houtman
Als ex marinier en gediend hebbend in Indonesië, vind ik bijzonder interessante verhalen hierover op deze site. Als geboren Rotterdammer natuurlijk ook. Gek, toen we er woonden interesseerde je de geschiedenis van de stad allemaal niet zo. Woon al jaren in Canada, maar mijn geboortestad ligt me nog na aan het hart. Ik moet wel bekennen dat ik van de linker maasoever kom en eigenlijk als kind zelden of nooit in 'de stad' kwam. Misschien kan de site worden uitgebreid tot heel Rotterdam.
Fantastische site, keep up the good work!!
Arie de Keyzer
Als echte Rotterdammer zijnde is het leuk deze site te bezoeken. Ik zelf ben geboren in 1965 en ken het vooroorlogse Rotterdam helaas allen uit boeken maar deze site is zeer compleet en geeft mede door de humor in de verhalen een goed beeld.
Ga zo door.
P.Kervink.
Beste Hans,
Een leuk verhaal over je ' wereldreis' destijds, want dat was het.
Je vertelt daarin dat je met je vader op de fiets terug reed van Oudenhoorn naar Hellevoet om de tram te nemen vanwege zoveel tegenwind. Je had echter ook kunnen wachten op het tramstation van Oudenhoorn zelf. Nadat je wellicht eerst een goedkoop stukje vlees had gehaald bij slager Job van Pelt.
Aan het slot vertel je over de fietsroute door Voorne Putten (De Trambaan). Maar behalve deze prachtige fietsroute, kan je ook nu nog de oude tram zelf bewionderen.
Deze rijdt in Ouddorp op Goeree, zeg maar vlak bij vakantiepark Port Zelande op de Brouwersdam.
Daar zal een vriendelijke conducteur jou zeker helpen bij het inladen van de fiets.
Voor het gemak voor jou en andere lezers: typ bij zoekprogramma Ilse het woordje RTM en je zult verbaasd staan over de verhalen en foto's van deze heerlijke tram.
Een goede reis toegewenst namens
Arie Boertje
(Conducteur der RTM)
Wat een leuke site.
Mijn vrouw en ik zijn allebei Rotterdammers. Sinds 1978 hebben wij 11 jaar in Ridderkerk, daarna 14 jaar in Oosterhout Noord-Brabant.
Het is daarom ontzettend leuk de foto´s op jouw site te zien.
De Noordsingel tegenover het gerechtsgebouw heb ik de eerste jaren van mijn leven doorgebracht op nr. 166a. Geboren in het Eudokia ziekenhuis. Mijn vrouw trouwens ook. Zij heeft haar hele Rotterdamse periode gewoond in de Bergstraat op nr. 84a.
Later zij wij als gezin een paar huizen opgeschoven naar nr. 160a. Daar heb ik tot mijn trouwen gewoond.
In de Jacob Catsstraat zat vroeger Arie P.J. Versluys (geen familie) daar heb ik altijd gewerkt bij één van de bezorgbakkers. Naderhand is deze bakkerij samengegaan met van der Meer & Schoep aan het Willibrordusplein.
In de Berkelselaan heb ik op kleuterschool gezeten. Bavinckschool
Op de Heer Bokelweg 60 heb ik de lagere school en mulo (2e jaar MAVO, vanwege de mammoetwet) doorlopen.
In de periode 1973 tot aan mijn trouwen in 1978 heb ik bij de RET afdeling automaterieel gewerkt aan de Sluisjesdijk.
Afijn kan nog uren schrijven. Je bent en blijft toch altijd een Rotterdammer.
Graag wil ik een foto van de Noordsingel en het Eudokia voor mijn eigen site gebruiken. Is daar bezwaar tegen?
Uiteraard niet
Met vriendelijke groet,
John Versluijs
Al een dag of twee zit ik gefascineerd de `Engelfriet-site' te bekijken: mooie, oprechte verhalen die me aan de verhalen van mijn moeder doen denken, maar ook prachtige foto's. Jullie verhalen lijken haast onuitputtelijk.
Menno Wigman
Vandaag kwam ik bij toevel op je website.
Ik woon al 22 jaren in Nieuw Zealand.
Ik ben opgegroeit in Rotterdam aan de Goudsesingel wij waren de eerste bewoner in het eerste flatgebouw wat gebouwd is na de oorlog in 1945.
Ik ging naar de kleuterklas in een gebouw naast de koninginnekerk, maar behoorde aan de kerk, we speelde soms in de kerk, bij de preekstoel. Zondags gibng ik met mijn vader naar de kerk.
Helaas is de prachtige kerk afgebroken, en heb ik er geen foto van. Verder toen we in de flat woonde (we woonde op de hoogste etage) op een nacht brande de molen af in de Zaagmolenstraat, dat konde we goed zien, verder keken we uit helemaal naar de haven waren de schepen lagen we konden zien als de Rotterdam thuis was, die voeren emigranten naar Canada, Amrika en Nieuw Zeeland.
En ook de Amsterdam, rondom de flat was grasveld en later bouwde men daar en ander flatgebouwm en het handelsgebouw tegenover ons en noodwinkels.
Ik vond het leuk om de foto te zien van de Koninginneker en de afgebrande molen.
In Januari van dit jaar was ik in Nederland en heb o.a. de St. Laurenskerk bezocht, ik heb het altijd in de steigers gezien, en nu was het klaar.
Het brengt zeker weer herinneringen terug, ik herinner me ook de veemarkt en de Jamin fabiiek.
Bedankt voor de foto.s.
Maroesja van der Zee
Waipukurau.
New Zealand
Wat zit ik te genieten van de websites over Rotterdam al die mooie oude foto's en het gebied rond de Laurenskerk.
Zelf woon ik aan de Bierstraat (Wijnhaven) in een torenflat en kijk ook op de Laurenskerk uit.
Al die foto's van voor WO2 dit was het Rotterdam zoals mijn vader die kende:-))
Komen jullie zelf ook uit Rotterdam?
Driquez Hoogenboom
Ik woon in de Verenigde Staten maar ik ben een geboren en getogen Rotterdammer. Geboren op Jan. 4, 1936 in de Meester Willem Straat in het Ouwe Noorden. Op de Eerste Pijnackerstraat op de lagere school gezeten.
De foto's op je site, brengen herinneringen terug, die ik haast was vergeten.
Spelen op het Pijnackerplein, Het wonderkacheltje, zoeken naar brandstof tussen de tram rails, en die foto van de Zaag molen brug.
Wij komen haast ieder jaar voor een maand naar Nederland maar Uw site laat mij Rotterdam zien, zoals ik het mij herinner.
Ik heb natuurlijk nog lang niet alles gezien. Maar ik ga beslist naar alles kijken.
Er was een Drogist op het Plein waar ik altijd hoofdpijn poeders moest halen voor mijn vader... enz. enz.
Mijn dank voor een zeer mooie, nooit meer te vergeten web site. Ik heb het maar vlug even in mijn favorieten gezet.
George Quellhorst.
Ik heb met genoegen zitten kijken naar de leuke website over Brusse en Rotterdam. Brusse als chroniqueur van de stad in die tijd levert een aardig beeld op. De foto's maken de sfeertekening compleet. Het is maar de vraag of de mens Brusse vergeten raakt. Wie weet krijgt hij nog eens een herkansing? Zelf doe ik een historisch- theologisch onderzoek naar een aantal steden in Nederland met een stadszending. Ook Rotterdam met het Vischnet en Jeruel vallen daaronder. Ik zal Brusse zeker noemen. Hij is inderdaad vergelijkbaar met Dickens en Ostwald en zijn Grossstadtdokumente. Bedankt,
Berend Veldhorst.
Bedankt voor je bijzonder goed vastgelegde informatie over van speijk en zijn haast fundamentalistische daad, het werpt toch weer een ander licht op zelfmoordacties en de veranderde publieke perceptie van zo'n daad.
Frits Weijers
Mijn naam is Maaike Jacobs, ik ben 36 jaar en ik woon alweer bijna 20 jaar in Engeland. Ik heb zelf ook een weblog (www.mickeylove.web-log.nl ) waar ik ditjes en datjes uit m'n eigen leven opschrijf.
Vandaag kwam ik zomaar toevallig op uw dochter's pagina terecht, en daar ben ik heel blij om! Ik heb uw verhalen met een lach en een traan gelezen, eerlijk waar! Het heeft mij warempel geinspireerd om voor mijn oma (Martha van IJzendoorn, 1914-199) ook een pagina te beginnen (op www.marthaswisdom.web-log.nl )
Heel erg bedankt en dat u nog maar veel emielen mag ontvangen,
hartelijke groeten van
Maaike
Wat leuk dat ik op jullie site bent terecht gekomen. en tot de ontdekking kwam dat mijn neef Gerard Martens , er in voor kwam en tot de ontdekking kwam dat mijn Vader Giem Martens er ook in voorkwam was ook lid van de Romeinen mijn broers kwam ik ook tegen en andere ooms en neven en zwager.
Ik was helemaal in de wolken het te lezen. En heb gelijk contact opgenomen met Gerard , heb hem een mooie pentekening gestuurd van de voedsel dropping boven rotterdam . ik heb nog heel veel te lezen in de site ,maar wilde toch even reageren hoe leuk ik het vind
ik ben Corrie Martens 81 jaar en een nicht van Gerard
ga beslist weer verder lezen
vriendelijke groeten
Corrie
Beste familie Engelfriet,
wat heb ik genoten van de verhalen en de oude foto's van Rotterdam.
Mijn naam is Anita van Tilburg- Kraft ben 54 jaar en ben geboren in Overschie. Nu woon ik al 26 jaar in De Heen in Brabant, waar het ook heerlijk leven is.
Vanmiddag was ik aan het zoeken naar oude foto's , die mijn overgrootvader C. Mögle van Rotterdam heeft gemaakt, zodoende kwam ik op jullie site terecht. Mijn overgrootvader was hoffotograaf in de eindjaren van 1800 en begin 1900 . Er is ooit wel een kalender uitgegeven waar wat foto's van hem instonden, waar ik heel zuinig op ben. Wie weet hebben jullie misschien nog wat materiaal van hem.
Ook kwam ik een oude foto tegen van de Coolsingel met de molen De Hoop uit 1912 , laat die ets nu bij mij aan de muur hangen, geërfd van mijn overleden ouders.
Mijn complimenten voor de site, zo uitgebreid, geweldig leuk. Ik heb hem in mijn favorieten gezet, zodat ik hem nog aan die en gene kan laten zien.
Heel veel succes verder, misschien hoor ik nog iets van jullie.
Hartelijke groeten van Anita van Tilburg.
Hallo daar In Rotjeknar!! Internet is maar goed zeg! Heb genoten van je verhalen en beschrijvingen van Rotterdam. Wie ben ikke dan? Willem Koelega, woon in Zweden sinds 1969. Geboren in Rotterdam Hillegersberg. Ook gewoond in Schiebroek.
Mijn Vader had de smeederij in Rue d’Aelwijn, zoals wij weleens zeiden. Tussen 2 haakjes, er was een verkeerde spelling: Niet Koelinga, maar Koelega! Ik heb zelf toen ik 23 jaar oud was, een korte periode in de firma gewerkt. Als kind ben ik ook vaak in het huis geweest aangezien mijn grootvader en 2 tantes daar woonde op de 1e en 2e verdieping.
Leuk om te zien dat het smeedijzeren hek indruk achtergelaten heeft! Kan vertellen dat bijna recht tegenover de zware dubbele smeedijzeren deuren van de werkplaats een wasserij lag, die Gaanderse heete. De eigenaar daarvan wisselde wij weleens een woordje mee. Mijn vader, die ook Willem heette, deed wel eens was kleiner werk voor hem. Zijn voornaam ben ik vergeten, maar de man woonde in het zelfde pand, in de etage erboven.
Heb ook het verhaal van de ijsman Pelat gelezen en moet zeggen, dat die is helemaal perfect beschreven!! Deze man kwam met zijn witte karretje, voorbij de HBS Willem de Zwijger op de Bergsingel en verkocht goed. Dit moet in 1962-63 geweest zijn. IJs precies als beschreven met twee wafels en het ijs er tussen, dus geen kuipje! Hij zei niet veel en lachte meestal en had volgens mij een stevige ”Bismark” snor. Zijn naam was Pelat en niet Plat. De voornam weet ik niet.
Zo, hier wil ik het bij laten. Nogmaals, ik heb genoten van de verhalen! Beste groeten van Willem Koelega
Overigens wil ik nog even zeggen dat jullie website heel dikwijls door mij wordt bezocht. Mijn vader was als geboren en (op-)getogen Rotterdammer een Rotterdam-fanaat en heeft er altijd over verteld. Mijn kast staat vol met boeken. Ik kan een roman schrijven over het leven van mijn grootouders in het Rotterdam van 1870 en hun connecties met de muzikale wereld. Ik geniet van de foto's en leer soms nog wat uit de tekst...
Ik heb jullie website doorgegeven aan mijn 81-jarige zus in Australië. Die bekijkt elke dag wat foto's en stuurt er mij haar commentaar op!!
Jullie weten niet hoeveel plezier je hier heel veel mensen mee doet, soms tot tranen toe..
Vele groeten,
Ton Spamer
Mijn naam is Marja van Loobergen en ik heb belangstelling voor mijn geboortestad Rotterdam. Sinds kort heb ik ADSL dus kon ik op mijn gemak weer wat van Rotterdam opzoeken. Ik ben 45 jaar geleden geboren in de kraamkliniek Putseplein. Als baby verhuisde ik naar de Polderstraat 25 en als kleuter naar de Riederlaan 57c.
Al een poosje probeer ik er achter te komen waar de straatnaam Riederlaan vandaan komt en niemand kan mij daar antwoord op geven. Misschien iemand die dit leest wel?
In 1966 zijn we met het gezin verhuisd naar Hoogeveen. Ik heb inmiddels Drenthe erg lief gekregen, maar mijn wortels liggen toch in Rotterdam. Mijn ouders zijn er geboren en hebben er de oorlog meegemaakt, net als mijn grootouders natuurlijk.
Ik heb op de Hillevlietschool op school gezeten. Ik heb met eigen ogen gezien dat de Riederlaan totaal veranderd is . Ik had dolgraag nog eens een kijkje willen nemen toen in ons oude huis. Heel soms kom ik nog in Rotterdam omdat ik daar familie heb wonen. Ik kon het niet laten even te reageren en om mijn vraag te stellen. In de tijd dat ik nog in Rotterdam woonde heette ik Marja Kip. Nu groet ik u met mijn naam Marja van Loobergen.
Ps. ik ga verder surfen, want ik geniet van de foto's.
Onlangs kwam ik op uw site terecht, daar kwam ik diverse afbeeldingen van oud delftshaven tegen, dat vond ik ontzettend interessant, mede omdat mijn moeder daar als kind heeft gewoond.
Ik zelf heb absoluut geen informatie hiervan, alleen dat zij daar gewoond heeft, en dat haar trouwring in de voorhaven ligt, die is zij verloren tijdens het uitkloppen van een kleedje.
Ik zou het zeer op prijs stellen als iemand mij enige informatie hierover zou kunnen geven.
Het enige dat ik weet is dat mijn opa's naam Johannus Hendrikus Wilhelmus van der Brugghen was, hij was getrouwd met oma Roest
Zij hadden zover ik weet 8 kinderen met de namen: Jan Janus Bertus Jo Henk Wim Rinus en een meisje Neeltje dat was mijn moeder in 1940 moeten zij op de Voorhaven gewoond hebben. Mijn opa had een schildersbedrijfje.
Ik zou het zeer op prijs stellen als iemand mij enige informatie of foto's zou kunnen laten zien.
Wat ik ook weet moet er vroeger ergens in Delftshaven een pand van de firma Ruys en co hebben gestaan, waar een van mijn ooms heeft gewerkt.
In de hal van dit pand moet een lamp van glas in lood hebben gehangen waarvan ik een zijde in mijn bezit heb.
Hoogachtend, F.Winkelman.
Ik heb net even door het website van jullie gekeken. Hardstikke leuk!!! Mijn naam is Roelof Enzlin en ik woon nu in Woodstock, Ontario, Canada, maar ik ben in de Gerard Scholtenstraat geboren, nummer 102, boven.
Ik was 12 jaar toen mijn ouders en ons gezin geemigreerd zijn. Het laatste jaar woonden wij in Ommoord (Grasbuurt). Mijn achternaam is Enzlin en mijn opa had een schilders bedrijf in de Zaagmolenstraat (nummer weet ik niet meer, maar kan ik aan mijn vader vragen).
Ik herkende ook nog de de Willebrordusstraat want wij hadden kennissen die een melk winkel hadden. Ik noemde die mensen "opa en oma" Reineveld (niet zeker van de spelling,misschien met een lange ij).
Ik herkenden een hoop van de plaatsen en veel van de fotos.
Het Pijnackerplein bracht weer een hoop herinneringen terug voor mij, bedankt!!
Roelof Enzlin
(in Canada Ralph Enzlin)
Bij het zien van de foto op de hoek Ringvaartweg, gaan mijn gedachten weer terug naar 1947 of 1948, dat kan ik niet meer precies reproduceren.
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Ringvaartweg en klik op ENTER
Het was hoogzomer en mijn vader, die aannemer was, had die dag met zijn ploeg de vloer gestort van het kerkje. Omdat het drogend weer was, moest de vloer 's avonds nog natgespoten worden. Het hardingsproces van beton wordt namelijk verstoord als er te weinig water aanwezig is. Omdat het zulk mooi weer was, mocht ik met mijn vader mee. Door de warmte zou ik toch nog niet kunnen slapen.
Mijn vader is circa een uur aan het spuiten geweest en al die tijd heb ik in een berg zand voor het kerkje in aanbouw zitten spelen. Het is nu meer dan 55 jaar geleden, maar het moment staat in mijn geheugen gegrift, terwijl er niets belangrijks is gebeurd. Nog ieder jaar ga ik overigens naar het punt op de 's-Gravenweg, dat vroeger werd gekruist door de "Centuurbaan" (spoorlijn Maasstation naar Gouda).
Het was een mooie dag in het najaar 1944. Plots hoorde ik schieten. Ik wilde naar buiten lopen, maar werd door mijn moeder uiteraard tegengehouden.
Even later zag ik een man in een witte jas aankomen (waarschijnlijk de dokter om de doodsoorzaak vast te stellen). Nog even later zag ik een open wagen waarop de lijken van de terechtgestelden lagen. nu ik ouder wordt (bijna 63 jaar) ga ik weer steeds meer aan dit soort dingen terugdenken.
Op 4 mei ben ik daar dus altijd bij. Bitterzoete herinneringen komen dan boven.
Hoewel ik tegenwoordig in Ommoord woon, voel ik mij nog steeds zeer betrokken bij Kralingen, waar mijn jeugd ligt.
Fijn dus, al die foto's van Kralingen
Met vriendelijke groet,
L. de Kwaadsteniet
'k Was aan het zoeken naar (hoe ging het ook al weer) het berekenen van rentedagen en zo kwam ik op jullie site terecht.
Hiervan met groot genoegen kennis genomen.
Hans is een jaar ouder dan ik dus we hadden bijna in dezelfde klas kunnen zitten ware het niet dat ik na een verhuizing van Kralingseveer naar de Kralingseweg (mijn vader werd bedrijfsleider op een tuinbouwbedrijf gelegen naast de begraafplaats)op nr. 322, door de cultuurschok op de Reviusschool aan de Oudedijk in de derde klas ben blijven zitten. Veel herken ik van je eerste loopbaan.
Ik ben begonnen bij Pakhuismeesteren, in eerste instantie op de Westblaak en later in een gedeelte van de toenmalige Rotterdamse Bank aan de Coolsingel. 'k Herinner me dat we met van die zware Facit rekenmachines werkten, geloof het of niet, die ik de eerste keren op papier narekende........
Leerzame tijd bij Pakhuismeesteren. Contact met douane, andere scheepvaartkantoren, in- en uitklaren, behandelen van binnenkomende schepen, en niet te vergeten het contact met telefonistes.
Dat was wel veilig op afstand. Maar toch eens een "blind date" gemaakt en de plek: het naakte beeld op naar ik meen de bank waar jij gewerkt heb, of daar vlak bij.
Ik hoop jouw site nog verder te bekijken en wellicht kom ik daar later nog eens op terug.
Tussen twee haakjes, mijn vrouw is geboren aan de Zestienhovensekade in Overschie.
Enkele jaren geleden hebben we met Adri Mol (haar broer) die al jaren in Australie woont, nog een sentimentele voettocht door Overschie gemaakt.
Adrie Koedoot
Wat een superinformatieve, supergrote en superleuke site is dit! Ik kwam er via Google terecht omdat ik een plattegrond zocht van Rotterdam in de 18e eeuw, waarop ik wilde zoeken naar kerken waar voorouders van me gedoopt etc. zijn.
Geweldig om niet alleen een plattegrond, maar al die verhalen en foto's van de betreffende kerken te vinden. En dan al die heerlijke Rotterdamse verhalen, geweldig. Ik kom zeker nog vaak terug op deze site.
Groeten van een oud-Rotterdamse (Oude Noorden 1955) in Drenthe,
Femke
Heel veel dank voor al de verhalen over Rotterdam. Ik ben al uren lang bezig geweest en het ziet er naar uit dat er nog een paar uurtjes aan besteed zal worden.
Deze verhalen werd mij toegezonden bij een familie lid die in Tilburg woont. Ik ben zelf in 1936 geboren in de Bussinghstraat (Rotterdam West). Dus een geboren & getogen Rotterdammer. Mijn school jaren waren allemaal in de buurt (Rosener Manzstraat, Bospolderplein), Padvinderrij op Piet Heinzplein, voetballen bij RFC op de Essenburgsingel.
Mijn moeder's zuster met haar man hadden een sigarenwinkel op de Dorpstraat in Overschie, dus een hoop wandel tochten naar Overschie. De oorlog enz enz.
Ik ben van lichting 1956 - 1. Opgekomen 2 Februari 1956 in de Elias Beekman kazerne in Ede. Na via Bergen op Zoom, terug naar Ede en vervolgens naar de Juliana kazerne en de Bunker aan de Wassenaarseweg in Den Haag. Afgezwaait August 1957 in Bergen op Zoom.
Dus U kunt wel zien waarom ik alles zo prachtig vind om dingen te lezen die ik ook heb gedaan, gezien en ondervonden.
Ik ben in 1958 vertrokken naar Canada en na 45 jaar geslaagd om een eigen small business op te bouwen, die nu wordt voortgezet bij mijn zoon. Mijn gezin bestaat uit 3 kinderen en 4 klein kinders.
Nogmaals heel erg dank voor de vele plezierige avonden die ik al heb gehad met het lezen van Uw biography die in vele delen ook van mijn had kunnen zijn.
Al hoewel ik probeer om mijn Nederlandse taal (Rotterdams) bij te houden, zal ik met de jaren wel iets verleerd zijn, dus met gevolgen "fouten". A.U.B. niet naar kijken.
Dirk van Ettinger
N.a.v. de WOII verhalen van Gerard Martens ontvingen we van Maurice Laarman de volgende oproep:
Gerard Martens
* 22 - 09 - 1923
† 31 - 12 - 2003Voor een expositie en publicatie over de rol van de Duitse Kriegsmarine in Rotterdam, zou ik graag in contact willen komen met mensen die tijdens WOII hebben gewerkt op scheepswerven, die ervaringen hebben met Duitse marine instanties, of anderszins informatie kunnen geven. Ook (leen)materiaal wordt zeer op prijs gesteld!
Bij voorbaat dank,
Maurice Laarman (e-mail)
Met belangstelling jullie website bekeken.
Ik reageer op de duik van Vlasblom. Als 15jarig meisje werkte ik in de oorlog bij Gerzon niets wetende van de achtergronden, maar daar was een concierge die Vlasblom heette, het enige dat ik toen te weten kwam was, dat zijn zoon die duik had gemaakt.
Het zei mij verder niets, ik was 5jaar toen hij dat kunststuk uithaalde. Nu ben ik 75jaar! Heel leuk om zo iets van vroeger te zien.
Succes met jullie site,
Ria Dijkman.
heee engelfrietjes!
ik ben helemaal fan van jullie!
ik wil ook zo'n leuk familiewapen.
kheb m als poster op me deur hangen!
bedankt voor je info over van Oldenbarnevelt.
daar moet ik een werkstuk over maken.
Haal alleen die foto's van jullie site.
Doei!
Engelfriet-fans Dominique en Renske!!!
Mijn naam is .... Ed Braakman en woon in Friesland. Vroeger woonde ik in Rotterdam aan de Persoonshaven.
Je heb helemaal gelijk met reconstructie firma Braakman. Braakman werd later een groot auto transportbedrijf en werd ca 1980 iod verkocht.
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Braakman en klik op ENTER
Helaas kan ik je niet met feitelijk materiaal helpen. Ik heb nog slechts enige jeugd foto's uit ca 1955-65.
Wel heb ik een vraag waarmee ik sedert enige jaren worstel.
Ik zoek al jaren naar de naam van de bewoners van een pand aan de Rosespoorstraat. Ik begrijp dat, dat misschien te veel is gevraagd maar.. het door mij bedoelde pand was gelegen direct naast de overweg van de NS aan de zijde van blokpost 55, de laatste laag gelegen overweg aan de Feyenoord zijde. Hier ging het spoor omhoog om de ijzeren spoorbrug op te rijden naar de Blaak.die in de Rosesporstraat was.
Tot op heden is het mij niet gelukt een plaatje van dit pand te bemachtigen. Ik probeer nu via het pand naar de bewoners te zoeken.
Ook is het nog mogelijk dat het pand eigendom was van de NS.
Daar heb ik nog niet gezocht.
Graag hoor ik van iemand met positief of negatief resultaat, dat maakt niet uit, alhoewel..
Verder doen jullie met deze site vreselijk goed werk ik geniet ervan.
Met vriendelijke groeten Ed Braakman (reakties)
Wát een mooie foto's en prenten van een Rotterdam dat ikzelf niet ken. Ik zou er een vermogen voor over hebben om eens door die stad van voor het bombardement te mogen wandelen op een zonnige dag. Deze site maakt dat een klein beetje mogelijk.
Dank daarvoor,
Eric Jansen
Na een bezoekje aan deze website kwam ik wel enkele door mij gemaakte foto's tegen.
Ik heb hier geen bezwaar tegen, maar ik zou het wel op prijs stellen dat ik hier vooraf van op de hoogte wordt gebracht.
Er wordt meer gebruik gemaakt van mijn foto's, maar deze mensen vermelden altijd dat de foto's uit mijn archief komen en dus door mij zijn gemaakt.
M.vr.Gr. Hennie Schoonewil
Rotterdamsite: www.rotterdam010.nl
Aad reageert met:
Het spijt me dat we dat niet gedaan hebben, maar van wie we de foto's hebben gehad, dat kan ik natuurlijk ook niet meer achterhalen, want we hebben totaal al meer dan 4000 foto's
Na het lezen van jullie website kwam onmiddellijk in mijn gedachten mijn ervaring, net voor de 2e wereldoorlog toen wij met onze vriendjes bij de Gordelweg gingen vlotje varen. Het vlotje bestond uit de planken die de bestratingsdienst gebruikte als llop vlak bij een opgebroken trottoir. En wat ik mij nog goed herinner is, dat ik mijn schoenen onder mijn blouse stopte en ik met mijn blote pootjes op het vlotje ging varen. Ik merkte niet dat mijn schoenen op een gegeven moment uit mijn blouse in het water vielen. Wat was ik bang om huis te komen met het verlies van mijn schoenen want mijn ouders hadden het echt niet al te breed. Ik kwam dus brullend van het huilen thuis wat kennelijk veel medelijden opwekte bij mijn ouders en ik dus niet "op mijn donder" kreeg. Het is al heeeeeeel lang geleden.
Daan Eisma
Hopend dat dit het gastenboek is, wilde ik even zeggen hoeveel ik van deze site hebt genoten.
Zelf geboren en getogen in R'dam-west, Spangen eigenlijk.
Zou het niet aller fantastisch zijn als iemand ook zo iets over die wijk geschreven had.....Misschien nu niet veel meer, maar tjonge wat een gradioze wijk toendertijd.
F.A. Dixon
Wat heeft u een geweldige site. Ik heb er al vele uren rondgebracht en krijg er maar geen genoeg van om te lezen over mijn stad..
Ik hoop er nog vele uren rond te surfen en wens u er veel succes mee.
Met vr. gr.
Henk Moelker.
Ik kijk eigenlijk met een beetje heimwee naar de foto van de tramremise aan de Kootsekade. Ik probeer me te herinneren hoe die straat heette, was het de Hillegondastraat die aan deze remise grensde? Daar was namelijk een waterstoker en die verkocht zure bommen waar ik dol op was. Ook had hij "penny whistles" die werkte met zp'n schuiver als een trombone om er een melodietje uit te krijgen. En niet te vergeten de "transfers", ik geloof dat wij ze plakplaatjes (?) noemden.
Aan de andere kant van de remise waren twe scholen. een lagere school en de ULO B 13, waar wij het uitzicht hadden op de remise, een grote blinde muur, waar ik 4 jaar heb doorgebracht tijdens de Duitse bezetting met een onderbreking in de honger winter toen we niet naar school mochten/gingen. En verderop in de Hillegonda straat (?) was een zwembad maar dat was niet zo goedkoop als het Zwarte Plasje verder op in Hillegersberg waar ik leerde zwemmen.
Wat de Oranjelaan betreft herinner ik mij de bouw in de jaren derig van de Oranjekerk waar ze een heimachine gebruikte om de palen in de grond te slaan en ik weet nog dat ik als kleine jongen niet begreep waarom de klap op die heipaal later klonk dan wat ik zag gebeuren omdat ik toen als kleine jongen nog niet wist dat het geluid tijd nodig heeft om zich voort te planten.
De achterkant van ons huis op de Kleiweg keek uit op de Oranjekerk. Het hele gebied daar met al die zijstraten was ons speelgebied tot aan het land van Allan (fabricage van treinstellen) waar ons voetbal veldje was. Zie zo, weer een van mijn herinneringen kwijt
ulla marie bugge bay
.....dat ik enorm van deze site geniet.
Het is wel niet uit mijn tijd (Ik ben 41), maar er zijn wel heel veel herkenbare dingen die ik me nog van vroeger herinner.
Ik heb nog in de Vinkenstraat gewoond en ook in de Willebrordusstraat (nieuwbouw op 99d).
Het is gewoon leuk om de geschiedenis uit je oude buurtje te zien en lezen.
Ik ga nu verder deze site verder te ontdekken, want ik ben volgens mij nog niet eens op de helft.
Groeten,
S. Teunisse.
Wat een verrassing om zo'n leuke website met allerlei liedjes te vinden. Ik was op zoek naar Dikkertje Dap en kwam bij uw site terecht. Het is echt volop genieten wanneer ik over de site surf. Ik heb deze dan ook direct toegevoegd aan mijn favorieten. Ik weet zeker dat ik nog vele keren zal kijken . Wat ben ik hier blij mee. Een geweldig iniatief om deze echt hollandse liedjes zo te bewaren.
Ook alle andere verhalen op de site boeien enorm. Mijn man is in Rotterdam geboren en in Maassluis opgegroeid. Mijn schoonvader zal ik ook van deze site vertellen hij zal er ook zeker van gaan genieten.
groeten
Wilma Firet- Dijkstra , Zeist
Met veel genoegen heb ik de verhalen van mijn oom Gerard Martens op je website gelezen!
Ik ben namelijk de oudste zoon van Gerard zijn broer Aad. Al die verhalen over de familie en ook over "de Romeinen" roepen heel wat in mij wakker. In 1937 ben ik geboren op het adres Willebrordusstraat 123a en ik heb daar tot mijn trouwen in mei 1960 gewoond. Ik woonde dus tegenover de poort van Hoevels, boven het was fabriekje van Wilkes, die na de oorlog ook het (verf)pakhuis van Eggers heeft gekocht en daar brommers is gaan verhuren. Vlak na de oorlog verhuurde hij ook Hoover wasmachines, die dan bij de mensen thuis werden bezorgd en weer afgehaald. Hoewel wij een aantal jaren zowat buren zijn geweest, moet ik bekennen dat de naam Engelfriet geen belletje doet rinkelen. Mijn beste vriendje in mijn kinderjaren was Gerard Lamers, die, ik meen, op nr 111 heeft gewoond zijn vader had een stucadoorsbedrijfje en het kelder pakhuis was onder hun huis, naast de waterstoker. Aan de andere kant was de timmerwinkel van Dirkse. Je ziet dat die verhalen allemaal herinneringen oproepen.
Ik wens je veel succes met je website,
Met vriendelijke groeten,
Aad Martens
steengoed die website!
ik heb nog in de eskampstraat gewoond, maar het nummer weet ik niet meer.
ik heb de hele avond zitten genieten van de alle mogelijke foto's en utdrukkingen:
you did not pull any punches, that's for sure.
zoals je kan zien heb ik jouw website hier in canada gevonden, namelijk in b.c. (british columbia) hier aan westkust van het land.
succes!
henri.
ben een geschiedenis freek
Door opzoekingen naar Leopold II van Belgie ben ik op jullie site terecht gekomen ( ik ben een Belg ) . Prachtig gewoon zou willen dar er ook zo een site over Belgie bestond . Verhalen uit onze rijke geschiedenis want noord en zuid zou een goed koppel geweest zijn jullie de avonturiers wij de industrieelen en nu zitten we met die lui walen op ons dak .
Maar vooral doe zo verder .Lust dit als zoete koek .
P.S. Wij Belgen weten weinig van de geschiedenis van ons konings huis .Denk dat daar veel doofpot operaties gebeurd zijn
Een nieuwe fan
Erwin
Ik ben gek op geschiedenis, scheepvaart, de VOC en Indië, dus die site van jou vind ik om te smullen.
Trouwens dat liedje van Koos Speenhoff over dat gescheurde broekie zong mijn moeder altijd tijdens de was (op de hand, met een wasbord en een tobbe) ja ja dat waren nog eens tijden.
Met vriendelijke groet,
Joop Fredriks
Het is een plezier om deze uitgebreide site te bezoeken. Temeer daar ik als oude Hellevoeter, als kind dikwijls met de 'Moordenaar' (RTM) of met de fiets Rotterdam bezocht.
Die oude foto's zijn geweldig om te bekijken.
Hellevoet had vroeger een bijzondere band met Rotterdam, vooral met de Marine. Mijn grootvader was Rotterdammer en is als Marinier op Hellevoet afgezwaaid. Zelf heb ik een Home-site over mijn jeugd op Hellevoet gemaakt. Ook staat er een verhaal van Bob van Dijk over de historie van Hellevoet op. Mijn site heet:
Het verhaal van een Hellevoeter
Met vriendelijke groeten, Wim Balijon.
Op zoek naar een onderwerp van vaderlandse historie stuit ik zojuist voor de zoveelste keer op uw webpagina's. Nu - via Van Heutz - op Baron van der Capellen tot den Poll. Eerder trof ik o.a. uw Rotterdamse verhalen.
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Heutsz en klik op ENTER
Ik kan niet langer nalaten u te complimenteren.
U bent de digitale "education permanente" bij uitstek. De goed geïnformeerde burger die anderen informeert. U bent wat ik zou willen zijn. Wat ik probeer te zijn. U weet wat ik zou moeten weten. En u weet het bovendien pakkend te presenteren.
LOF LOF LOF.
Marcel Claessen
Hallo, wat vreselijk leuk, kwam toevallig bij de Rotterdamse pontjes uit en die over de Schie sprak mij in `t bijzonder aan, hoewel ik mij de andere ook wel kan herinneren.
Ik ben nl. op de Spangensekade geboren en heb daar tot m'n 20ste jaar gewoond. Heel leuk omdat nog eens terug te zien, ik heb nog meegemaakt dat `t pontje uit de vaart is genomen, m'n ouders woonde daar tot 1976.
met vrg. Paula Koopman
Via een zoek naar Laurenskerk kwam ik op je site terecht.
Ik heb een hele tijd zitten lezen en genieten van vooral geschiedenis-wederwaardigheden van Rotterdam. Wat uitvoerig en verzorgd!!!
Het gemeentearchief van Rotterdam moet toch bijna jaloers zijn.
Tegenwoordig 'herken' ik mijn geboortestad niet meer zo...,
maar het is leuk om die oude dingen weer eens te zien en te lezen. Complimenten voor je site en bedankt.
Koos van Rossen
ik vond uw site met zoeken naar Speenhoff . Fantastisch. Ik heb nooit geweten dat er in de eerste jaren van de vorige eeuw zo een eigenzinnige dichter, zanger, tekenaar heeft bestaan.
ik heb namelijk twee goedkope volksuitgaves in bezit en heb ze doorgelezen .
Mijn oma geboren in 1914 herkende ze direct,en ook ik heb er veel plezier aan beleefd. jammer dat hij niet veel bekender is geworden
Ga zo door met uw site,complimentje
kittie smeets
Afgelopen weekend was er op één van de publieke tv-zenders een documentaire over Rotterdam vroeger. Omdat ik ook gek ben van Den Haag vroeger, begon in me toch af te vragen hoe het er bij jullie vroeger uitzag, dus tikte ik op een zoekmachine in "Geschiedenis van Rotterdam" en kwam zodoende op uw/jouw site terecht.
Schitterend, al die ouwe foto's. Ik ken natuurlijk niet alle punten, dus zou het voor een niet-Rotjeknorder zoals ik helemaal mooi zijn als er behalve de ouwe foto's ook foto's zouden staan van hetzelfde punt in de huidige situatie, zodat het voor mij wat herkenbaarder zou zijn.
Maar in elk geval: complimenten voor de site. Zit perfect inelkaar.
Groetjes,
Loek Degenhart
Den Haag
Schitterend!
Ruud Ronteltap
Ik ben Arnout Quirijns, ik vind het verdomd zonde wat er met Rotterdam is gebeurt, de verhalen die ik van m'n opa heb gehoord doet me aan t hart. Hierbij wil ik zeggen, Tís goed om te laten zien wat er voor 'n schade er was gemaakt, en wat de Rotterdammers waar onder mijn opa (ex-bouwopzichter) er weer hard aan gespijkerd hebben om er weer een stad van te maken. Hierbij wil ik zeggen, ga zo door.
Groeten, Arnout
Bij toeval ben ik op uw website met de oude versjes terecht gekomen. Wat heb ik daar al enorm veel plezier van gehad. Het is ontzettend leuk om die oude versjes en liedjes die je in je jeugd zo vaak gezongen hebt en waarvan je de tekst voor 90% vergeten bent weer in volle glorie voor je te zien. Allerlei jeugdherinneringen komen daarbij als vanzelf weer boven.
Maar het meeste plezier heb ik er zo af en toe van wanneer ik 's avonds met mijn vrouw aan tafel zit te eten. Ik heb dan een van die oude kinderliedjes overdag uit mijn hoofd geleerd en vraag dan tussen neus en lippen door aan mijn vrouw: "Ken jij de tekst van dat liedje nog?" en dan noem ik bijvoorbeeld "Onder moeder's paraplu". Zij kan kan zich dan meestal enkele regels herinneren en dan houdt het op.
Ze is dan stomverbaasd dat ik dan alle drie de coupletten veilloos ten beste geef en dat terwijl ik dat liedje in misschien meer dan 60 jaar niet meer gezongen heb. Ze weet dat ik een zeer goed geheugen heb, maar dit gaat haar echt boven de pet.
Ik besef dat ik haar eigenlijk niet zo voor het lapje mag houden, maar ik heb er zoveel lol van. Ik ga er nog een paar weekjes meer door en als ze dan nog niet door heeft dat ze bij haar neus wordt genomen dan ga ik het haar vertellen en wijs haar uw website zodat zij ook rechtstreeks van al die leuke oude versjes en liedjes, die u verzameld hebt, kan genieten.
Met vriendelijke groet,
Henk Heideman
Heb zojuist uw site ontdekt en er enorm van genoten!
Wat leuk om zoveel bekende liedjes uit mijn eigen kindertijd te kunnen lezen en er ook nog een flink deel van uit mijn moeders jeugdjaren te herkennen.
Mijn moeder zong ze namelijk nogal eens en zo raakten wij als kinderen ermee vertrouwd.
Ik heb de url van uw site ook doorgestuurd naar een zus van me.
Zeker weten, dat die er net zo van genieten zal!
Ik heb uw site als favoriet bewaard, want hier ben ik nog lang niet op uitgekeken.
Ik wens u veel genoegen met uw site en aan de reacties erop!
Met vriendelijk groet,
Mevr. J. Dillingh.
Wat een verrassing die site van jullie ! Daarop heb ik een oud schoolvriendinnetje teruggezien, (lagere school in de Akkersdijkstraat, 'De Leeuweriken'), Beppie de Heus. Wij kwamen vaak bij elkaar spelen. Ik ben van 1941, geboren in de Vlaggemanstraat en in 1962 naar Brussel verhuisd. Daar woon ik nu nog. Ik zit vaak op sites over Rotterdam te kijken, want soms heb ik wat heimwee naar het oude Rotterdam. Ik geniet van de verhalen en proef weer helemaal die na-oorlogse sfeer van vroeger. Veel succes met jullie site. Ik zal hem verder blijven volgen.
Hartelijke groetjes, Mary Vijg
Ik weet zeker dat er altijd wat van de Rotterdamse taal overblijft. Zo ben ik ook altijd het drolletje drie van overschie gebleven,en dat na 51 jaar!
Mijn dochter kocht laatst een parkiet,hij was zo klein dat ik gelijk riep : "Wat een humpie", en zo heet hij ook ,Humpie. En zo gebruiken we ongemerkt toch het oud Rotterdams (LINK)
Groetjes, Marga Nab v Smaalen
Jullie hebben gelijk. ik ben best een beetje jaloers op jullie familiewapen.
Maar ik heb ook een leuke achternaam. Ik ben met een zwitser getrouwd en heet nu Hengartner... Kippeboer zegt mijn broer altijd. Kan ik misschien ook een wapen van maken, maar daar snappen die zwitsers dan weer niets van...
Wat geniet ik van je site. Er staat zoveel informatie op over Rotterdam, zo grijpbaar dichtbij gewoon op het internet. Klik klik klik en ik zit in mijn eigen stad...Het is een waar feest voor geemigreerde Nederlandse...
De groeten aan Rotterdam alstjeblieft...
Marieke Hengartner Buijtendijk
Heel veel genoten van deze site, mijn ouders hebben vroeger in Rotterdam aan de Hofdijk 6a een cafe gehad ( cafe 't Hofje ) dit was in 1960; misschien zijn er nog ergens foto's hiervan,
groetjes Eddy Gilhuijs
Wat kom je op een leerzame site uit als je "bonen in het zout" (LINK) intikt via de zoekmachine.
Het is geweldig wat jullie hebben gepresteerd!
Waarom bonen in het zout?
Dat is een gerecht dat wij elke winter om de 3 weken eten.
Mijn vrouw heeft deze week weer 10 kilo snijbonen afgehaald, gesneden met het molentje en het in een hermetisch gesloten emmer geduwd.
Laag bonen, laag zout en maar aandrukken de boel.
Laat november, begin december beginnen we eraan.
Ook wij kennen de Keulse pot nog van onze ouders. Dus nu de emer, die het zeker niet minder doet qua resultaat.
Ook wij eten het geheel met toevoeging van gewelde witte bonen en een rookworst. Daarnaast koken wij ook een zij gerookt doorregen spek met zwoerd erbij. Meestal eten we het twee dagen achter elkaar.
Voorts hebben we nog een paar afwijkingen:
Peren met spek - Giesser Wildeman, heel gekookt met steeltje en dan krabbetjes en hamschijf erbij. Compleet met aardappelen is dit een lekkernij.
Verder nog appeltjes met bonen. Bruine bonen - droge die geweld moeten worden - en dan met gekookte zoete appeltjes en aardappelen.
Het zijn allemaal gerechten die men bijna nergens meer kent, maar wij trachten ze in ere te houden.
Ik wens u succes met de verdere invulling van uw site. Ik zal er nog vaak een bezoek aan brengen.
Met vriendelijke groeten,
Hans Saarloos
Dit was even genieten!!!!Het verhaal over de uierboord.
Het leuke ervan is, ik het het zelf ook gegeten, en vind het heerlijk!!!
Vroeger bij m'n ouders stond de pan met uierboord de hele dag op de kachel te garen. Wij aten het koud op de boterham met een beetje zout en peper. Ook wel gebakken, eerst door de paneermeel met kruiden en dan bakken.
Toen ikzelf getrouwd was heb ik het ook nog gekocht en het leuke is dat m'n kinderen (39 en 36 jaar) het ook lusten en het ook nog lekker vinden.
Jammer dat je het nu niet meer kan kopen.
Zelfs de slager kijkt je aan of je gestoord bent als je ernaar vraagt. Echt JAMMER.
'k Heb ontdekt dat maar heel weinig mensen weten wat het is, zelfs oudere niet.
'k Wilde dit verhaal toch even aan je kwijt.
Groetjes Lenie
Zelf houd ik me bezig met verschillende hobbies die ik met geïnteresseerden deel op mijn website PerfectWorld
(adres: http://perfectworld.flashpage.nl). Uiteraard bezoek ik ook sites van anderen waaronder die van u.
Meneer Aad, u heeft humor!
Ik heb bij de meeste gedichtjes, spreuken of zoiets wel even moeten lachen. Dat is goed...
Ik zou zeggen: ga zo door! En eh... ik ben wèl jaloers op dat familiewapen.....
Sommige mensen hebben ook alles...
Groetjes,
Martie van der Meulen
Wat heb ik genoten van jullie site, ben nog lang niet klaar maar wil toch even een berichtje sturen, ik geniet van al die oude foto's geweldig, mijn vader heeft vroeger in het centrum van Rotterdam een garagebedrijf gehad en is daar weggebombadeerd en wij zijn toen naar de Schiedamseweg (Oud Mathernes bij het witte dorp) verhuisd, de garage van mijn vader was toen in Kralingen in de Oostmaasstraat, veel weet ik niet want mijn vader is op 57 jaar overleden, ik ben binnenkort 65 jaar en woon al 33 jaar in de provincie Groningen de plaats is Marum
Ik zal zeker nog heel wat dagen deze site bekijken en zet hem zeker bij favorieten, geweldig.
Hopend zullen nog heel wat mensen van deze site genieten, vooral als je uit Rotterdam komt.
Heel veel succes.
Groetjes van
Loes van Gunsteren
Met toeval kwam ik op deze site terrecht,en ik moet zeggen mijn complimenten.Zelf ben ik geboren in overschie en heb ook op de kleuterschool "HET KORFJE" gezeten. Geweldig al die foto;s
Morgen ga ik gelijk kijken of ik nog foto's heb.Zelf woonden wij in de cannemanstraat.Maar ben op 7-jarige leeftijd naar Almelo verhuisd.
Ga morgenochtend gelijk mijn moeder halen om haar deze site te laten zien,weet zeker dat ze het geweldig vind.
Mijn moeder is ook opgegroeid in overschie,en woonde als meisje in de parallelstraat.
Over deze periode kon en kan ze heerlijk vertellen en als kind luisterde ik graag naar die verhalen.Met name de verhalen over de oorlog.
Nu vragen mijn kinderen haar altijd wat ik ook altijd vroeg, :Oma vertel eens hoe de oorlog begon.Nou ik ga gauw weer verder kijken op jullie site.Jullie horen nog van ons.
groeten Ingrid van der kind
en ook alvast van mijn moeder lenie Smit
Wat een goed idee!
Het gebeurt mij zo vaak dat ik een liedje van vroeger voor mijn dochtertje wil zingen maar dat ik de tekst (gedeeltelijk) kwijt ben!
Dan moet ik altijd mijn moeder of oma bellen.
Die weten het ook lang niet altijd en dan heb ik dus slapeloze nachten!
Nu hoeft dat niet meer dankzij uw site! (LINK)
Mijn complimenten en ga zo door!
Met vriendelijke groeten,
Angela van IJperen en Lisanne
Met veel plezier heb ik uw prenten op internet bekeken.
Vooral de afbeelding van "De Posthoorn" heeft mijn interesse.
Aangezien ik nogal fanatiek amateur-genealoge ben, wil ik graag het volgende vragen.
De familie van mijn moeder komt oorspronkelijk uit Rotterdam.
Haar naam is Posthoorn en een heel groot deel van deze familie het ik kunnen terugvinden (via internet) in het stadsarchief van Rotterdam.
Daar kon ik ook de notariele akten bekijkenen ook daar vind ik de naam regelmatig terug.
Daarin word ook zo nu en dan "de Posthoorn" (de brouwerij) genoemd, en hoewel ik er niet helemaal goed uitkom, lijkt het alsof de familie Posthoorn deze brouwerij of bezat of er ooit heeft gewoond.
Of zij vóór die tijd al de naam Posthoorn droegen, of dat zij wellicht vernoemd zijn naar deze brouwerij is niet duidelijk. Of de brouwerij is misschien vernoemd naar de eigenaar?
Omdat ik dus die afbeelding terug vond op uw site, ben ik heel benieuwd of u wellicht meer weet van de geschiedenis van deze brouwerij en of deze al dan niet iets te maken heeft met de familienaam Posthoorn.
Ik zou graag van u horen, alvast vriendelijk dank voor de te nemen moeite.
Hoogachtend, Tilly Helbers-Weijenberg.
Aad moest helaas het antwoord schuldig blijven, maar weet iemand een antwoord, neem dan a.u.b. kontakt op met chelbers@zeelandnet.nl
Dank U, O sterveling voor dit bericht, ik zal hem opslaan in mijn lijst met berichten en mischien bundel ik al je werken wel eens tot een boek, dat ik Brieven aan Odysseus van Ithaka noem. Blijf dus sturen, mischien stuur ik je nog wel eens een bericht terug!
Odysseus
Ik vindt u versjes geweldig ik heb er van genoten vanmiddag maar ben nog lang niet uit gekeken er zitten ook versjes bij die mijn moeder met mij zong ik ben zo blij dat ik ze erbij zag staan, gaat u a.u.b door, ik heb ze aan veel vriendinnen doorgezonden
met vriendelijke groet ria hoebee
In 1967 werd in de Laurenskerk een zogenaamde Laurenspenning uitgegeven aan de herbouwers van de Laurenskerk.
Mijn vraag is of daar foto's of verhalen van zijn en weet men nog WIE er zo een penning hebben gehad?
Ik hoop oprecht dat iemand me kan helpen.
met vriendelijke groet,
Robert Groeneweg
PS prachtig is de foto van het oude Kruisplein. Ik ben nog vaak in de Lutusca geweest. Ik woonde in de Zijdewindestraat.
Fantastisch al die oude prenten, ik bloei er weer helemaal van op.
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Lutusca en klik op ENTER
Wat een originele, hartverwarmende site hebben jullie. Ik surf er zomaar toevallig langs. Ik woon in Amsterdam, dus zal jullie niet snel bezoeken, maar wil toch hulde brengen.
Met vriendelijke groeten,
Joris Smeets
Bij het lezen van de emails zag ik een vraag van de heer Winkelman, over zijn opa van der Brugghen, wij zijn in het bezit van een adresboek uit 1939 en daar staat in, J.H.W. van der Brugghen Sr . Schilder, 2e Schansstraat 55b.
Ik heb geen emailadres van deze man zou jij het hem kunnen meedelen? alvast bedankt, het is overbodig om te zeggen denk ik maar het is echt fantastisch die site, vandaag heb ik mijn collega verteld over jullie, hij is de zoon van Japie Valkhoff, ook hij zal het fantastisch vinden als oud Rotterdammer.
Groeten Kitty Sloos
Ik ben heel blij met je site, ik denk dat ik er heel veel plezier aan ga beleven. Met deze site lever je een stuk kennisvergroting. De “verhalen” zijn gemakkelijk leesbaar, wat het leesplezier vergroot. Hoe ben je er toe gekomen om dit te gaan doen?
Met een hartelijke groet,
Aart Kranendonk
Waarop Aad reageert met:
Ergens op de site staat dat ik er aan begonnen ben, op aandrang van mijn zonen, pappa Aad kan nu eindelijk zijn verhalen kwijt, bovendien hij is zoet en van de straat, zou mijn eigen moeder Alie zeggen...(LINK)
Mijn complimenten voor deze informatieve en leuke site. Het ziet er prachtig uit en er is zoveel op te vinden. Leuk om zoveel van de geschiedenis van Rotterdam te leren kennen middels alle foto`s en verhalen!
Groeten van Danielle
Wat was in in de zevende hemel toen ik jullie site voorbij zag schieten op het net. Op dit moment ben ik bezig met een project waarin ik een scene moet spelen uit het klassieke toneelrepertoire. Ik heb hiervoor gekozen een scene uit de ingebeelde zieke van de franse toneelschrijver Moliere. Bij mijn scene moet ik een tentoonstelling maken over de maatschappelijke context, geschiedenis, De schrijver, enz...
Ik ben op dit moment bezig met een stuk medische wetenschappen uit de tijd van moliere. De 17e eeuw dus. Nou had ik in een klein artikel op internet gelezen dat er gedaan werd aan piskijken, aderlatingen, enz...
Door het woord piskijken in te typen kwam ik op uw site en vond ik de mooiste verhalen die mij zeker van pas komen. Mijn tentoonstelling zal er zeker door verrijkt worden.
En waarom schrijf ik julie deze mail? Omdat de site bijna de enigste is die zoveel info bevat. Bedankt, en succes verder met de site!
Groet,
Theun Plantinga
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld piskijken en klik op ENTER
Ik heb genoten, het verhaal van de minnaressen te lezen! Dank je..
Wat zou je er van vinden je site aan te vullen met de verhalen van de minnaressen van heden ten dagen?
Ben benieuwd!!!
Ik was per ongeluk op je familiesite terecht gekomen...
En daar stonden verschillende bekende minnaressen uit de tijd van de Verlichting in Frankrijk..
Ongelooflijk leuk te lezen hoe hun positie was in hun tijd.
Mij valt op dat dat zo maar in het openbaar ging en dat het zelfs (vaak)werd geaccepteerd door de echtgenote van de betreffende Adelijke man en door de mensen die de betreffende om zich heen vergaarde.
Wat ik nou interessant zou vinden, is het verschil aan te tonen hoe de minnaressen in die tijd en heden ten dage worden gezien. En dan bedoel ik maatschappelijk, cultureel, politieke invloeden enz enz enz.
Je ziet bv nu dat een minnares niet serieus wordt gezien.. Terwijl ze grote invloeden kunnen uitoefenen achter de schermen. Zeker als er een relatie is met een politieke man. Maar ook het feit dat ze tegenwoordig niet in het openbaar zich kunnen laten zien als minnares. Het wordt op dit moment in het geniep gedaan...
Dus....
Heerlijk te lezen,.. Leuk te zien hoe het destijds was.. Maar ook een uitdaging om aan te geven wat er tegenwoordig zich afspeelt op dat terrein...
Nogmaals, bedankt.
Goetjes
Miriam Cauberg
Aad reageert met: kan me gezien mijn beperkte tijd alleen bezig houden met historische minnaressen, heb gewoon geen tijd voor huidige minnaressen, mijn vrouw ziet me al aankomen trouwens...
Hoe ik op deze site terecht gekomen ben is een lang verhaal. Ik vind zoveel liedjes terug die mijn moeder vroeger voor ons zong. En ze zong altijd. Makkelijk had ze het niet. Er is 1 liedje wat mijn vader ooit eens voor mij gezongen heeft. Het roodborstje tikt tegen 't raam. Het is lang geleden maar ik koester dat moment. Ik kan maar één ding zeggen: Dank.
Met vriendelijke groeten,
Janneke de Vries
Nou als "Import Nederlander" heb leesvoer genoeg de komende tijd. Echt een heel leuke site.
Zal zeker nog de een en ander commentaar hebben, vooral op je zienswijze van Saksen en de DDR.
Alvast bedankt voor de leuke site.
Groetjes,
Hans
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Saksen en klik op ENTER
als oud Rotterdammer geboren in 1940 in de Heulstraat doet het mij goed om te lezen van de Rotterdamse vakantie kampen.
Ik ben eerst naar Hoek van Holland geweest, wij vertrokken met de trein van af Blaak station, hij stond gemiddeld 2 x stil door een trek aan de noodrem. Ook het spelen, waar nu het hely veld is in HvH daar lagen gangen onder naar de bunkers langs het strand en naar het tegenwoordige grot. Het eten onder de halfoverkapping waar vroeger de poort van Europe stond (hotel) herrinneringen die veel oproepen.
Gilze Rijen ja met de bus, maar wij werden gebracht door de verhuisbedrijf J.Schut uit de Insulindestraat. De vreetschuur waar ook andere aktiviteiten plaatsvonden zoals toneel--cabaret, en wat ik mij goed herinner het altijd aanwezig zijnde mondharmonica trio, fantastisch tijden. Ook de strontputten afgezet met een rooster daar moest je wegblijven anders kreeg je polio, volgens de leiding. Al met al een tijd om niet te vergeten. Ik mis Rottewrdam nog steeds, want ik ben er al 51 jaar weg. Maar ik probeer via allerlei site's toch op de hoogte te blijven.
Ga door met het aanvullen met info.
de HG van JOOP ZWIENENBERG
Ik moet zeggen dat ik heb genoten, en nog wel meer zal genieten, van al de dingen over Rotterdam. Ja ik was er geboren vele jaren geleden. Iemand uit Nederland sturude het pas op naar mij, Ben sinds 1952 woonachtig in Canada. Zag foto's van de Schommelstraat, waar ik heb gewoond. Fantastisch die oude foto's te zien. Ik woonde op #33 eerste verdieping, en eerder als klein kind het eerste huis rechts vanaf de AelwijnFlorisstraat. Verder in de Snellemanstraat, Tochtstraat, Vinkenstraat, Wiekstraat, als wel als de Erasmusstraat en Jacob Catsstraat. Ik zal er best nog een paar vergeten zijn, want mijn Ma hield wel van verhuizen. De voorburgstraat was er ook nog. Het noorden vond ik speciaal aantrekkelijk om over te lezen, aangezien ik daar het meeste gewoond heb.
Als straatboefje (geboren in 1927) zat ik natuurlijk ook vaak aan de havens. Leuk dit allemaal weer te zien. Mijn Ma stuurde me eens 180 foto's van R'dam voor het bombardement. Daar was ook wel veel op te zien.
Mijn dank, ook al kreeg ik het van een Rotterdamse, waarmee ik email.
Prachtig werk hoor.
Groeten van John Vanheyst (vroeger Jan van Heijst).
Ben zoekend op jullie site beland. Prachtig!!!!!!! Ben nog lang niet uitgelezen.
Mijn naam is Jeannete Schenk
Ik ben in 1946 geboren in Rotterdam-Blijdorp. Ik woonde in de Sonoystraat en zat op school op de Daltonschool de Margriet. Mijn vader had een bakkerij die voor de oorlog en misschien ook wel tijdens de oorlog gevestigd was aan de Baan. Later is de bakkerij verhuisd naar de Jufferstraat. Ook waren er twee winkels waarvan er een stond op een soort pleintje aan de Kruiskade. Verder reden er ook bakkerskarren. De slogan was Brood en Banket van Aug.Schenk.
Later heeft hij samen met een vriend van hem (van Linschoten) een Frans restaurantje gehad op de Hoogstraat De naam daarvan was La Bonne Auberge.
Helaas heb ik daar geen fotos van en op jullie site kon ik ze ook niet vinden. Kan je me een suggestie doen hoe ik aan die fotos kan komen??????
Ik zag ook dat je heel veel over de architect Verheul op de site hebt staan. Toeval of niet.....
In 1960 zijn mijn ouders gescheiden en mijn moeder is hertrouwd met de Rotterdammer A.T.L.Pieters.
Hij is een neef van architect Verheul. In zijn jeugd heeft hij een aantal jaren bij zijn oom Verheul gewoond.
Hij heeft tot 1959 gewerkt bij het architectenburo Dienst Gemeentewerken Rotterdam.
Uit de nalatenschap van hem heb ik nog twee passerdozen en 2 stokpassers vav zijn oom Verheul.
Omdat je zoveel over Verheul schrijft hoop ik dat je misschien ook wel weet of er iemand is die speciaal van deze architect van alles verzameld.
Met vr. gr.
Jeannette
Bij toeval kom ik uw site tegen en in dit geval was direct mijn interesse gewekt.
Ik heet Jaap v. Kooten en ben van 1927 en heb tot het bombardement gewoond op het Vredenoordplein,naast een grote fietsenstalling van van Puffelen?Alles is weggebombardeerd en verbrand ,maar als fam zijn we er goed afgekomen en met veel Rotterdammers richting Nieuwerkerk gevlucht.
In 1942 zijn we in Groningen gaan wonen.Wat mij interesseerd is of er foto`s bekent zijn van het Vredenoordplein van voor de oorlog. U zit denk ik dichter bij een bron als ik hier. Het is maar een vraag en misschien verneem ik nog eens wat van U
Met Vr.Gr
J.v.Kooten
Met plezier heb ik in de afgelopen jaren regelmatig jullie homepage bezocht. Wat vind ik het leuk, als geboren Rotterdammer, over mijn oude stad te lezen. Daar komt bij dat mijn moeder uit Rockanje komt en mijn vader uit Nieuw Helvoet. Mijn moeder is geboren en nu weer opnieuw woonachtig aan de Swinsedreef. Dat is de weg naar het strand van de eerste slag.
Mijn vader is geboren in de duinen in het witte huisje bij strandtent/disco De Quack. Ik heb mijn familieleden laten weten dat jullie ook over Rockanje schrijven. Wij hebben in Rotterdam zuid gewoond in de Goereesestraat.
Ik heb vanwege mijn handicap in mijn jeugd veel jaren in de Adriaan Stichting in Hilligersberg doorgebracht.
Ik heb zoveel teruggevonden in jullie belevenissen dat ik je dit graag eens wilde laten weten.
Met vriendelijke groet
Henk den Ouden
in een woord schitterend de foto s en de verhalen over rotterdam daar ken ik nog lang van genieten ik heb zelf in rotterdam gezeten bij het korps mariniers en de hele stad doorkruist was chauffeur. woonde nog een poos in schiebroek ik hoop nog vaak tekijken en te genieten met dank voor al het mooie
jan
Bedankt voor uw schitterende website! Als juf vind ik het altijd weer fijn om nieuwe versjes en liedjes te vinden...
Tof gedaan! Proficiat!
Kristel
Wat een enige site ! Ik heb genoten en me tranen gelachen om al die leuke verhalen.
Nog een paar uitdrukkingen die mijn vader (overleden in1980)altijd gebruikte:
Zal ik jou een een hijs verkopen ?
Ook wel: pas op,je krijgt een watjekou.
Ik vind jullie site geweldig en kan er uren vertoeven, maar soms kom ik een citaat tegen of een afbeelding waar geen bronvermelding bijstaat, bijvoorbeeld in het suk over de Joodse synagoge, over het verschijnsel dat Joden en Katholieken zich van oudsher in de binnenstad groeperen, ik zou graag willen weten waar dit uit komt / wie het geschreven heeft. Misschien is het een idee om de bron standaard bij citaten te vermelden? Verders niets dan lof hoor!!
Vriendelijke groet,
Marijke vd Woude
Waarop Aad reageert met
In het dagelijks leven doe ik niets anders dan rapporten schrijven met bronvermeldingen, voor mijn hobby op het internet ben ik zo vrij om dat niet te doen, heerlijk. Maar wees niet bang, alles wat we publiceren is niet zelf verzonnen.....
ik heb vorige week of daaromtrent ook al eens gemaild omdat ik jullie site zo leuk vond.
Nu heb ik een vraagje: ik heb ondertussen ook een site met versjes, het zijn geen oude versjes maar dingen die ik zelf geschreven heb voor mijn klas. Ik heb alvast naar jullie gelinkt, mag ik nu ook bij de links op jullie site?
Mijn website is http://www.geocities.com/jufkristel !
Groetjes,
Kristel
Prachtige site heb je en vooral dat van Schiebroek.
Ik heet Johan Beaujean en heb vanaf mijn vierde jaar (1953) tot mijn veertiende op de Peppelweg (137c) gewoond (Dus vlak bij de Soldanelestraat)
Een heerlijke jeugd gehad in een prachtig wijk.
Groetjes en succes met je site.
Ergens in de grote hoeveelheid met Rotterdamsche uitdrukkingen vond ik deze:
voor 't zingen de kerk uitgaan;
nou daar is Aad uit voortgekomen
Die herkende ik gedeeltelijk, maar ik heb een andere variant gehoord:
”Voor ’t zingen de kerk uit, anders krijg je nagezang!”
Is die bekend?
Bedankt voor deze beregoeie Rotterdamse site. Ik blijf lachen zeg!!
Groetjes / Willem
Mijn vrouw en ik kwamen in een gesprek uit op Goejanverwellesluis, en we wilden er iets meer van weten. Via Google werden we naar een site geleid waar een zekere Aad vertelde. Enige verwarring, omdat mijn vrouw niet zoveel van Internet begrijpt en ook Aad heet : ze begreep niet hoe ik zo snel haar naam op het display gekregen had !!
Wat leuk om zo bij toeval er achter te komen dat een oud-kollega zoveel te vertellen heeft op niet-technisch gebied. De struktuur van je site heb ik nog niet helemaal door, maar dat komt waarschijnlijk wel, want er zitten genoeg onderwerpen bij waar ik meer van wil weten. Ik geef het adres door aan mijn broers.
Ik kan mij ook niet herinneren dat jij uit Rotterdam kwam. Mijn vrouw komt uit Hoogvliet, waar ik zelf ook een aantal jaren gewoond heb.
Sukses met je exploraties. En vriendelijke groeten van een verraste Kees Talma
Ik heb wel eens meer een kijkje op jullie pagina genomen, ik keek er van op dat de noorderkerk niet meer bestaat. Daar ben ik gedoopt. Ik heb van mijn 5e tot mijn 21e op de Bergweg gewoond en heb daarna Rotterdam verlaten. Ik zat ( met een beetje jeugdsentiment) naar de zondagschool) de site van ds korevaar te zoeken en verzeilde weer op jullie pagina. Erge leuke trouwens. Ik heb nog wat foto’s uit Noord en zal die in de loop van volgend jaar wel eens scannen als jullie dat leuk vinden.
Groetjes van Marianne
Hier ben ik weer. Wat de Heemraadssingel betreft, mijn oom en tante, de Fam. Brakele, woonden op no. 66 tussen de Beukelsdijk en de Middelllandsstraat, hadden daar een groot herenhuis (en om het met Toon Hermans te zeggen, er woonden ook dames in) dat heette Rusthuis Huize Avondrust, waar oudere mensen hun dag sleten. Een kast van een huis, drie verdiepingen hoog. En in de winter was de singel een ideale plaats om de schaatsen onder te binden.
Graaf Florisstraat: die doet me denken aan de dag, waarschijnlijk 15 of 16 Mei 1940, toen de moffen de stad binnen marcheerden. Een hoop mensen keken dat zooitje zwijgend aan, begrijpelijk want een paar dagen daarvoor was de binnenstad tot puin gebombardeerd.
En wat de HBS op het Henegouwerplein betreft, dat diende tijdens de oorlog als inkwartiering voor de Duitse soldaten. Ze gebruikten dat grote sportterrein er voor om hun rondjes te lopen. Ik zie het na 64 jaar nog duidelijk voor me.
Zie zo, dat is ook weer van mijn hart.
Groetjes,
Daan Eisma
Heerlijk die verhalen van vroeger, Internet HAD erg leuk geweest voor mijn Schoonmoeder, Die kletste wat af over vroeger en ik vond het prachtig ( Maar ja helaas ze is er niet meer)
Maar nu hier mijn vraag:
Ben geboren in de Tidemanstraat maar toen ik 2 was verhuisde onze Fam: naar de Tochtstraat 31 b . En heb daar gewoond tot mijn 17e toen ging ik trouwen. Met de Man die woonde in Zwaanshals 139 c
Nu ben ik op zoek naar foto’s van onze straten ( al jaren?) Vanaf de Rotte kon je onze hoekwoning altijd zien, Op de hoek had je een kroeg en de andere hoek was Chris de Kapper. En in onze straat zat ook een Steenhouwerij Onze slaapkamer zat in de Johan ida straat waar wij Uitkeken op de Kerktoren. Misschien kan iemand ons helpen om deze kiekjes te vinden, Heb inmiddels een klein beetje de hoop al op gegeven?
Groetjes Wil
Beste vrienden,
Ik heb jullie website ontdekt en kan haast niet meer stoppen om naar de fotos kijken en de verhalen te lezen. Het is een deel van mijn eigen leven.: Ik ben geboren in Soerabaja(1918), heb school gegaan in Semarang, ben in 1936 in Rotterdam gaan studeren , ben gebombardeerd in het oude stadhuis, opgepakt op11 November en na omzwervingen in 1947 in genève terecht gekomen, waar ik nu nog woon.
Hartelijk dank voor al het werk dat verzet is om dit verslag te maken.
Groeten van Adriaan van Pernis
Bedankt voor je schitterende uitgebreide site over piraten e.d.We hebben hem doorgelinkt op www.kinderpleinen.nl onder Middeleeuwen en piraten.
Mooi hoor.
J. de Best
Wat heb ik al veel uren doorgebracht op de Engelfriet-site. Puur genieten. Leuk dat mijn moeder en opa ook bij jullie genoemd worden: Ans Bestebreurtje, dochter van de kleermaker Jacob Bestebreurtje uit de Gerard Scholtenstraat. En ik zag dat jullie woonden op de 2e Jerichostraat 11a. Ik ben geboren in 1935 in de 2e Jerichostraat 12b. Sterk hè? Ik heb nog steeds goed contact met de (klein)kinderen van die Bestebreurtjes.
Succes met jullie fantastische website!
Hartelijk gegroet van Ben Elbers, Houten.
Wat een schitterende site over Rotterdam.
Ik ken de stad op zijn best rond de jaren ’60.
Mijn Opa en Oma hadden een zaadwinkel op het Noordplein, en als we in de vakantie’s in Rotterdam waren, hebben we veel gewandeld.
Zelf woonden we en wonen we in de buurt van Zutphen.
Het helicopterveld kan ik me nog goed herinneren.
Mijn moeder heeft nog veel foto’s van het oude Rotterdam.
(Gelukkig gaat Stef ons daarmee blij maken....)
Groeten Stef Beumkes
ALS COMPUTERLEEK WERD IK GEATTENDEERD OP UW WEBSITE EN IK MOET EERLIJK ZEGGEN DAT IK MET STOMHEID GESLAGEN WERD TOEN IK UW ADEMBENEMENDE HOEVEELHEID LIEDJES EN VERHALEN ONDER MIJN OGEN KREEG !
WAT VOOR 'N ORGANISATIE EN SAMENWERKING DAAR VOOR NODIG IS GEWEEST !
IK ZAL DE KOMENDE TIJD ZEKER EN VEEL GAAN LEZEN MAAR WIL U NU AL MIJN WAARDERING UITSPREKEN VOOR DE GEWELDIGE BIJDRAGE DIE U HEBT GELEVERD AAN HET BEHOUD VAN EEN STUK CULTUUR VAN NEDERLAND DAT ZO LANG ONDERGEWAARDEERD IS GEBLEVEN EN DREIGDE ONDER TE GAAN IN DE MODERNE MUZIEK-STROMINGEN [ VOOR ZOVER ER DAN NOG OVER "MUZIEK" KAN WORDEN GESPROKEN ! ]
AAN U HULDE EN DANK VOOR DEZE UNIEKE PRESTATIE.
GER VAN DER HEIJDEN
Ik heb weer zitten genieten van de mooie plaatjes van ons òude Rotterdam en de verhalen die erbij horen op jullie site: Fantastisch.
Maar nu heb ik ook een vraag: als kinderen liepen wij altijd van de Rochussenstraat (waar wij woonden) naar de Oude Binnenweg om snoep te kopen bij Engelbert, Engelbrecht of Engelbregt (zoals u ziet ik weet het niet meer precies) en stonden ons dan te vergapen aan al die lekkernijen in de pijnpenla-winkel. Achter de toonbank stonden een oudere dame en heer. Wat hebben wij daar goede herinneringen aan!!!!
Zijn er van deze winkel ook nog foto´s of verhalen?, daar ben ik erg nieuwsgierig naar.
We kijken uit naar iemands antwoord.
Ik vergat nog te zeggen dat wij in de periode eind jaren 50 begin 60 deze winkel bezochten.
Met vriendelijke groet,
Marijke Bertsch-Ferwerda
Hele leuke site, ben al uren aan het lezen.. Waar hebben jullie dit allemaal vandaan gehaald? Ik ben nog wel even bezig maar weten jullie nog andere websites met soortgelijke verhalen?LINK
Vast bedankt. Ik lees zelf altijd http://www.watercoolergigant.nl , vaak heb ik de tijd om gewoon een paar uur te lezen...
En dan neem ik een lekker glaasje water erbij ;)
Ga zo door!!
Robert
Wij hebben genoten van alle beelden en verhalen van jullie.
Vooral de foto's van het oude noorden omdat ik op het Noordplein ben geboren in 1936, en daar heb gewoond tot 1970.
Bedankt,ook namens mijn vrouw.
Wij zullen nog vaak naar jullie beelden en verhalen kijken !
Vriendelijke groeten ,
Irene en Andre v.d. Tol
Schande zo een website.
Dit moet per direct verboden worden.
Dit kost mij gewoon jaren van mijn leven om al dat leuks te doorvorsen.
Maar goed dat er geen gastenboek is want dat zou maar overmatig internetverkeer opleveren.
En het ergste is, ik ga deze url doorgeven aan anderen.
Edoch met vriendelijke groeten
Zap de Ridder.
Wat heb ik genoten van alle verhalen en leuke spreuken. De goedheid van al deze mensen in het verhaal komt duidelijk naar voren.
Als ik de verhalen lees dan denk ik aan mijn eigen vader en moeder. Recht voor zijn raap maar eerlijk als goud.
Het gaat u goed in optimale gezondheid en blijf zoals u bent altijd optimistisch!!!!
Cees Kiebêrt
Ik wil u even een compliment geven, u heeft echt een prachtige informatieve site!
M.vr.gr.
Patrick
Ik heb de versjes net ontdekt en geniet er met volle teugen van ! Van sommige is de tekst net een beetje anders maar toch goed herkenbaar en van andere wist ik niet eens meer dat ik ze kende totdat ik ze onder ogen kreeg, zelfs versjes uit het "poesie"album dat ik ook nog steeds heb.
Maar wat ik bijzonder leuk vond is het volgende, Het gaat over liedje 166. met het "Russische " refrein Ei di loeki loe la. Als kinderen stonden we dan met twee meisjes tegenover elkaar en terwijl je dat liedje zong klapte je in een bepaalde volgorde met jouw handen tegen haar handen, een soort klapspelletje dus.
Tegenwoordig doen kinderen zulke onschuldige spelletjes niet meer, in het beste geval zitten ze achter de computer !
Ja, er is heel wat veranderd sinds wij op de lagere school waren .
Mijn dank dat die tijd dankzij jouw versjes weer helemaal in mijn herinnering terug is.
Met vriendelijke groet
Martha Oostmeijer
Als oud inwoner van overschie heb ik werkelijk genoten van deze site !
Met vr.gr,
Ruud
als oud rotterdammer wonende in leeuwarden kwam ik eigenlijk per ongeluk op jullie site terecht. nou daar wordt een mens goed gek van!!
je hele huishouden versloft, je blijft maar verder kijken en op den duur loopt je hoofd om van al dat moois.
zelf heb ik ook verhalen op de site van alex den ouden staan (maar ja die doet rot met z'n foto's), daar kijk ik niet meer op. mijn verhalen gaan ovet tuindorp vreewijk, daar woonde ik 25 jaar vanaf mijn geboorte en het bezoeken van het ouderlijk huis vanuit dordrecht hield die band natuurlijk vast.
maar ik ga zitten leuteren.
mensen geweldig wat jullie op internet gezet hebben. ik zal nog vaak terugkomen het beste met jullie hele frietfamilie en ja dat wapen? ik heb er geen maar wat zou je van een varkens-visser zeggen? groeten van piet varkevisser
Wat een leuke site, vooral veel gegevens over de historie uit de omgeving. Vandaag zat ik te lezen over de geschiedenis van Overschie en de Tempel; hierin kwam ook het bekende versje voor van de kikker die aan de Rotte tussen Delft en Overschie zat.
Dit liedje heeft mij altijd verbaasd en m.n. over de topografische kennis van de schrijver. Maar ja, de moraal is leuk.
Nogmaals de complimenten en ik ben zeker jaloers op het familiewapen, ik zit druk te verzinnen hoe ik zoiets met mijn naam kan doen.
Met inspirerende groeten
Piet Neeleman
Ik vind uw website erg leuk en informatief. Mijn familie woonde vroeger in den Oppert en het is zóóó leuk dat u daar foto's en plaatjes van op uw website heeft staan. Dan kan ik mij een beetje een voorstelling maken van hoe het was indertijd.
Ramonda Versluis
Met veel plezier heb ik jullie site bekeken en gelezen, het snoepwinkeltje op de hoek van de Hildegardisstraat Verbraakstraat, heette Binnendijk, de familie Binnendijk woonde in de Heer Kerststandstraat, wij keken aan de achterkant op de achterkant van het huis van de fam B.
Veel duimdrop gekocht en veterdrop,ik woonde in de Hildegardisstraat waar ik ook geboren ben.Op de Paul Krugerschool gezeten, in de Hoyledestraat,mijn broers ook allemaal.
Corrie van Oossanen
Overigens heb ik intussen met heel veel genoegen en herinnering gebladerd in de Engelfriet site. Zoals gezegd woonde ik in de Zwartjanstraat, op nr 134b boven de chocolaterie van van Velzen. Ons gezin - drie kinderen - kwam daar in maart '44 te wonen en bleef daar tot 1956.
Ontelbare herinneringen liggen in het Oude Noorden. Ik heb jaren op CJMV Noord gezeten, dat zijn onderdak had in Wijkhuis Het Oude Noorden in de 1ste Pijnackerstraat 100-102 (?).
Ik kan nog heel wat verhalen vertellen over dat laatste oorlogsjaar - ik was toen 8/9 jaar - en over de Zwartjanstraat. Ik ging in Blijdorp op school, de Gaspard de Colignyschool in de Nobelstraat - en heb later op de HBS Henegouwerplein gezeten.
Wanneer je dat op prijs stelt wil ik nog wel wat herinneringen naar je toesturen.
Hartelijke groeten,
Tom van Bokhoven
Ik ben bij toeval op Uw site terecht gekomen en ik heb alleen nog maar gescrolled, maar ik verheug me nu al een keer alle foto's met bijbehorende verhalen te lezen en bekijken. Ik heb van 1963 tot 1965 in Rotterdam Hillegersberg gewoond, niet echt lang dus en niet in het centrum, daarna ook steeds in andere plaatsen, maar sindsdien heeft Rotterdam me wel te pakken en ben ik geinteresseerd in de historie.
Dus ik koester dit soort sites met de foto's.
Dit wilde ik even laten weten.
Met vriendelijke groet,
René Diemel
WAT EEN FANTASTSCHE SITE!!!!!
Helaas heb ik nu meteen geen tijd om het helemaal te lezen, maar ik zal het zeker doen.
Veel succes,
Chris Berger
Toen ik de reactie las van Tom van Bokhoven ging er direct een lichtje bij mij branden. Ik heb namelijk óók op de CMJV gezeten in de 1e Pijnackerstraat.
In die tijd ben ik regelmatig bij Tom thuis geweest, inderdaad boven de chocoladewinkel in de Zwartjanstraat.
Van de CJMV herinner ik me de leiders Termorshuizen, 2 broers Aad en Jan. Aad werkte bij Spoormaken en Jan bij Econosto. Ik ben benieuwd hoe het Tom van Bokhoven is vergaan.
10 dagen geleden ben ik, na het intypen van het woord Willebrordustraat in Google, met jullie site in aanraking gekomen.
Het blijkt dat er ontzettend veel raakvlakken zijn. Er komen ontzettend veel herinneringen bij mij boven, allemaal dankzij deze fantastische site waar heel veel mensen ongetwijfeld uren lang plezier van beleven. Ik wil jullie graag complimenteren met het resultaat; ik heb nog uren voor de boeg om alles te lezen.
Na mijn pensionering ben ik trouwens naar het noorden van het land verhuisd. Momenteel woon ik met mijn vrouw in Drenthe, maar ik kom nog regelmatig in Rotterdam o.a. door gebruik te maken van mijn NS 60+ kaart. J.L. woensdag was ik nog in Rotterdam; ik bezoek dan altijd boekhandel Donner om te kijken of er nog nieuwe Rotterdam-boeken zijn uitgegeven. Daarna neem ik een patatje bij Bram Ladage.
Ook ben ik een paar keer door de Willebrordusstraat en omgeving gewandeld. Er zijn nog wel wat herkenningspunten maar het wordt steeds minder. Daarom is het goed dat, mede dank zij jullie, er nog veel archiefmateriaal is!
Nogmaals mijn complimenten!
Hartelijke groeten,
John van Herk
Ben toevallig op je website terecht gekomen via mijn belangstelling voor de geschiedenis van de Oostendse (Vlaamse) Kapers.
Ik vind je website boeiend,afwisselend , aangenaam en vooral leerrijk. Ik heb er nog maar en klein stukje van doorlopen maar ze toch reeds aan mijn favorieten toegevoegd .
Bedankt voor je inspanningen en reken mij nu maar onder je trouwe lezers !
Met vriendelijke groeten,
Willy Versluys
Hau doe joe doe?
Ik ben ex rotterdammer, een echte, 81 jaar oud maar woon al bijna 50 jaar in de USA Florida.
Voel me nog steeds met het OUDE Rotterdam verbonden met de tyd dat mijn moeder b.v zei azze wut beleve magge.
Wat een kostelijke taal was dat die door iedereen gesproken werd . Na mijn laatste bezoek, 2 jaar geleden was ik onder de indruk met wat er allemaal gebouwd was en hoe het nu, 60 jaar na de oorlog einelijk een echte stad geworden is.
Ik BEANK JULLIE VOOR DE LEUKE WEBSITE , IK HEB ER VEEL PLEZIER VAN
Hartelijke groeten
Jan Vander Sluis
Wat heb ik zitten genieten van de verhalen en foto's van OVERSCHIE. Ik ben er geboren en getogen.
Ik woon al jaren in America, maar lees altijd de Overschiese krant. Je zult er wel veel werk aan hebben gehad maar het is zeer de moeite waard. Ik herken haast alle straten en vind het jammer dat Overschie zo veranderd is.
Nogmaals, hartelijk bedankt voor deze bijlage in de Overschiese krant.
Groeten uit Farmer City, Illinois.
Adriana Bowles ook bekend als Sjaan den Breeijen.
Ook al ben ik al heel wat jaren uit Rotterdam weg ( en zou ik , als ik heel eerlijk ben, ook niet meer terug willen! ) toch ging mijn hart sneller kloppen toen ik het verhaal over het oude noorden las. Ik ben zelf uit wijk Bergpolder maar een tante woonde in de Schommelstraat, dus ik kwam er vaak.
Heb met plezier gelezen
groeten,
Elly Hoornweg
Ook de webmaster van deze site woont al jaaaaaaaaaaren niet meer in Rotterdam.....
Bij deze wil ik jullie complimenteren met deze bijzondere site over mijn geboorte stad.
Ik ben druk bezig met een familie geschiedenis te maken voor mijn kinderen, ook met stambomen etc.
Jullie verhalen komen dan mooi van pas om er tussen te plakken.
Ik wil iedereen heel erg bedanken voor de moeite die is gedaan en nog doet om deze site zo interressant voor Rotterdammers te maken.
Heel heel erg bedankt
Alie Vermeer
Hulde voor jullie prachtige site! Ik ben zelf de zoon van een van Rotterdams stadsbouwmeesters, dus weet sowieso veel van de geschiedenis van Rotterdam, maar in mijn huidige hoedanigheid van geschiedenisleraar heb ik erg veel aan het oneindige materiaal dat jullie zo genereus aan ons allen ter beschikking stellen.
Mijn vader was, eerst onder van Traa vanaf 1954, later Fokkinga, en tot 1990 onder Riek Bakker Chef van het district centrum.
Aan hem hebben we enige bagger te danken: zoals de Coolse Poort, het Maritiem museum, het Potlood, maar... hij was wel degene die Piet Blom z'n kans gegeven heeft voor de Kubuswoningen, de nieuwe bibliotheek geinitieerd heeft, de herbouw van de Unie, Plan C/Oude Haven, Waterstad, en nog veel meer.
Erkentelijk ben ik hem vooral voor zijn lumineuze idee het poortje van het Coolsingelziekenhuis te laten staan, en de Plataan.
Spijt had hij aan het eind van zijn carriere vooral van de sloop van de oude Bijenkorf: was absoluut onnodig, verkeer had er onder door gekund, en er was een fraai herstelontwerp van Dudok. (LINK)
Nou: ik heb nog jaren te gaan om jullie site helemaal uit te pluizen; mijn bejaarde moeder is er ook fan van.
Erg leuke verhalen, en erg accurate stadsbeschrijvingen.
Ga zo door!
Met vriendelijke groeten, Bas van Zwienen
Met veel plezier de foto's bekeken van Rotterdam Zuid.
Zelf geboren in 1952, in de Gaesbeekstraat nummer 15.
Lijn 2, de bruggen, de veerdienst Katendrecht. leuk om het allemaal weer eens terug te zien.
Perfecte site.
Dirk
Wat een pracht van een site heb ik nu toch gevonden.??
Ik ben van 1926 en woon op het ogenblik in Amerika, al vanaf 1953 met man en een meisje geemigreerd. Ben geboren in de Frederikstraat en altijd op de Sophiakade gewoond, tot aan mijn trouwen, met een jongen vanuit de Bleiswijkstraat. Heb daar ook gewoond na ons trouwen totdat we gingen naar Amerika. Maar we zijn en blijven trotse Rotterdammers hoor? Ik zit te genieten van al de verhalen en opeens zie ik de naam Traxler, de drogist, die heeft mijn man nog geleerd hoe auto te rijden?
Als de man nog leeft, zouden we hem graag eens willen schrijven. Hebben heerlijke herinneringen aan hem.
Ik zou nog heel veel kunnen schrijven, maar weet niet of je dat wel prettig zou vinden. Kijk niet naar mijn schrijven, want na 52 jaar hier gewoond te hebben, is dat een beetje in het vergeetboek geraakt. Niet verleerd om het te praten hoor, maar om het goed in zuiver Rotterdams??? te schrijven.
Blijf gezond Alie en hoop nog heel veel van jullie verhalen te kunnen genieten.
Groetjes
Dicky Wapperom
ik zit sinds kort op de computer mijn bij naam is Jan de belg geb: 7-9-31, dus ik wordt 74 binnenkort jou informatie vind ik heel leuk
al die ouwe stories heel amusant en ik ben er nog wel even mee bezig maar ja ik heb toch niets om handen. ga zo door.
groeten
Jan Meijer
ik ben ellen
ik ben 12 jaar
en ik vind jou liedjes (LINK) mooi
ze zijn leuk
soms moet ik er mee lachen
daarom vind ik
jij verdient een dikke pluim
vele groeten
vanwege ellen
Geweldig wat een nostalgie, ik proef de ulevellen weer.
Hartelijk bedankt. Tine .
Wat een geweldige site! Ook veel fotos, die u en uw broer hebben gemaakt. Ik ben van 1945-1954 op de dovenschool gezeten aan de Ammanstraat. En ik heb gewoond en gewerkt in Schiebroek en in Hillegersberg.
Ik ben dinsdag jl naar het Schielandshuis museum in Rotterdam geweest en het is erg interessant. Bedank ook aan uw moeder, uw broer Aad en uw zuster Aline. Ja, ik heb erg genoten met zo veel fotos.
Met vriendelijk groeten van Stina van Aller.
Wat heb ik genoten van jouw verhaal over de paardetram uit vervlogen tijden !
Ik ben nu 81 jaar (oud) en heb mijn kinderjaren gewoond in Hillegersberg en wel in de Willem van Hildegaersbergstraat nummer 17 of 7:in het korte deel dat eindigde met een schutting.
Nu heb ik het over de jaren 1930 tot 1945.
Bij de foto van de straat (waar de remise op staat) kijk je in het verlengde van de straat, wij woonden in het korte deel vanwaaruit deze foto genomen moet zijn.
De zijkant van de remise was de Kootsekade, op dat gedeelte werd door ons gevoetbald.
Van tijd tot tijd werd de bal afgenomen door de politie en werden we vermanend toegesproken.
Toen werd er nog met ontzag geluisterd naar de politie.
Op de Kootse Kade was een hoefsmid gevestigd met de naam Smid (toepasselijke naam), verder was er de lorreboer Luttes en woonde de kinderrijke familie Kleisterlee op de hoek van de Kootse Kade en de Willem van Hildegaersbergstraat. Een familielid is nu directeur bij Philips in Eindhoven......
Schuin daartegenover was de kruidenierswinkel van Kees Muit, ik vermeld dit allemaal omdat dat hetgeen is wat in m'n gedachten naar boven komt.
Er is ook een foto waar het naambord van de Kootsekade te zien is.
In het witte huis, rechts op deze foto, woonde mijnheer de Leeuw, hij was de pontjesbaas en trok de pont langs een kabel naar de overkant.
Nogmaals bedankt voor de reportage en tot een volgende mail,wie weet !
Hartelijke groeten uit het mooie Weesp waar ik sedert het einde van de oorlog woon
Karel Hoffmann
Wat een levenswerk.
Was benieuwd naar 'het verleden van Rotterdam' en kwam bij jullie terecht.
groet
Cees
Geachte familie, hierbij dank ik u/juli voor deze prachtige site beleef er veel plezier aan zeker al die prachtige foto's van Rotterdam. Bij de kinder liedjes daar heb ik gelukkig het liedje van de Veldmuis terug gevonden waar ik al enige tijd naar op zoek ben geweest. Zal zeker deze site aanbevelen bij andere mensen om er is een kijkje te gaan nemen. Vriendelijke Groeten, van een Rotterdammer die nu in Den Haag zit. A. Bongers.
Ik ben een ex-Rotterdammer die al een jaar of veertien met vrouw en (inmiddels volwassen) kinderen in Vlodrop, Limburg woont. Ik moet echt even zeggen dat ik enorm geniet van jullie belevenissen en leuke verhalen over Rotterdam. Ik ben in 1938 geboren in de Mathenesserstraat, heb tot 1951 gewoond in de Finsestraat in Oud Mathenesse en daarna in de Insulindestraat, tegenover het spoorviaduct. Dat was best een gezellige buurt in de jaren 50. Ik ging altijd boeken huren in de Rodenrijschelaan en naar een vriend in de Willebrordusstraat 41. Tijdens de Hongerwinter woonden we (mijn moeder, broertje en ik) bij oma en opa in de Van Duyllstraat bij de Schiedamseweg, mijn vader was eind 1944 opgepakt bij de razzia en moest van de moffen in een rijnaak in de Merwedehaven op transport naar Duitsland. Gelukkig is hij weer teruggekeerd, maar pas in juli 1945 omdat hij wegens een poging tot ontsnappen in een concentratiekamp was opgesloten.
Ik eindig met de hartelijke groeten aan Alie. Ik vind haar een schat van een mens en haar verhalen zijn uniek!
Hartelijke groeten, Rein K.Hougee.
een hele leuke site van delfshaven . ik heb zelf vanaf mijn geboorte 1947 in de watergeusstraat tot 1966 gewoond nr 82 leuke tijd altijd spelen aan de voorhaven 'swinters schaatsen op de kolk en's middags als we vrij waren van school( bospolder plein ) en naar jeugdhuis PIET HEIN stond voorhaven tweede schansstraat
's zomer gingen we op kamp van piet hein. het standbeeld stond eerst waar de foto gemaakt is van de achterhaven.met het jeugdhuis gingen we ieder jaar een krans om z'n nek hangen en zelf in de tuin van jeugdhuis was het eren en vlaghijsen .
ik dacht tot dat in mei gebeurde 's morgens om zeven uur krreg je ook een lintje of medailje .alle vriendjes waren er ook bij want ze zaten er allemaal op waterguesstr. schans,spanjaard str. eo.je kon er van alles van figuurzagen tot biljarten leider mr de GROOT en mr Post en boksen dansen weekend.
ik heb ook nog op het hek van de kerk geklommen en er afgevallen met het resultaat en diepe winkelhaak in mijn bovenbeen van 15 centimeter.
de pesident van Amerika Clinton is ook in de pelgrimskerk geweest ik ben in dat hoekhuis verzorgd tot dat de ziekenwagen kwam weg vakantie in Oostvoorne huisje van opa zouden we vier weken heen gaan als vader wakker was die lag nog te slapen van de nacht (werken) .
Gerrit de Vre
Ik ben Aaike Kelderman van Bloemfontein, Zuid Afrika. Ik ben op uw adres afgekomen op de internet. U had daar een foto van de Abtsweg, die winkels herinner ik mij nog. Wij hebben daar gewoond op 108b (als ik het goed heb). Dat was ongeveer van 1952 tot en met October 1958. In '58 is mijn vader besloten om naar Zuid Afrika te emigreeren.
Mijn oudere broer en ik waren op de Gaspard de Coligny school in Blijdorp, bestaat die nog?
WIE WEET DIT??
Ik was bij mevrouw Van Gorkum Blok in de klas.
Ik zag ook een foto met een kerk in de achtergrond, daar waren wij lidmaat.
Het was leuk om het weer te zien.
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Abtsweg en klik op ENTER
En prompt kregen we op deze vraag over de Gaspard de Coligny school in Blijdorp de volgende reaktie:
Aaike Kelderman uit Bloemfontein informeert naar de Gaspard de Colignyschool.
Zoals bekend heb ik in de periode maart '44 tot en met het schooljaar '47-'48 zelf op die school gezeten. Uit eigen waarneming kan het volgende vertellen:
Het schoolgebouw is ruim tien jaar geleden vervangen door woningen.
Hoewel hij in een heel andere wijk woonde - zelf woonde ik destijds al lang en breed in Dordrecht - is mijn zoon in de jaren negentig lid geweest van voetbalvereniging "Blijdorp". Die club had zijn velden op het terrein tussen de Ceintuurbaan en het Noorderkanaal, maar had toen het gebouw van de voormalige Gaspard de Colignyschool aan de Nobelstraat als clubgebouw! Of die mooie kleurrijke schilderingen van sprookjes nog boven de klassendeuren aanwezig waren vermeldt de historie niet.
De school als onderwijsinstelling bestaat naar mijn beste weten niet meer.
Tom van Bokhoven
Wat leuk al die gegevens van lijn 11. Ik ben geboren in 1945 op de hoek Bergselaan/Schiebroeksestraat. Hetzelfde pand dat in de oorlog, toen mijn moeder daar ook met haar familie woonde, is gebombardeerd en waarbij zij haar zusje en moeder verloor. We hebben tot 1961 daar gewoond tot we naar het Gooi verhuisden.
Mijn broer,zus en ik wisten 'sochtends altijd zo'n beetje hoe laat het was doordat we de tram dan hoorden. Ik wist niet dat hij ooit door de Rodenrijselaan had gereden daar zaten we op school (Juliana van Stolbergschool). Ik zal de foto's aan mijn moeder, die nog leeft, laten zien en kijken wat zij zich nog herinnert.
Heel erg bedankt
Jeannette Mouissie-Meijerink
Mijn naam is Aad Wessling 66 jaar en mijn ouders en grootouders komen uit Overschie. Vaak ben ik ook vroeger op de Bovendijk geweest waar ooms van mijn vader woonde en daar hun bedrijf hadden als tuinder e.d.
Toevalliger wijs stuit ik op het wapen van Overschie met mijn geboortedatum: 24 juli alleen ik ben wat later geboren in 1939.
Het stadswapen van Overschie AD 24 juli 1816
Parti, het eerste coupé van zilver en sijnopel, en eene geendanteerde fasce van keel brocherende over het geheel, het tweede van zilver, beladen met een burgt van keel
Het lid van "TUSSEN DELFT EN OVERSCHIE" zingen wij al vele vele jaren en denk ik nu dat onze vader dat ons geleerd heeft. Leuk dat ik dit "ontdekte" en had de behoefte jou dit te melden.
Aad Wessling
Het is jammer dat bij de PONTJES VAN OUD ROTTERDAM geen foto's zijn van het pontjes over de ROTTE bij het SOETENDAALSEPLEIN en verderop langs de ROTTE het pontje over het NOORDERKANAAL.Van beide pontjes hebben wij veel gebruik gemaakt als wij naar onze volkstuin gingen achter een tuinderij langs de Rotte nabij Terbregge.
DE HAMMERSTRAAT
Op de St.Janschool heb ik ook nog in de klas gezeten van meester Staal en van de bovenmeester mijnheer Goedhart, die in de Emmalaan woonde, heb ik nog bijles gehad voordat ik naar de ULO ging.
Van de St.Janschool kende ik ook jongens uit de Vinkenstraat van de fam.Duimel, fam.Maisan en Felix van Hoorn, die later schoolmeester wilde worden. Dit is misschien een jongere broer van Gerard van Hoorn uit Canada. Ik ben op de ULO nog bevriend geweest met ene G.Martens.die in de Heer Vrankenstraat woonde vlakbij het Soetendaalseplein,die ik nadat hij voortijdig van de ULO ging nooit meer heb gezien.
De snoepwinkel op de hoek van de Ruivenstraat en Verbraakstraat was DROGISTERIJ H.PIJPERS die daar gevestigd is geweest van ca 1925 tot begin jaren 1970.Daarna verhuisd naar hoek van de 1e Pijnackerstraat en Zoomstraat , waar voordien de fietsenzaak van VERBI SPORT was geweest, en nu nog steeds winkelt in de Benthuizerstraat.
Vaak kwam de jeugd voor schooltijd daar voor schooltijd oor een paar centen drop kopen
Verder veel succes met uw Fam.site
Jan Pijpers
Op mijn google-zoektocht naar China-info trof ik deze site. Wat een onwijsleuke site! Leuk geschreven en grappige anekdotes.
Die foto van de Chinese muur met mannetje-met-hand-op-gekke-plek was ook erg geinig.
Annemieke Voeten
In 1993 ben ik, Aad, met een paar westerlingen naar boven geklauterd en toen ondekte we al hijgend dat we allemaal Nederlanders waren, echt waar !!! Een van die landgenoten heeft toen de onderstaande foto genomen en toen schoof blijkbaar net een local (?) in beeld, maar dat ontdekte ik pas toen ik de foto bij het Kruidvat ophaalde.
Ik vraag altijd aan iedereen:waarom houdt die linker man zijn rechterhand nu net daar..........op mijn foto!
Enorme kanjers
Als (oud)Rotterdammer 70 jaren oud en sinds 40 jaar weg uit mijn geboortestad Rotjeknar (woonachtig in Vianen) kan ik er niet omheen om mijn grenzeloze bewondering uit te spreken voor wat jullie tot stand gebracht hebben.
Ik heb bijna al jullie sites over R'dam bij mijn 'favorieten', zodat ik ze niet hoef op te zoeken. Ik 'bestudeer' ze keer op keer.
Alles wat jullie weten te vertellen en met afbeeldingen laten zien is nog steeds een aanvullende verrijking voor mij.
Laat dit een blijk van waardering van mijn kant zijn en ga door zo lang als mogelijk.
Met vriendelijke groet
Han Marquart
Een begin alsof ik je ken, Is niet zo maar heb op een fantastische manier met je kennisgemaakt en je familie in vele verhalen, heb er nogal wat aangename avonden opzitten zeg, een complex met links alsof je door de straten van Rotterdam loopt, heb nooit geweten dat R.dam z'on Parel is geweest.
Ik kom zelf uit Vlissingen, maar heb nogal wat voorouders die er gewoont hebben, ook mijn vader, het bombardement had bij HEM ook een gat geslagen, "Is niet meer zoals het was" zei die als je er naar vroeg, hoe het wel was kwam er heeeel zelden bij'm uit, mijn vader was gek op Rotjeknor. Duitsers zijn altijd Moffen gebleven. Ik begrijp nu beter wat de man heeft gevoeld..
Ik vindt jullie sites een prachtig en warm eerbetoon aan wat WAS en IS, heb zelf ook R'dam 'meegemaakt' met de wederopbouw, dingen die voor mij ook herkenbaar zijn. Vindt dat jullie zo trots zijn op jullie stad en dat maak't zo menselijk en plezierig.
Wil gewoon mijn waardering uitspreken voor jullie enorme werk!!!, kijk graag uit of er straks weer wat nieuws komt,
Een enorme FAN,
Kees de Rijcke
Wat een pracht site hebben jullie. Bij toeval op jullie site terecht gekomen. En ik kan niets anders zeggen 100 % top
Ik als oud geboren en getogen Rotterdammer ,doet het me groot plezier om te bladeren en van alles te bekijken
Ik ben al ongeveer 30 jaar uit Rotterdam weg ,en woon thans na wat omzwerveringen in Limburg
Met Vriendelijke Groet , Rinus Meijs
Met veel plezier een aantal verhalen over de plaats waar ik geboren ben gelezen. En ook de oude foto's bekeken . Zelf ben ik geboren in de zomerhofstraat en wel op 26 mei 1920. Ik kan mij nog herinneren dat er toen opnieuw bestraat werd met keien die stuk voor stuk met pek uit een kannetje werden vastgegoten.En als er ergens brand was ratelden de wielen van de stoombrandspuit en van de ladderwagens zo mooi over die kinderhoofdjes!
Mijn grootouders woonden in Overschie, en het was een hele tocht daarheen omdat de paardentram er bijna een uur over deed vanaf het begin vlak bij de delftse poort.Dan langs de Schie tot bij de brug van de bergweg de stad eindigde en het weiland begon. Verder langs de melkmarkt en aan de overkant van het water de houtzaagmolens van vd Stolk en daarna de Schans, waar we de Schie verlieten en langs enkele boerderijen reden.Wat verder dan de Rotterdamsche Rijweg waarlangs alweer grote huizen stonden. Voorbij de Hoornweg en er tegenover de grote villa veldzicht links een hele rij villa's en dan kwam Overschie. Het eindpunt van de lijn was heel comfortabel voor de deur van mijn grootvader!
In 1926 verhuisden we zelf ook naar Overschie,de paardentram was net vervangen door benzinetrams zoals men ze op het dorp noemde. We woonden op nr5 en schuin tegenover ons huis was de bewaarschool die later blijkbaar kerkzaalis geworden. En even verder woonde mijn oom H.J.Karreman die de opvolger was van 'dokter Schouwink.Later is hij weer opgevolgd door Roest Crollius. Ik was op school bij bovenmeester Wilkeshuis een man klein van stuk maar met een stem ajs een orgel.
De verdere leerkrachten: juffrouw Zwiep, Booster, Salm die de lessen begon metde uitspraak "' kinderen,vergeet niet de fransen zijn een slecht en goddeloos volk"" Enverder meester Moret, van Kooten, en de Jong ook wel bekend als aai de biek.
De RK kerk heette St Petrus in banden, en het was een mop toen de garage verderop de delftweg een bord neerzette met het opschrift Évert Maatje, ook in banden
Tot 1945 heb ik in Overschie gewoond en de aanleg van de rijksweg,was een heel evenement met al die opgespoten zanddijken. Als ik goed zou kunnen typen zou het verhaal vast nog veel langer zijn geworden.
Leo karreman.
Een deel van jullie site bekeken. Indrukwekkend. Ben een 64 jarige Rotterdammer en woon in Harlingen. Ben een tramfanaat! Als jongen, dagelijks van en naar school, in de "vierkantenbakken" gereden. Verzamel veel foto's van trams; van Rotterdam maar ook uit Europa. Op de site van de tramherenclub heb ik een aantal zw. foto's van de RET uit de jaren zestig/zeventig geplaatst. Zelf gefotografeerd. Ik heb er meer. Jullie mogen van mij die foto's downloaden, uiteraard!
Dit was een eerste kennismaking, ik kom terug.
Een vriendelijke groet van
Piet van Kekem
PS Heb genoten van het liedje van Koos Speenhof!!!
Ik woon al een 50 jaar in de States en dacht ineens "Zal even kijken wat Kralingen opleverd on the net" Was verrast dat er zoveel te zien is en ik moet zeggen dat jouw Webpage fijn is om te lezen en zien.
Mijn vader was een huisschilder gedurende de oorlog, later kunstschilder, en ik kan mij nog herinneren dat hij de Molen op Oostplein verfde als jongen zijn was ik misschien tien jaar oud. Ik herinner mij de heel hogen ladders die nodig waren.Gevaarlijk werk was het.
Ben opgegroeid op de Ringvaartweg buiten Rotterdam dus. Mijn broer Cees woont nu in Capelle en is betrokken bij het historisch museum van Capelle. Hij heeft pas een manquette gemaakt van de scheepswerven daar.Het lijkt mij dat jullie wat in gemeen hebben. Groetjes en weer dank voor mijn prettigen terugreis naar het oude Kralingen!! Ik heb ook nog oude fotos van de Ringvaart.
Ik wil je even bedanken voor de geweldige site over de Tempel en haar bewoners. Ik heb daar als kind vaak gespeelt,o.a.beukenootjes zoeken. Mijn ouders woonden op het watergemaal t/o de Tempel.
Groeten Daan Dijkshoorn
Regelmatig beland ik op je website vanwege jouw - en mijn - zwak voor geschiedenis. Ik zocht nadere gegevens over de Vrede van Münster (OK, mèt trema, of, op zijn Duits, Umlaut!). Misschien een aardige tip: ik werk bij de Koninklijke Bibliotheek.
De KB heeft samen met de buurman, het Nationaal Archief, een prachtige tentoonstellingsruimte ingericht, met de naam Verdieping van Nederland, begin dit jaar officieel geopend door de Prins van Oranje. Er zijn altijd zeer bijzondere stukken te bewonderen. Dit keer heb ik ademloos van bewondering gestaan voor het verdrag van de Vrede van Münster. Als je een kijkje wilt nemen op de website: http://www.kbl.nl .
Hartelijke groet,
Yvonne
Ik heb met enorm veel plezier en interesse de webpagina's over Napoleon e.v. gelezen.
We hadden met onze kinderen de dvd's gezien over Napoleon en dan stuit je bij jezelf op heel veel vragen.
Mijn zonen (1 en 2 VWO) zijn de pagina's nu aan het lezen.
Met heel veel dank!
met vriendelijke groet,
Renate de Jong
Wat een prachtige site. Uren ben ik er zoet mee geweest. En heel veel foto’s en verhalen waren een feest der herkenning. Mijn hartelijke gelukwensen, en oprechte bewondering voor zo’n stukje werk.
Ik ben Rotterdammer, trots op deze stad, al ben ik de stad ontvlucht, want ik ken mijn stad niet meer. Als ik er nu rondloop wordt ik verdrietig van de verloedering en de vervuiling die overal in de hele stad heeft huisgehouden. Het kleine stukje, dat door de heer Ivo als Rotterdam wordt aangeduid, mag hij van mij houden. De woon- en werkstad Rotterdam bestaat niet meer.
Een ding moet mij bij jouw site van het hart, maar dat is geen verwijt, eerder een bevestiging van wat algemene bekendheid had bij de Rotterdammers.
Als er over Rotterdam werd gepraat, dan werd vrijwel altijd het stuk aan de andere kant van de Maas vergeten. Dat stuk op de Zuidelijke oever, dat heette ook wel Rotterdam, maar dat was eigenlijk boerenland waar ze huizen op hadden gebouwd.
En, ook in jouw site kom ik Rotterdam-Zuid maar sporadisch tegen. Doet niks af aan de enorme kwaliteit, die jouw site uitstraalt. Misschien heb je al geraden. In dat deel van Rotterdam ben ik geboren. Ik hoop nog vaak terug te keren op je site, en nieuwe verhalen en foto’s te kunnen bekijken.
Een deel van mijn familie woont in Zd-Afrika. Kleine stukjes van je site heb ik hen toegestuurd, samen met de URL.
Met vriendelijke groet,
Henk Stougie.
Ik heb genoten van de uitvoerige presentatie, geweldige informatie en geweldige foto's en prenten omtrent de geschiedenis van de spoorwegen.
Erg leuk.
Ik zocht eigenlijk alleen het Maasstation. Daar was ik nog geweest en gereisd in 1953.
Bedankt voor de moeite.
Ton Hoogstraaten ( 1941 )
Met veel plezier heb ik uw website bezocht en in vele verhalen over het Oude Noorden heb ik mijzelf kunnen terugvinden. Ik ben in 1944 geboren in de 3e Pijnackerstraat, waar mijn moeder een sigarenwinkel had, tegenover de Openbare Bibliotheek en Kleuterschool. Jammer dat daar geen foto of anecdote op uw website staat, maar misschien weet u of uw famillileden nog wel iets te vinden.
In 1947 ben ik naar de Gerard Scholtenstraat 96 verhuisd en hier heb ik vele bekenden op de website ontmoet.
Mijn vriendjes waren Kees Marquart ( neef van Diny ) Leo en "Suus"Leennarts boers van Piet de schoenmaker etc.
Met vriendelijke groet,
Ton Kuster
Als ras amsterdamse heb ik samen met mijn dochter van 7 genoten van uw site.
Zie veel overeenkomsten met het rotterdams en het amsterdams.
Een knuffel van ons..
groetjes Ingrid en Renee
Ik ben een vrouw van 66 jaar, zat vanmorgen met mijn man te praten. Vroeg me af of er tegenwoordig nog wel beukenootjes zijn.
Die zocht ik vroeger met mijn oma die in Apeldoorn woonde.
Dat bracht mij op het liedje: "Een veldmuis vond in het beukenbos" en ik kon er met geen mogelijkheid meer opkomen wat die veldmuis daar nou vond!!
Misschien weet U ook wel uit ervaring hoe irritant het is als je iets weet en het je niet meer te binnen wil schieten.
Wat ben ik ontzettend blij dat ik het nu op Uw site heb gevonden.
Hartelijk dank, groeten van Jos Peeters.
Gisteravond 4 november 2005 is in Dordrecht een Rotterdams orgel in gebruik genomen. Het gaat hier om het orgel van de voormalige gereformeerde Duijststraatkerk in Delfshaven.
Toen deze kerk omstreeks 1975 werd gesloten en omgebouwd tot moskee is het orgel gedemonteerd en opgeslagen bij de de orgelbouwers Pels en van Leeuren in 's-Hertogenbosch in afwachting van betere tijden. Omdat de voor de Wilhelminakerk een nieuw orgel werd gezocht is de keus op dit orgel gevallen.
Na een grondige restauratie is dan gisteravond dit orgel feestelijk in gebruik genomen. Voor mij als oud Delfshavenaar was dit een grote gebeurtenis.
Ik ben een trouw lezer van uw Site.
Vriendelijke groeten van
H.C. Urbanus
Ik was een liedje aan het uitwerken die ik op het bejaardenhuis had gehoord.
Het liedje van Jarig Jetje.
Ik wist niet wat ulevellen waren, dus dat wou ik opzoeken bij google.
Kom ik toch op jouw liedjessite terecht!!!
Geweldig!!
Ik werk nl op een bejaardenhuis en dan vooral met mensen die, zoals in de volksmond gezegd wordt; van het padje zijn.
Maar deze mensen hebben zo'n schattige liedjes van vroeger, die ik niet ken.
Ik sta vaak verbaasd over de teksten die ze samen opnoemen of samen zingen.
Ik heb me ook voorgenomen om al deze oude liedjes en teksten eigen te maken. Het lijkt me nl heel erg fijn om dat samen met deze mensen te zingen of op te zeggen.
Dus Alie en alle andere die zich ermee bezig houden: Bedankt!!
Marlies van Rijzingen
Wat een leuke site is dit. Ik kwam er aan, toen ik iets over Schotland wilde weten. Maar dit is wel net zo mooi.
Wij wonen zelf in Groningen, maar heb vrienden en familie in Rotterdam. Ik weet inmiddels een stuk of wat bijnamen van de gebouwen, in Uw lijst vond ik de Paperclip er niet bij.
Ik ga m'n vrienden vast op de hoogte brengen van van deze.
Jantje Uitvlugt - Delger.
Mijn grootouders (zij heetten Elfferich), woonden aan De Rotterdamsche Rijweg 145, vóór de tweede wereldoorlog. Ik heb daar veel gelogeerd. De bus die er langs kwam (van de RET) was de D-bus en we hadden een prachtig uitzicht op de gebouwen van Van Nelle, in die tijd een zeer moderne aanblik en de trots van mijn opa E, die zelf architekt was en veel bouwde in Rotterdam.
Mijn neef en ik hebben eens een diepgaand gesprek gehad op het grootouders dak zittend (op de nok).
We werden ontdekt door oma, die zich rot schrok, zij waarschulde onze opa. Die kwam naar buiten en verzocht ons uitdrukkelijk naar beneden te komen. Gehoor gevend aan zijn verzoek, meldden we ons 5 minuten later beneden. We kregen een reprimande, niet meer, en konden inrukken.
Van Rotterdam week ik mij ook nog wel het een en ander te herinneren: zoals de "Passage" in het centrum bij de Coolsingel.
In 1950 heb ik als marinier nog in Rotterdam gediend op het hoofdkwartier van de Mariniers, dat was in de tijd van Rotterdam Ahoy.
Kan ik mij ook nog goed herinneren: de eerste tocht na mei '40, rondlopend met mijn moeder tussen de puinhopen tengevolge van dat rotbombardement.
Met grote compliment over jullie site met veel documentatie en foto's,
groetend, Ardi G. de Haas
We liggen al een tijdje met ons schip in het Haringvliet en hadden ons al vaker afgevraagd waar de naam vandaan kwam. Zo ook vanavond tijdens een bokbiertje in de stuurhut. Via google kwam ik op jouw website. Geweldige en tegelijkertijd treurige foto's.
Aad Onneweer en Carla Noomen
Even een groet uit Nieuw Zeeland.
Ik kreeg jullie adres van Kees van Vliet, die net als ik jacht makelaar was in Z. Frankrijk, ik in Menton en hij in Cannes. Kees deed in heel grote jachten en ik in "gewone". Wij hadden leuk contact omdat wij beiden op dezelfde school hebben gezeten op de Delfgauwstraat, en les hadden van mijnheer van Leeuwen.
Wij zijn nu aletwee gepensionneerd, en hebben dus tijd wat op het net de surfen. Zo vond ik op jullie website van de zwart/wit ansichtkaartren, een foto van mezelf, niet te geloven, om mezelf terug te vinden in Nieuw Zeeland, op een website van een enthousiaste Rotterdammer, en dan wel een foto van 50 jaar geleden!!!
Ik kan me het volgende herinneren: Mijn vader was fotograaf op de Bergweg, Leen van Oudgaarden. Hij had opdracht van een ansichtkaarten uitgever om wat ansichtkaarten te maken van Rotterdam. Om de zaak wat te verlevendigen moest ik poseren bij die brievenbus, samen met mijn schoolvriendinnetje Bertje Post, dochter van Tandarts Post op de Bergweg. Het was de brievenbus in Hillegersberg, hoek Jeroen Boschlaan en Bergse laan. Misschien staat dat ouwe ding daar nog. Ik denk dat ik toen 17 was, en Bertje 16. Ik ben van 1931, dus zou die ansicht ongeveer van 1948 moeten zijn.
Mijn vader maakte veel stads foto's voor Ir. vanTraa, van stadsontwikkeling en ook voor Huub Maaskant, architect. Mijn grootvader was ook fotograaf in Rotterdam, in de Witte de With straat, weg gebombardeerd door onze geliefde oosterburen, en in de Rochussenstraat werd hij weggebombardeerd door Amerikanen, die zo hoog vlogen vanwege het afweergescht, en dus mooi er naast mikten, op Marconiplein en Rochussenstraat. Ik kan je nog veel meer vertellen, maar dat komt in dit raam niet te pas.
Hartelijke groet uit Nieuw Zeeland
Tom van Oudgaarden.
Met grote interesse snuffel ik nog 'steeds' op de Engelfriet site. De foto's van de RTM spreken mij bijzonder aan. Ik heb mijn jeufd doorgebracht in Zuid. De RTM maakte deel uit van de mijn dagelijks leven, tufte over de Beyerlandselaan en Putselaan.
Leuke geschiedenis.
Overigens heb ik ook als agent op bureau Nassaukade gewerkt, de achtste afdeling!
In 1957 ben ik als 16-jarige op het hoofdbureau begonnen als bode. Na de mil. dienst op de opleidingsschool aan de Boezemdwarsstraat en in 1964 naar bureau Nassaukade.
Later Sandelingplein, Afrikaanderplein en Linker Veerdam.
U hebt een prachtige site!!!!
Groeten van Piet van Kekem
Wat een verrassing om op uw site terecht te komen. Op die avond werd het nachtwerk omdat het te leuk was om af te sluiten. Opgegroeid in de Gerard Scholtenstraat tussen 1949/1972 herkende ik zoveel uit mijn jeugd dat het leek of ik er weer door heen liep.
Wel verbaasd toen ik op de site van Gerard Martens kwam en in zijn verhaal over deze straat las dat er op het huis nummer waar ik woonde een Ine Marquart had gewoond. Wij woonden op de 1e verdieping no. 105 en beneden ook op 105 woonde de broer van mijn vader. Beiden zaten in het bloemenvak. Wat leuk toen ik tussen de reakties de naam van mijn nicht Diny zag en later van haar broer Han. Volgens Diny was het voor dat zij er woonde maar ik weet niet wie het was.
Toen wij in 1959 aan de andere kant van de straat gingen wonen op no. 96 woonde daar op dezelfde trap een jongen: Ton Kuster zie reaktie in uw gastenboek. Hij schrijft over vriendje Kees (mijn broer). En dan de reatie van Joke van Donkelaar uit Almelo. Zij en ik waren vriendinnetjes en wij gingen samen op zaterdag zwemmen in het Sportfondsen bad. Tot zij naar Capelle a/d IJssel gingen verhuizen. Ik ben haar daar nog een keer gaan opzoeken met een bus en vond dat toen vreselijk ver weg. Ook kwam ik een stukje tegen van Roelof Enzlin uit Canada. Ik kan mij dat gezin nog goed herrineren. Zij woonden een paar huizen verder op ca/102. En weer een paar huizen verder zat dan de schoenmaker Lenaerts.
Ook alle verhalen over de Juliana van Stolberg school vond ik heel fijn. Op "de Schoolbank"weleens geprobeerd kontakt te krijgen met oud leerlingen maar dit is nooit gelukt. Dus het was heel leuk om al die namen van de leerkrachten weer eens tegen te komen.
Ik ben nog lang niet uitgelezen en zal uw site zeker nog vaak bezoeken.
Josee Abelskamp-Marquart
Met grote waardering lees ik regelmatig Uw prachtige verhalen en wens U daarvoor te komplimenteren.
Ik ben niet jalours op Uw wapen, maar vind het wel een fantastisch ontwerp, vooral die frites-zak...
Ons familiewapen kennen jullie nu wel, maar als je hem eens wat groter wilt bekijken.......
Klik dan hier
Wat een details, hallo hè....
Het geheel heeft het formaat en het gewicht van een grindtegel.....
Het is als verrassing vervaardigd door de kunstenaar Thijs de Haan uit Leusden. Jan de Vries uit Son zorgde erna voor het fotograferen.
Het is geweldig hoe hoog U in de webscore staat als Thurn und Taxis wordt opgezocht, daar ben ik wel jalours op. Hoe is dat te realiseren? Komt dat door een hoog bezoekers aantal, of heeft dat met iets anders te maken?
Aad: het hoge bezoekersaantal inderdaad en de vele verwijzingen door andere sites naar onze site, wij komen voor in de links van allerlei musea, bibliotheken, databases etc
Met vriendelijke groet,
Han Vermeulen
Feliciteer jullie met die gezamelijke websites en weet dat ik daarmee nog lang niet klaar ben. Want nauwelijks vanaf de website van Koos Terpstra op jullie LINK terecht gekomen heb ik me voorgenomen om deze complete site door te lezen.
Maar vooreerst viel ik over een bijschrift van de Noorderbrug. De Rechter Rottekade is niet over de volle lengte zo genoemd, maar uitgerekend dat deel wat hier vanaf deze Noorderbrug getoond wordt heet Zaagmolenkade.
Aan deze kade ben ik toevallig in 1942 op vierhoog "te water gelaten" en had van daaraf een mooi uitzicht vanaf het Schuttersveld en de Zaagmolenbrug tot aan de Noorderbrug en de R.Rottekade. Ben ter plekke dus wel bekend. Tot zover deze aanwijzing.
Maar omdat jullie zo goed bekend blijken te zijn met voor-oorlogs Rotterdam hierbij een vraag. Weten jullie toevallig op welke hoek van de Jonker Fransstraat de manufacturenwinkel van "van Gelderen" zat?? Zou ik graag willen weten want na het bombardement was mijn moeder een van degenen die vanuit deze winkel hulp verleende aan de brand-slachtoffers. Graag uw antwoord!Vriendelijke dank.
Nou wij weten dit echt niet, maar misschien iemand van onze lezers wel.....
David de Wolff sr.
Waar ik graag op reageer is het Pijnackerplein-verhaal, met daarbij de muziektent.
Het is nl. mijn geboorteplein, op nummer 31a (de benedenwoning dus) stond in 1956 mijn wiegje.
Mijn ouders woonden er al langer: in 1952 zijn ze getrouwd en zijn toen gaan wonen op Pijnackerplein 5a (boven de Pedicure, foto staat ook op je pagina). Zijn dus buren geweest van de Boogaards!.
Begin 1956 zijn ze dus naar de overkant verhuisd, want er was meer ruimte nodig. Aardige bijkomstigheid was dat de achtertuin grensde aan de tuin van mijn grootouders, in de Zaagmolenstraat (mijn opa had daar zijn schildersbedrijf R.Enzlin & Zn.).
De muziektent (die ik echt niet onder de naam 'muziektempel' ken, maar dat kan met de religieuze achtergrond van mijn ouders te maken hebben gehad) is een sterk beeld uit mijn jongste jaren. Al verhuisden we in 1963 naar de Bergweg, we kwamen er altijd weer spelen (steppen), op dat grote klinkertjesplein. Klimmen op de muziektent, turen door het gaaswerk van het ondergedeelte (het is dus nu niet als twee druppels water, want er zaten vroeger openingen in). De klimrekken aan de Benthuizerstraat-zijde waren ook populair, evenals het elektriciteitshuisje daar, waar ook een openbaar toilet in zat (ik ruik 't nog!). Daar klommen we ook op 't dakkie. Liepen evenwichtsbalk op het zwarte hekkie eromheen, met soms pijnlijke valpartijen, met een been aan elke zijde.
Nog wat beelden die me bijstaan (die ook al gemeld werden op jouw pagina): het wagenspel, op Koninginnedag volgens mij? Ik was nog klein, herinner me een stukje gezien te hebben vanaf de nek van m'n vader. En dan de kippenmarkt natuurlijk, op dinsdag. Stapels van die gele kratten met getok, losse kippenpoten die je liet bewegen door aan de pees te trekken, veren verzamelen, gezellige drukte.
De apotheek, de kapper op de hoek, de ijs'boer' Bastiaanse, ijswafels met slagroom op m'n verjaardag!
Op oude koninginnedag (31 augustus) een lampionne-optocht door de buurt die op het plein begon, met een echte muziekkapel. En op koninginnedag 30 april was er de grote optocht door de wijk. Eerst versierseltjes (maskers, vlaggetjes, bamboestokjes met elastiek-schietballetje) kopen bij de poppedokter in de Benthuizerstraat, met dat karton op de grond. Dan aansluiten in de optocht en door de versierde straten in de buurt marcheren.
Nou ja, er staat me dus nog veel van voor ogen, dat wilde ik even met je delen. Weet niet of het iets toevoegd voor je site, maar wie weet. Als je nog iets rond deze dingen wilt vragen ben je welkom, ik heb ook nog familie die één en ander zal kunnen terughalen. Zal ook nog wel eens de foto-albums vragen bij m'n zus (geboren op Pijnackerplein 5a), er zitten nog wel beelden in van het plein.
Hou 't levend, Rotterdam is't
vriendelijke groet,
Jan Enzlin
Al woon ik in Canada,de Nederlandse geschiedenis heeft me altijd geboeid.Grote delen ervan maken me echter niet trots Nederlander van geboorte te zijn.
Dank zij het internet hebben we nu de kans de andere bladzijden van de vaderlandse geschiedenis te lezen,die me het hoofd doen hangen in schaamte voor de misdaden van m`n voorvaderen.
Ik typte vaderlandse geschiedenis in op Google en kwam van link tot link uit op dit email address.
Mijn hartelijke dank voor de blanke paginas in te vullen.Ik heb deze site intussen in m`n favorites list gezet,zodat ik er nog menig uur aan kan wijden in de toekomst.
Met vriendelijke groet,
Albert Willems.
Met heel veel plezier jullie website gezien. Wat een herinneringen komen er boven! Ik heb vanaf 1946-1959 in de Meidoornstraat gewoond en ben heel blij met de foto. Ik woonde in het benedenhuis op 12 c
Ga zo door met jullie Rotterdam site. Veel Rotterdammers zullen het waarderen.
Henk Corino
Ik weet niet meer hoe ik op uw website terecht ben gekomen, maar ik ben blij dat ik hem tegen ben gekomen. Ik ben 18 jaar en heb net mijn HAVO achter de rug en vind dat ik in mijn opleiding veel te weinig vaderlandse geschiedenis heb gehad. Het enige dat mij geleerd werd met geschiedenis was over de 1ste en 2de wereld oorlog, de Nederlandse politiek van 1945 tot nu en de katoen industrie van Lancashire van 1750-1850.
Mijn complimenten daarom voor deze website, ik hoop dat ik er nog veel van kan leren, maar dat zal gerust. Ik vind het allemaal wel intressant, de Duinkerker piraten, Piet Heyn, en de andere geschiedenis van onze voorvaderen, mijne waren dan wel in de landbouw, maar het is toch 'onze' geschiedenis. Ik vind dat het vak geschiedenis op school zich ook meer moet gaan bezig houden met vaderlandse geschiedenis.
Heeft u er al eens aan gedacht om een boek samen te stellen? Misschien is dat toch iets te veel werk, en moeilijk om een uitgever te vinden, ik weet het allemaal niet.
Met vriendelijke groet,
Olivier Stoop.
Aad voegt eraan toe: ik doe al mee aan allerlei historische publikaties: boeken, tijdschriften en museumcatalogi. Ik heb dus één probleem, tijdgebrek, want ben ook nog sinds 2005 gecertificeerd Reisleider, klik maar eens op deze LINK en oh ja, ik werk ook nog fulltime voor 90%....als techneut...
Wat helemaal te gek dat je zo'n site hebt gemaakt!! Toppie!!!!! Wij zijn er heel blij mee!
Ga zo door! En dank je wel!!!
feestgroeten van Astrid
A. I. Wevers
Theaterburo Geen Flauw Idee
Mijn naam is André de Bruin en heb van 1962 in de Burgermeester Bosstraat 8 gewoond. Het stuk tussen Maris en het Verenigings gebouw. Ik zat op Uw site te kijken en toen kwam ik foto’s tegen van de Johanna. Nu weet ik van verhalen dat mijn opa en mijn vader, Kees de Bruin en Jan de Bruin(mijn vader) hier samen op hebben gevaren. U begrijpt dat mijn verbazing groot was. Ik ga nog even door om alle foto’s en verhalen na te zien. Ik vind het echt waanzinnig
André de Bruin
Wij kregen een informatievraag binnen waarbij iemand melding maakt over de strijd tussen Antwerpen en Rotterdam. Hierin werd het familiewapen Engelfrieten genoemd. Kunt u mij op weg helpen waar en hoe ik dit moet situeren in de geschiedenis van de Schelde?
Hartelijk dank bij voorbaat!
Met vriendelijke groeten,
Bregje Beyst
wat een leuke versjes en wat heb je er veel op staan!
nu ik vader ben geworden ben ik op zoek naar de tekstjes van liedjes en gedichtjes waarvan ik mij flarden herinner uit mijn eigen kindertijd, om voor mijn zoontje te zingen. ik heb op je site een heleboel terug kunnen vinden! bedankt! Ik denk dat je een boel mensen een plezier doet op deze manier!
groetjes en geluk toegewenst!
Johan Kamman.
Wat een leuke site van de familie Engelfriet. Ik ben op zoek naar oude verhalen en foto´s van Rotterdam voor mijn moeder, die in 1922 in Rotterdam is geboren maar door het bombardement al haar herinneringen aan de oude tijd is verloren. Op deze site kan ik mijn hart ophalen
Eigenlijk ben ik op zoek naar de biologische vader van mijn moeder, mijn onbekende opa. Mijn moeder heeft nooit geweten wie haar vader is, want oma hield stijf haar mond. Nu mijn moeder 83 jaar is, heeft ze nog maar één wens: WIE WAS TOCH MIJN VADER?
Het enige wat zij weet is dat hij in de jaren twintig een bekend figuur in Rotterdam-west was. Hij stond bekend als "die rooie", omdat hij rood haar had en handelde in valse effecten e.d. Een oplichter dus, maar wel een met het voorkomen van een echte heer en met een vlotte babbel.
Ik weet dat het zoeken is als naar een speld in een hooiberg, maar toch...
Misschien kan een van de oudere bezoekers van deze site zich "die rooie" nog herinneren. Wat zou het geweldig zijn iets meer van hem te weten te komen.
De naam van mijn oma was Corrie van den Oever, geboren in 1901. Later trouwde zij met Andries Waanders.
Mijn naam is Corry Verver en ik woon in Den Haag.
Mijn mailadres is: c.verver@wanadoo.nl
Met vriendelijke groet,
Corry Verver
Ik ben geboren in het jaar 1950.
Van 1954 tot 1961 woonde ons gezin in de Koningsveldestraat in Rotterdam/Noord. Uit die tijd kan ik mij heel goed herinneren, dat door die straat een ijsverkoper kwam. Hij had een handkar. Hij droeg altijd een wit jasje en een platte (soort Franse) pet.
Zij naam was Jan Plat. Jan Plat stond niet echt bekend als een man met schoon materiaal. Wij mochten dan ook niets van hem kopen. Ik denk dat die man toen al achter in de 50 of begin in de 60 was. Hij woonde in het toenmalige Rottekwartier. Dat was een hele oude wijk aan de Rotte, tussen het Noordplein en het toenmalige Heliport.
Die wijk is eind jaren 60 afgebroken.
Heel jammer voor Jan Plat was, dat hij nogal werd gepest door de kinderen. Ik denk dat dit kwam door de verhalen over hem in verband met zijn niet heldere uiterlijk.
De kinderen riepen de man aan (op afstand natuurlijk) "Jan Plat". Als hij dan keek, werd naar hem geroepen "Steek een vinger in je gat." Daarna werd hard weggelopen. Ook ik heb daaraan meegedaan.
Als ik mij goed herinner stond zijn naam ook met sierletters op de ijscokar.
Zo kwam in die tijd ook door onze straat een man met een paard en wagen en een aapje er op. Die man verkocht bezems, vegers, dweilen, borstels, poetsmiddelen ed. Hij prees zijn waar aan door hier en daar in de straat te stoppen. Met een lange stok en een zeem er op poetste hij een raam onder de luidkeelse woorden "Ramen zemen 15 cent". Dat was dan de prijs van de zeem. Verder kan ik hierover niets herinneren.
Ik woon al lang niet meer in Rotterdam. Ik heb uw site bij toeval gevonden. Door het lezen van de verhalen, komen bij mij ook de herinneringen boven. Heel leuk. Ook een hele leuke en goed site.
Groeten Fred Staneke
Ik, Jan van Steenhoven, heb mijn jeugd in Rotterdam Noord doorgebracht. Geboren in de Hoyledestraat.
Ik kwam bij het onderwerp "pontjes" terecht omdat ik er van overtuigd ben , dat er een pontje voer over het Noorderkanaal vanaf de huidige Gordelweg naar Hillegersberg, waar het aanlegde op de Bergse Rechter Rottekade.Precies op de kruising van Rotte en Noorderkanaal .Ik kan echter geen documentatie hierover vinden. Wellicht kan iemand mij hierbij helpen.
Aangezien ik tegenwoordig in Veghel woon, is het niet mogelijk in Rotterdamse archieven te zoeken.
In uw site ben ik een opmerking tegengekomen over het mogelijk bestaan van een pontverbinding naar Crooswijk, anders dan die vanaf het Zwaanshals bij de Onderlinge Rouwvereniging, het pontje dus van Karel de Vries. Er voer n.l. inderdaad een pontje vanaf het Soetendaalseplein naar Crooswijk, daarover bestaat geen twijfel omdat ik er zelf meedere malen gebruik van heb gemaakt.
Hopelijk kan iemand mij uitsluitsel geven over het door mij genoemde eerste pontje.
Bij voorbaat mijn dank.
J. van Steenhoven
zojuist je site ontdekt,ik ben er wild enthousiast over.zo'n90% van de liedjes ken ik ook ,en ik dacht van een heleboel dat niemand die meer kende.Ik zing hier met een eigenopgezet koortje in de ouderenflat en ga de lijst afdrukken en kijken wie er hier nog meer van die liedjes herkent. ik woon al vele jaren in groningen maar ben in 1926 in rotterdam geboren en heb daar schoolgegaan (ackersdijkstraat),en zag tot m'n verrukking de goudse singel,waar ik tot m'n 8 ste woonde(daar ging ik op de gedempte slaak op school) op een foto! ik ga ook al die stukjes lezen!! wat een goudmijn! bedankt hoor!! a.m. de wit-van wijngaarden
prachtige site wij zijn bezig met de stamboom van mijn familie en tot mijn verbazing zagen wij de naam Bestebreurtje, nou mijn naam is Pieternella Groeneweg maar mijn moeder had de achternaam Bestebreurtje haar vader heette Jan was een broer van Jacob was getrouwd met Pieternella de Heer (halfzus van de bekende Johannes de Heer) Ik heb van 1950 tot 1962 in de Zwartjanstraat 55 gewoond en Arie Bestebreurtje was ook de kleermaker van mijn vader. Hij was getrouwd met Marie Hoogenboom.Zij zijn helaas niet oud geworden. Heb nog eens gehoord dat de 2 zoons ook naar Afrika zijn gegaan, de dochter weet ik niet.
Arie was ook ouderling in de Snellemanstraatkerk (ger). Zo zie je maar weer je bent aan het surfen op internet en je komt nog verre familie tegen.Tegenwoordig wonen wij in Ommoord. Nog bedankt voor jullie site we hebben veel fotos en verhalen gevonden.Nogmaals hartelijk dank. Wij hebben ook nog fotos van Jacob en zijn broers .
Al surfend naar muziek van Johan de Heer kwam ik op jouw site. Wat ik las (o.m. het verhaal van Alie die ik heel wat zou kunnen vertellen over Zuster Miep Haaijer) roerde me zeer. Als ex-Rotterdammer (dat ex kun je eigenlijk wel weglaten ) ben ik trots op en dank je voor de verhalen die ik zeker allemaal ga lezen. Hoewel ik nog niet zo oud ben (1946) borrelt de weemoed weer in me op.
Rotterdam raak ik nooit meer kwijt!
Gerard vander Schuit.
Wat heb ik genoten van de ROTTERDAM site, zelden zo iets moois gezien geweldig dat jullie alles nog weten.
Ik ben ook een geboren Rotterdammer in de oranjeboomstraat op zuid maar in 1977 verhuisd naar IJmuiden,in hart en nieren blijf je Rotterdammer. Helaas heb ik weinig over zuid gevonden maar wie weet.
Dank dank dank ik kom nog heel vaak terug om te bladeren en te lezen.
Groetjes van Gerda Donker
Goede morgen, wat een ontzettend leuk stuk over het oude vliegveld Waalhaven, want sinds 1 Juni 2004 hebben wij het cafe-restaurant 't Vliegveld aan de van Riemsdijkweg gekocht en daar hebben we een aantal oude foto,s hangen uit die tijd en nu gaan wij ook het hele verhaal erbij hangen wat er op uw site staat!
Het leukste van alles is dat ik dit doorgestuurd kreeg van mijn zoon die in Zambia woont en werkt en die zomaar wat op zat te zoeken van onze zaak en dit dus tegen kwam. Hartelijk dank voor het hele gebeuren en als u nog eens iets tegen komt zou ik het graag van u horen !!
Jopie van Luijk
Rest. 't Vliegveld
van Riemsdijkweg 40
3088 HD Rotterdam
ik heb genoten van jouw verhaal over deze geschiedenis, van riebeek tot kruger, ik had wat info nodig over deze tijd, als wij zo geschiedenisles hadden gekregen vroeger, was er meer blijven hangen, met vriendelijke groet
Hanneke Samson
Aller eerst wat een prachtige site heeft u! Ik kom dan niet uit Rotterdam maar vind het wel erg plezierig om alles te lezen en de afbeeldingen te bekijken. Daarnaast heb ik een vraag over de tekening die ik hierbij verzonden heb. Ik ben een studente kunstgeschiedenis en doe onderzoek naar de tekeningen en ontwerpen van Ferdinand Hart Nibbrig. Hij heeft voor de deposito en administratiebank te Rotterdam een aantal muurschilderingen tegelwerk of glas in lood gemaakt. De schetsen hiervan heb ik bijgezonden. Hopelijk herkent u het. Op uw site zag ik ook informatie over kasteel Burgerstein staan. Was daar vroeger de bank? Of heeft Ferdinand Hart Nibbrig het als symbool voor de stad gebruikt? Ik dacht zelf dat het in de spaarbank in Rotterdam was en dat het misschien weg is gegaan tijdens de veranderingen door de architect Oud. Hopelijk kunt u mij helpen.
Daarinde Myers
Vanuit het Historisch Museum Rotterdam komt de volgende reaktie:
We kunnen zo snel behalve een korte verwijzing, met niet veel meer dan Ferdinand Hart Nibbrig 's geboortejaar en -plaats, niets inhoudelijks vinden over Ferdinand Hart Nibbrig. Terzijde: Interieurdelen van de spaarbank aan de Botersloot van Oud uit de jaren 50 zijn in de collectie van het NAi opgenomen (de directievergadertafel en stoelen zijn zelfs vrijwel dagelijks in gebruik in de J.J.P. oudzaal op de bovenverdieping van het kantoorgedeelte van het NAi aan de kant van de Rochussenstraat).
allereerst mijn complimenten over de Internet-site met verhalen over Rotterdam. Prachtige verhalen en met veel historie. Geschiedenis wordt niet geschreven door geleerden, maar door mensen. Zo gaat dat al duizenden jaren, verhalen worden doorverteld, vastgelegd op steen, perkament, papier en nu dus elektronisch.
Vorig kwam ik op het idee om de boederijen en huizen langs de Schieweg vanaf Delft tot aan Overschie in 4 verschillende seizoenen op foto vast te leggen. Ik kan me vanuit mijn kinderjaren nog herinneren dat ik gefasineerd was door de boerderijen met hun grote blaffende honden aan dikke kettingen Mijn oom bezorgde daar zijn brood en ik mocht dan wel eens mee op zaterdag. Tijdens mijn fotoreportages van afgelopen jaar, lopend of fietsend, ben ik me verder gaan verdiepen in het water De Schie, en zodoende kwam ik op de internet-site van de familie Engelfriet. Je hebt me hierdoor verder op het spoor gezet en nu heb ik besloten om een Internet-site op te starten over het ontstaan en geschiedenis van De 4 Schieën. Je schrijft zelf over de 3 Schieën, de Schiedamse, Rotterdamse en Delfhavense.
Han van Schie
Ik kijk altijd met veel plezier naar jullie site als ik wat over 'nostalgisch' Rotterdam zoek.
Nu kom ik in VAKBLAD VOOR DE BOUWBEDRIJVEN 30-34, 20.08.1934, een berichtje waarin vermeld wordt architect C.G. Engelfriet te Bilthoven.
'Aanbestedingen'
Maandag 27 Augustus.
De Bilt, 11 uur v.m. - De arch. C.G. Engelfriet, Kruislaan 18 te Bilthoven, in hotel Poll te De Bilt:
het bouwen van een blok van 4 woonhuizen met bijbehoorende werken, in Park Arenberg te De Bilt;
bestek en teekeningen ad f. 7.50, fr.p.p. f 7.65, rest f 4, verkrijgbaar ten kantore van voorn. arch.
Ook vind ik in de 1e ROTTERDAMSE MONUMENTENATLAS nog een J. Engelfriet vermeld als architect van Jericholaan 32-36.
Frits Stuurman
Helaas zeggen ons deze Engelfrieten niets......
In de verhalen van Gerard Martens komt het Lisplein voor met een foto van de Helvetiakapel. Ook ik ben heel blij met deze foto, omdat deze Nederlands Hervormde kapel samen met de gereformeerde Bergsingelkerk en belangrijke rol in onze familiegeschiedenis heeft gespeeld.
Daarom weet ik ook, dat deze kapel niet door de Zweden is geschonken (de Zweden waren wel van het wittebrood), maar door de Zwitsers. Helvetia is een andere naam voor Zwitserland. Je vindt deze naam nog altijd op Zwitserse postzegels.
Zo blijven we elkaar informeren en van elkaar leren!
Peter de Knegt,
tot 1952, ik was toen 6 jaar, wonend bij het eindpunt van lijn 11.
Mijn naam is Mieke van den Berg. Ik wil u en uw familie even complimenteren met de site die u met uw familie heeft opgezet. Geweldig dat u al deze verhalen verzamelt en opschrijft om zo verloren tijden te laten herleven.
Ikzelf ben op uw site gekomen omdat ik momenteel bezig ben met een scriptie over het familiebedrijf Jamin. Op uw site kan ik veel informatie vinden over straten die in mijn bronnen worden genoemd, over zakenpartners van Jamin en zo verder.
Daarnaast vind ik het erg leuk om de oude foto's te zien, Rotterdam van voor de oorlog en dergelijke. Aangezien ik 26 ben, kende ik deze beelden niet. Ontzettend leuk!
Ik zou zeggen, ga zo door met het vastleggen van de geschiedenis!
Momenteel een werkstuk aan het voorbereiden voor mijn zoon over de Amerikaanse Onafhankelijksoorlog en op uw site kan ik er alles over vinden. Daarnaast zijn ook de andere artikelen, over bijvoorbeeld onze geschiedenis, ontzettend leuk om te lezen.
Erg leuk en zeer bruikbaar.
Dat wilde ik even laten weten.
Henk Huibers
Mijn naam is Frans Muthert en ben in 1959 geboren in rotterdam en wij hebben boven de winkel van poppendokter valentijn gewoond bijzonder leuk om dit zo maar eens op internet tegen te komen.
Bij mijn dochter ging ik es kijken, wat er zoal op een computer kan: ze heeft me wel enthousiast gemaakt omdat we al zoekende deze site vonden:
Heel herkenbaar, vooral de juliana van stolbergschool en al die oude prenten van de straten. Wij woonden (Cor, Jan, Tini Visser, kinderen van Cor en Sjaan Visser) op Roderijselaan nr. 13 Hoek Schieveenstraat in de kruidenierswinkel. Ik (Tini) ben geboren in 1943 en ik heb daar gewoond tot 1951 en dus ook op die school gezeten.
De fam. Heesterman, Koolen, en Gerda en Nellie van Dordt woonden in de Schieveenstraat en zaten ook op deze school. Als die dit zien, mail me even )via mijn dochter
Groetjes en proficiat met de mooie site.
Tini Jordan/Visser nu wonende in Chaam.
Als 84 jarige heb ik sinds enkele jaren een PC en aansluiting op internet. Ik ben ooit begonnen om een boek te schrijven over mijn leven en inmiddels is dat boek al 275 velletjes A-4 geworden.
Bij het lezen van de site van Uw familie is het vaak of ik in mijn eigen boek zit te lezen, alleen heeft het grootste deel van mijn leven zich afgespeeld aan de boerenzij, doch door mijn werkzaamheden weet ik ook nog heel veel van oud Rotterdam.
Ik geniet van Uw verhalen.
M.de Jonge
Hey !
Ik ben op je site geweest,,
Jeetje mina jij hebt een geheugen joh nou veel succes ermee verder!
XXX Lisanne
Ik wil je complimenteren over je (jullie) website.
Ik ben 24 en vind het erg leuk de verhalen te lezen en foto's te bekijken, je gaat op deze manier heel anders naar de stad kijken.
Eerst loop je er voorbij.. daarna kijk je er toch even net iets anders naar.
Bedankt,
Marnix Smalheer
Gewoon een verrassing om zo'n site te vinden
G.van Wichen
ik heb zelf 25 jaar in overschie gewoond in de hoogenwaardstraat 32 en 17 b en vind het heel leuk deze site te zien daar ik een hoop kwijt ben van vroeger en ik woon momenteel in brabant
Lia van de steen oosterveer
ca 1910
Jacques Carabain
Molen de Noord
Met interesse las ik op het internet de door u opgetekende herinneringen aan de molen De Noord. Wellicht vindt u het interessant kennis te nemen van het olieverfschilderij dat Jacques Carabain omstreeks 1910 van deze molen maakte.
Jacques Carabain werd geboren in Amsterdam op 23 februari 1834. In 1880 verkreeg Jacques Carabain de Belgische nationaliteit. Jacques Carabain overleed te Schaarbeek op 2 januari 1933.
Met vriendelijke groeten,
Joost Anema
Hallo alie , Ik heb je site gelezen , Prachtig daar ik zelf in de hondiusstraat 40 hebt gewoont alleen iets later van 1945 tot 1965 heb ik mijn jeugd daar door gebracht , Mijn ouders woonden daar al eerder ik meen vanaf 1939 Mijn meisjes naam is Kraaijvanger , ik herrinner me veel wat je verteld aurora op de hoek , De kruideniers winkel zat toch op de clazevrieslaan ? Ik heb ook op de zelde scholen gezeten , in C .P TIELESTRAAT zat ik beneden , dat was voor jongens en meisjes , en daarna naar de PASERELSTRAAT ,
Ik heb me ook aangemeld bij school bank , Maar ze kunnen daar geen school met die naam , In mijn tijd had je in de straat bakker van der meer en schoep , de fietsen stalling , Een winkeltje voor je sleutels te laten maken , Mijn ouders gingen om met de fam kwak , van oosten en fam spek , Nou dat was het wel voor even , misschien hoor ik wat van u , Groetjes van Marijke de Graaf Kraaijvanger .
Gisteren spraken we even over je hobbies (geschiedenis en reizen o.a.), ik kon het niet laten om snel je website te bezoeken.
Wat een geweldige schat aan informatie over toch zoveel verschillende onderwerpen.(binnen je interesse gebieden)
Een uitgebreide site als deze had ik werkelijk niet verwacht , het enthousiasme waarmee de onderwerpen beschreven worden ondervind je bij het lezen ervan.
En de professionaliteit van de site (opbouw, links, informatieverstrekking op zich) is werkelijk van uitzonderlijk niveau.
Nogmaals ik heb nu maar snel je website bezocht maar zal deze zeker vaker bezoeken. (toegevoegd aan favorieten uiteraard)
Hub Pieters
In Winkelen in den vooroorlogsen Hoogstraat alhier gelegen te Rotterdam, middels unieken advertentiën en photographyen, in Uwen aandacht aanbevelend den Familie Engelfriet, namens dezen Uw Webmaster Aadje, schrijver dezes wat voor ouwetjes een "smullen maar" site is, staat aan het eind een foto van Siebel waarbij staat "op de Oude Binnenweg" Volgens mijn bescheiden mening heeft de Binnenweg tot aan het einde van de tweede wereldoorlog gewoon Binnenweg geheten zonder de toevoeging "Oude". Dat kwam pas later op voorstel van Hans Roodmeier naar ik meen.
Tevens wil ik mijn dank uitspreken voor het vele fantastische werk, dat voor een stad na zo'n bombardement van eminent belang is, want we vergeten maar al te snel en hier kan men het bestofte hart weer heerlijk ophalen
Joop
ben zo vrij om via deze mail te laten weten dat ik erg veel plezier heb in de geschiedenis informatie zoals je die beschikbaar stelt. Als moeder van drie opgroeiende kinderen, blijk ik regelmatig op je sites terug te vallen, heerlijk, want ik leer iedere keer iets nieuws! Ik hoop dat je er nog veel aan zult toevoegen, zodat we nog jarenlang kunnen genieten!
Hartelijke groeten, en ja, natuurlijk ben ik jaloers op jullie familiewapen!!!
Gwendolyn van der Krieken
Verhaal over Napoleon
Prachtig overzicht, ik heb het met genoegen gelezen.
Pierre Jansen
Dit is een prachtig, en toch beknopt stuk geschiedschrijving over Napoleon en zijn familie
Gilbert Maes
Een heel plezierige zondagochtend gehad met het bezoeken van uw website over Rotterdam. Fantastisch werk!
Lya Visser
Bedankt voor de mooie photo,s en teningen hans mijn naam is Frans Schniermanni in Bergen op zoom Geboren in Rotterdam 130529 generaal van der heide straat wat ik mij niet kan herinneren;
Ik heb gewoond Hovenierstraat Alkemadeplein boven , Bastiaannse en het Hang en de Sleutelsteeg boven de ,' Bier brouwerij 100 Boomgaard straat en gaffelstraat 52 Ik zoek nogsteeds Fhoto,s van de Alkemadeplein en de sleutelsteeg
Wanneer nog leuke Photo,s bezit ik wil ze graag zien
Frans Schniermanni
Net een woordje van Kanada. Ik heet Rudolf Okker ( goede Zeeuwse naam!) zoon van Machiel Willem Okker van Dordrecht. Ik ben in Zambia in Afrika geboren in 1944 en heb haast al mijn Nederlands vergeten want ik ben sinds mijn 11de jaar weg van mijn familie geweest en heb mijn opvoering in Engels gekregen. Mijn kinderen en kleinkinderen kunnen geen Nederlands spreken maar zij kunnen het “Piet Hein en de Zilvervloot” liedje zingen! Ik studeer nu de geschiedenis van de Nederlandse Kapers, ook het Vloot in de 16e tot 17e eeuw. (LINK) U website heeft mij al een paar nieuwen ideen gebracht, en daarvoor erg bedankt.
Zoals zij in Engels zeggen: “Keep up the good work”.
Weermaals, erg bedankt, Ru Okker.
Geweldige site om op rond te dwalen! Heb o.a. informatie gevonden over de oudere bioscopen van Rotterdam en Amsterdam. Nog veel plezier/succes met de site :)
Bart Roorda
Wij wonen vanaf 1965 in Molenaarsgraaf (Alblasserwaard) en ik heb nog niet alle verhalen over Rotterdam gelezen, maar de verhalen die ik wel gelezen heb vind ik schitterend.
Mijn complimenten daarvoor.
A.Boom
Weet niet of U nederlands spreekt, mar iemand die alles over Jacob Hamel weel, zal het heus wel kennen. Ik ben een Nederlanse oorlogsbruid met een Canadees getrouwt en woonde in Hilversum en was in 1937 ook op het kinderkoor! Dud U weet dat ik NIET jong ben! Vond het zoleuk al die liedjes te lezen en heb hier op mijn eentje uit volle borst gezongen! Bedakt en ik zal weer terg komen op de computer om nog meer te zingen
Hartelijke groeten van Anne Balcomb- Toes Nova Scotia en voorheen uit HILVERSUM
Ik wilde alleen maar even melden dat ik erg heb genoten van jullie website.
Ik heb van 1957 (mijn geboortejaar) tot ergens in 1963 in Overschie gewoond. Als kleuter neem je alleen maar indrukken mee en een enkele herinnering. Omdat de flat waarin ik woonde (Gelkenesstraat 13A) er nu niet meer staat (helaas, helaas) en ook die kerk ervoor er niet meer is, is alles wel wat anders geworden (zag ik vorig jaar toen ik weer eens in Overschie was).
Daarom geniet ik van de (paar) foto's die op jullie site staan. De foto vanuit jullie oude flat naar die telefooncel die er natuurlijk niet meer staat staat nu zelfs als achtergrond van mijn bureaublad op mijn pc.
LINK
Wij keken ook uit op de Abtsweg alleen iets meer 'naar links', op het kerkplein van de Maranathakerk die er dus ook niet meer is.
In 1963 verhuisde het gezin waarvan ik deel uit maakte naar de Coolhaven en in 1964 togen we richting Arnhem om nooit meer terug te keren naar Rotterdam. Als jochie beweerde ik altijd dat ik naar Rotjeknor terug zou gaan als ik volwassen zou zijn. Maar ja: The times they are a changin' en nu wil ik voor geen goud meer naar Rotterdam......
Nou ja, 1 dag per jaar dan.
Dat is toevallig morgen: ik reis met mijn 2 zoontjes van 11 en 9 naar Rotterdam en ga dan heerlijk zwelgen op de Euromast, de Spido, langs de Leuvehaven en op de Wilhelminapier.
Weet dus dat er best interesse is in jullie website. Al is het maar van een sentimentele oud-Rotterdammer van 49 jaar.
Silvester van der Pol
Vandaag vond ik bij toeval de website. Ik heb er echt van genoten.
Ik ben een echte rotterdammer (1933) en heeft dus veel herinneringen.
Als ik al die ouwe foto's ziet dan geloof ik toch wel dat rotterdam er niet beter op is geworden.
Rudy van der Hart
Dit doe je niet in je uppie, het is grappig, leuk en interessant om al die verhalen te lezen en foto's te bekijken van Rotjeknor en omliggende gemeenten in die tijd. ( uitdrukkingen en betekenissen )
Ik kan jullie werk enorm waarderen, dit heeft veel tijd gekost, en moet wel een enorme hobby zijn. Dus staat jullie site in onze favorieten.
Mijn bouwjaar is 1959.
Ron.
Via een zoektocht naar mijn allereerste school kwam ik op jullie site terecht, geweldig!
Tot mijn 13e heb ik in Rotterdam gewoond, ik wilde er absoluut niet weg.
Na veel stampij gemaakt te hebben thuis, mocht ik in Rotterdam op school blijven.
Rotterdam was “mijn stad” : In Rotterdam leerde ik mijn eerste lief kennen.
De Wolphaertsstraat met de straatspelen op koninginnedag, georganiseerd door de buurtvereniging
De Herlaerstraat waar we over de treinrails heen naar de overburen zwaaiden, zonder ze ooit gesproken te hebben.
Het snoepwinkeltje waar we voor 1 cent ouweltjes konden kopen
De Wilhelminaschool aan de Boergoensevliet, de Dr. Bavinckschool aan de Berkelselaan, de scholengemeenschap in de al weer veel te moderne buurt aan de Heer Bokelweg.
Ter Meulen, Piet Patat op de Schiekade, de Vivo kruidenier, ik kan nog uren doorgaan.
Tegenwoordig overvalt me soms een dubbel gevoel bij het zien van Rotterdam:
Rotterdam gaat met zijn tijd mee, de Skyline vanaf de van Brienenoord gezien doet niet onder voor andere wereldsteden die ik gezien heb, prachtig!
Het oude Rotterdam met zijn autenthieke sfeer verdwijnt hierdoor stukje bij beetje, dat roept een gevoel van heimwee op.
Daarom ben ik zo verschrikkelijk blij met jullie site: ik kan zomaar wegdromen, de herinneringen komen stuk voor stuk weer boven en ben ik weer even het kind van toen in het Rotterdam van toen.
Ga vooral door met jullie site, Rotterdam verdient het!
Wilma van Drunen
Ik moet veel onderzoek doen naar architectuur in de stad Rotterdam. En kan jullie bedanken voor al heel wat interessante gegevens. Wát een leuke site!
Eén nadeel: ik vind mezelf vaak uren later, nog steeds lezend door jullie site. Het werk komt zo niet af! :-)
Ga zo door, hele prettige schrijfstijl.
Desiree Kerklaan
Ik heb genoten van je site, het is een dagvulling om alles te bekijken en ik zal er zeker terugkeren.
Wijnand van de Meeberg
Als vader van Timo, directeur Walkaround, wil ik je een groot compliment maken voor de zeer verzorgde en uitgebreide website. Timo maakte me hierop attent en daar heb ik geen spijt van.
Vanaf januari 1989 ben ik me ook met Rotterdam zeer intensief gaan bezighouden en ben vanaf die tijd ook stads- en havengids. Aanvankelijk (en nog steeds) via het Gilde Rotterdam en later met een eigen pr en gidsenbureau.
Ik ben geboren Crooswijker en heb tot 1 januari 1989 bij het Telefoondistrict Rotterdam gewerkt en daar als PR-man na 40 dienstjaren met de vut gegaan.
Wat moet jij veel tijd besteed hebben aan deze uitgebreide site waarop ik zelfs nog veel nieuwe leuke en interessante dingen over Rotterdam las.
Je komt over deze dynamische stad natuurlijk nooit uitgesproken.
Nogmaals mijn compliment en hopelijk tot ziens.
Met vriendelijke groet, J.G.(Co) van Schaik
U heeft een waanzinnig leuke, gevarieerde en onderhoudende site. Echt om op een druilerige zaterdag als deze (gordijnen dicht, lamp aan) helemaal in te duiken.
Jaap Vergouwen
Helemaal aan het eind van ieder verhaal op deze site staat een symbool, vermoedelijk een wapen, of zelfs een familie heraldiek.
De engel met de Frietzak. Daarin de tekst "engelfriet"
Mijn vraag aan u is, wat is daarvan de oorsprong, verhaal en datum
Dank u vriendelijk om mij deze informatie toe te zenden.
Just Donker
P.S Is de frietzak een patatje mèt?
Via Google zoekend naar Napoleon III kwam ik op je website terecht, en ik maak je graag een compliment voor de zeer levendige en lezenswaardige content zoals dat hier heet: buitengewoon informatief en leerzaam (!) en smakelijk opgetuigd met prenten en anecdotes.
Ik weet niet of je je professioneel met geschiedenis bezighoudt, maar na het geneuzel over de canon ben ik blij verrast om zoiets zomaar "in het wild" aan te treffen, destemeer omdat ik na recente bezoeken aan Versailles en Berlijn de historische verbanden nu nog beter kan waarderen.
Kortom: hulde en grote stronken lof!
Ger Ragas
PS Als degenen die zo benauwd zijn dat de jeugd wat van jaartallen zou moeten weten en ze liever ook nog zonder historisch of cultureel benul zien de moeite zouden nemen om bij jou rond te kijken, dan zouden ze er wellicht van te genezen zijn te denken dat de gouden kooi spannender is dan geschienenis.
Als ik al die oude foto's bekijk, dan schieten de tranen in me ogen wat een verandering wat het nu is. De Lijnbaan eerlijk gezegd verschikkelijk. Jammer dat al die oude gebouwen niet meer zijn versteld. Wat had rotterdam vroeger een uitstraling ten op zichte van nu. Zo is het in almelo ook gegaan in de jaren 60 dachten ze alleen aan moderniseren. Nu hebben ze er spijt van jammer
Martin Schopman
Ik ben in 1954 vanuit de Van der Veldelaan in Hillegersberg naar Australie geemigreerd en ben nooit meer in Nederland teruggeweest.
Voor WOII moest ons gezin, omdat mijn vader trambestuurder was, vanuit Hillegersberg naar de gemeente Rotterdam verhuizen. We hebben toen tot 1946 in de Heer Vrankestraat gewoond, naar ik meen op nummer 21 benedenhuis.
Ik vond Uw web adres in de Dutch Courier, een krant die hier wordt uitgegeven, en geniet van al de verhalen en in het bijzonder van de foto's die ik aan kinderen en kleinkinderen kan laten zien.
Gerard Versteeg
Wat een ongelooflijk goede internetsite met al die verhalen en foto's van de familieleden.
Klasse.
Gerard Bergsma
Vol bewondering heb ik uw site bekeken.
Ik ben erg benieuwd of er nog mensen zijn die de sigarenboer op de hoek van de Agniessestraat en de Herlaerstraat nog kunnen herinneren.
Deze man was mijn grootvader en ik ben erg benieuwd naar verhalen over hem en zijn winkel.
Yvonne
Ik kwam vandaag heel toevallig op de Engelfriet website af en heb met grote ontroering de oorlogsverhalen van Alie gelezen.
Ik ben namelijk bezig om de familiegeschiedenis op te schrijven voor mijn kinderen en kleinkinderen in de Verenigde Staten, en daarom was ik aan het zoeken naar inlichting over de nazi-bezetting in Rotterdam, en hoe het was om daaronder te moeten overleven.
Alie's documentatie en verhalen hebben mij een verhelderd inzicht gegeven in de ellende die mijn ouders in Charlois moeten hebben doorgemaakt met hun twee kleuters, maar waarover ze bijna nooit wilden spreken. Ik werd in 1941 geboren en onthoud alleen de hongerwinter nog maar - op zich ook geen leuke herinnering. Alie's couponverzameling was een openbaring in dit opzicht: het was hierdoor ook duidelijk hoe de Nazis de Rotterdamse bevolking dus doelbewust aan het uithongeren waren met hun 100% controle op de verspreiding van al het voedsel, textiel, brandstof, medicijnen e.d.
Ik wil u bedanken voor deze website. Het moet een van de beste familiewebsites zijn en mogelijk zou ik het als voorbeeld willen gebruiken als ik ooit de kennis vergaar om zo'n website zelf te beginnen.
Adriana Stuijt
Vorige week was ik via een zoekmachine aan het zoeken naar iets en daarbij maakte ik een vergissing. Wel kwam als nummer één uit de bus de site met de naam Engelfriet.
Dit was voor mij aanleiding om eens verder te kijken en wel omdat in een heel vroegere werkgever van mij ene professor Engelfriet mede-directeur was. Deze was vanuit zijn universiteit betrokken bij een computerontwerp in samenwerking met Philips.
Een link met deze naamdrager heb ik (nog) niet kunnen vinden. Wel werd tijdens het snuffelen in de verhalen mijn blik getroffen door Juliana van Stolbergschool en de HBS Henegouwerplein.
Nu wil het geval dat ik in1941 ben geboren in de Delfgaauwstraat (evenwijdig aan de Gordelweg). Zowel de kleuterschool als vanaf maart 1947 heb ik op de Juliana van Stolberg-school gezeten. Na een verhuizing van mijn ouders naar Rotterdam-west ging ik een halve klas vóóruit, maar toch pas in 1953 naar de HBS (tot 1958).
Heel leuk vind ik het nog eens te lezen over en foto's te zien van de omgeving waar ik 50 tot 60 jaar geleden veel geweest. Sommige namen zeggen mij nog aardig wat (Brusse, Keers), andere weer duidelijk minder.
De komende weken zal ik best nog eens wat tijd besteden om de ongelooflijk vele verhalen door te nemen.
Bert van Klaveren
Gezien ik al een paar jaar gepensioneerd ben, en niet achter de garaniums wil weg kwijnen, ben ik continu bezig met mijn computer, en surf van links naar rechts. Zodoende ook uw website tegen gekomen.
Hiervoor mijn compliment, Ik heb hem opgeslagen bij de favorieten, want het is te veel om in een keer te bekijken.
Ik vind hem geweldig, prachtige foto`s en gegevens.
Ik kom uit Maastricht, en ben jaloers dat wij hier zo een site helaas nog niet bezitten. Ik wilde dit toch even kwijt, ook om reden dat ik ook herinerringen aan Rotterdam heb, omdat ik als marinier enige tijd gestationeerd ben geweest in de Toepad van Gent kazerne, dit was in de jaren vijftig.
We gingen toen wel eens passagieren in Rotterdam.
Helaas is hij enige jaren geleden overleden, maar wij hadden hier in Maastricht een oud marinier, een van die weinige mariniers die in 1940 op de beruchte Willemsbrug de Duitsers geruime tijd heeft kunnen tegen houden. Als zuiderling ben ik zes jaartjes bij de mariniers geweest, van 1952 tot 1958. Mijn herinering is ook nog dat ik in 1985 na het verlaten van de dienst, in Rotterdam heb aangemonstert bij de koopvaardij. twee jaartjes gevaren op een tanker, en vaak gelost in het toen nog in aanbouw zijn de Pernis. Nogmaals bedankt voor het aanzien van uw prachtige site.
Jo.
ik zou moeten stofzuigen etc., maar aangezien ik met mijn ma net liedjes heb zitten zingen (oude) en zoekend naar meer via Google op jullie site terechtkwam, zit ik hier nog steeds genietend van jullie site achter mijn computer. Wat een feest. En zo heerlijk veel. Ik zal een link doorsturen naar mijn ma (83!) die inmiddels naar huis gelopen is. Mijn moeder heeft ook altijd zo veel te vertellen over Rotterdam, voornamelijk over zuid (jaja, dat is niet echt rotterdam natuurlijk), maar ik weet zeker dat ze van jullie site ook enorm veel plezier zal beleven.
Grandioos, en heerlijk om weer even sentimenteel (want dat zijn Rotterdammers las is, en ik sluit me er maar bij aan) door de stad te dwalen, denkend aan de verhalen van mijn oma (1896?), (zelfs de bijnaam van haar moeder schiet me nu te binnen: Marie de Haringboer, maar ik meende dat ze Patijn heette?), aan het geluid van haar klompjes toen ze als klein meisje ging "dansen" onder de Delftse Poort (dat klonk zo mooi, het klepperen op de keien).
Ze vertelde over boomstammen die allemaal in de Schie lagen bij de houtzagerijen (waar sommige waaghalzen wel eens over heen liepen, maar o jee als je eronder schoot), over de zalm die ze in haar "dienst" te eten kreeg en die gewoon uit de Schie kwam, over de rijke families waar ze werkte (een van de karweitjes was de sponsjes uitwassen die die familie gebruikte na toiletgebruik!!!!!!), over de vele smalle straten maar ook over de ongekende armoede.
De herinneringen verdwijnen helaas langzamerhand met het uitdunnen van de familie, maar daarom vind ik het zo heerlijk om te zien dat jullie zo'n geweldige website hebben gemaakt. Nogmaals: GEWELDIGE WEBSITE.
Tineke Schriek.
Met enorm plezier lees ik alles wat u publiceert op het Internet over Rotterdam. De verhalen zijn prachtig.
Waarom van mijn kant een email, ik heb vanaf 1957 tot 1970 in de Schommelstraat gewoond. 3 of 4 panden naar de Benthuizerstraat vanaf de lantaarnpaal op nr 21. Misschien leuk om te weten (of U weet het al) is de correcte naam van de Sparta-piet uit de straat. Zijn naam was Frans Heyster.
In het dagelijkse leven was hij kok en heeft ook nog gekookt voor de Eend op de Westersingel. Tegenover onze woning zat een orthopedische schoenmaker Hoogenstrijd. Een aantal huizen verder naar de Alwijn Florisstraat zat de kruidenier Ruijgrok. Daar kocht je alles op de pof. Onder in het keldertje van ons huis zat een stoffeerder Warnaar. Een paar keldertjes verder – richting Alwijn Florisstraat zat een timmerman. Daar bewerkte de timmerman hout voor meubels die gestoffeerd werden door Warnaar . Eigenlijk een unieke situatie. Ben pas geleden nog een paar keer door de Schommelstraat en het Oude Noorden gewandeld, daar word je niet vrolijk van, jammer, dus moet ik het doen met uw website.
Rob Smit
Wat een prachtige site heeft u, heel bijzonder en informatief!
Ik heb uw link toegevoegd aan mijn Indische pagina bij fotoalbums!
Ik heb de foto's van Ford Rotterdam daar gezet!
Als Rotterdamse geniet ik van heel de site!
Lydia van Haasteren
http://suara-baru.jouwpagina.nl/
http://suara-baru-kecil.jouwpagina.nl/
( Mijn Indische kinderpagina )
Wederom heb ik mij weer kostelijk vermaakt met uw leuke site.
Fred Duvaloois
Ik heb met plezier je site bekeken. Zeker de foto's van Oud Overschie. Ik ben daar nl. geboren. In de Willem de Zwijgerstraat no. 6. Dochter van de badmeester Joor van der Stap. Ik ben vrijwel onbekend, want wanneer ik nog een keertje iemand tegenkom die ook uit oud Overschie komt, kent wel hij of zij wel mijn vader, mijn halfzussen Corrie en Bep, mijn broer Theo maar ik, de laatste in de rij heb schijnbaar weinig indruk achtergelaten. Nou ja, in ieder geval geen slechte indruk denk ik dan maar.
Ik zou zo graag wat verhalen van mijn vader te horen komen. Hij was tenslotte (begreep ik later pas) een zeer bekend figuur in oud Overschie. Hij was al 45 toen ik geboren werd dus voor mij was hij een "oudere" vader en hij heeft zich nooit zo met mij bemoeid. (niet negatief bedoeld hoor)
Toen hij jong (en met zijn eerste vrouw) was heeft hij deelgenomen aan zangkoor (operette??) toneelvereniging en ik heb nog een paar foto''s van een "ijsclub". Mijn vraag is nu of er onder de lezers zich nog Overschienaren van de oude stempel bevinden die nog iets over hem kunnen vertellen. Mijn oudere halfzus Bep wist veel van hem maar is helaas overleden.
Hanny van der Stap
Allereerst mijn waardering voor jullie prachtige site !
Nu een vraag of tip, misschien staat het wel tussen jullie verzameling ?
Ik zoek wat info over Albert Schweitzer.
Deze beroemde man was arts musicus predikant wijsgeer en zendeling.
Hij had contact met de Rotterdamse organist G.Stam die overleed in 1995.
Stam registreerde bij zijn concerten, waarschijnlijk ook in Rotterdam.
Schweitzer gaf orgelconcerten en haalde zo geld op voor zijn ziekenhuis in Afrika.
Wellicht een idee om daar iets mee te doen voor jullie site.
Ik zou wel willen weten of Schweitzer concerten heeft gegeven in Rotterdam ?
Het hoofdorgel was nog niet klaar in de Laurenskerk dat was in 1973 Schweitzer overleed eind jaren ' 60
Waar gaf hij concerten ?
In Rotterdam bestaat volgens mij ook de Albert Schweitzerschool.
Martin Hoogendoorn
Wat een fantastische site over Rotterdam en wat een leuke en mooie oude verhalen. Ik kwam ook diverse verhalen tegen over de Gerard Scholtenstraat. Sinds kort weet ik dat mijn oma (92jr) heeft gewoond in de Gerard Scholtenstraat 59 B. Haar vader was Pieter Johannes Bosman, geb 14/8/1881 en overleden 13/11/1943, dit was een aannemer in Rotterdam en cafe eigenaar van cafe De Rustende Jager, gevestigd J Catsstraat 102 en mogelijk daarvoor in de Oppert.
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Gerard Scholtenstraat en klik op ENTER
Mijn oma weet zich jammer genoeg niet veel meer te herinneren van vroeger en haalt een hoop door elkaar. Oude foto's heeft mijn oma al helemaal niet.
Mijn vraag is of er mensen zijn die iets kunnen vertellen over de familie Bosman en over het cafe De Rustende Jager en het zou helemaal fantastisch zijn als er nog ergens oude foto's zijn van deze familie of het cafe.
Alvast hartstikke bedankt voor de moeite
Henny Rigters
dank dank, gisteren ontmoette ik iemand i.v.m. voor de oorlog verhalen o.a. over de trek van Oost europa/duitsland via Rotterdam naar Amerika via de Holland Amerika Lijn. Die persoon vroeg mij of ik Hotel Weimar kende
Ik heb hem nu kunnen verwijzen naar Uw gegevens volop dank! Avan waalwijk.
Op de Hoogstraat in Rotterdam bevond zich in de jaren '50 ondergronds een zeer groot openbaar toilet. het was gelegen op het open gedeelte tegenover een grote patatzaak.
het toilet was toegangkelijk via twee tegenover elkaar liggende trappen en bestond uit een dames en heren toilet en er was een gelegenheid om te baden. Door misbruik van jongeren is het helaas vroegtijdig gesloten, de gemeente heeft de zaak ondergronds dichtgemetseld,en daarom is er niets meer van te zien. Doch oudere mensen zullen het zich nog wel herinneren.
Naast de toiletten was een prachtige zaak van Aurora-Contact in verlichting-Radio-onderdelen en spoortreinen. Schuin tegenover was het prachtige warenhuis van Galerie Modern, in die tijd was het een genoegen daar te zijn. Nu is de hoogstraat verpauperd en vies
Ab Conijn
Nooit geweten dat jij zo'n mooie site over de geschiedenis van Rotterdam hebt. Dat ik daar nou via een forum achter moet komen.
Heb met gemengde gevoelens de verhalen over het Hofplein, de Delfsche poort etc. gelezen. Ook de vele fotos zijn een prachtige aanvulling.
Vooral zo doorgaan, je hebt er een fan bij!
Bryce van Leeuwaarde
Wat geniet ik van deze site hier ben ik 50 jaar weg uit holland en nu op men oude dagben ik in het verleden aan het kyken en ook weer treug naar Hollandse gechiedenisen indie periode. nu ik kom tyd tekort om al deze itersnate sites te leezen ieder ollander in buitenland zou deze site moeten raadpleegen ,
Lambert Moonen
Los Angeles
Recentelijk heb ik uw site ontdekt. Normaal reageer ik nooit naar onbekende toe . U bent wat dat betreft de eerste.
Maar ik ben zo onder de indruk van de kwaliteit van hetgeen u publiceert dat ik u dat langs deze weg moet laten weten.
Ik lees uw materiaal zeer aandachtig en ondanks dat ik min of meer wel wist hoe het was toegegaan in het zg. Nederlands Indie.
Maar het is toch altijd weer schokkend als het zo terdege door uw is uitgezocht en beschreven.
Nogmaals mijn complimenten.
Steven Brown
Ik heb Uw fantastische site bezocht.....!!
Wat een enorme schat van gegevens heeft U bij elkaar gebracht!!
ik ben er stil van en neem daar ik m'n petje heel diep voor af!!!!
Jaap vd Kooij
Ik zelf heb 10 maanden op de LinkerRottekade gewoond bij mijn Tante. Ik weet het nr niet meer maar het was bij de oud ijzer bootjes en handel,het was boven een pakhuis waar groente of fruit waren opgeslagen voor de markt op het noordplein .
Ik ging op de Klimop school en meen dat dit in de Bloklandstraat was. Maar misschien is mijn herinnering niet helemaal juist wat de straat betreft.
Op het Noordplein gingen wij altijd stekkies halen wat in die tijd een feest was om fruit te krijgen waar een plekkie aan was .Nu halen de mensen hun neus er voor op, maar wij waren er dool op.
In die tijd waren mijn ouders gescheiden en ik werd daardoor onder gebracht bij een tante, mijn moeder was naar Canada. Mijn vader gaf toen les op de MULO en Ambachtschool in de avond en kon niet voor een klein meisje zorgen ,vandaar.
Ik vind het een heel leuke site en heel interresant om te lezen.
barbara peterse
Ik kwam op uw site omdat ik op zoek ben naar een " dubbele schooltas". deze wordt dus genoemd in een van de verhalen.
Als geboren en getogen Rotterdamse was ik blij verrast dat ik juist op deze site een link vond met mijn " dubbele schooltas". Ik ben geboren in de Snellinckstraat en toen verhuisd naar de Vijverhofstraat. Bergweg, Bergsingel, Zwartjanstraat, Noordmolenstraat, Noordsingel,Zestienhovenstraat, Insulindestraat allemaal straten met heel veel herinneringen.
Mijn kinderen zijn nog geboren in Rotterdam in het Eudokiaziekenhuis. Helaas is er niets meer voor hen om naar terug te gaan, alles is gesloopt. Nu woon ik precies aan de andere kant van het land, achter Nijmegen, maar als ik 65 mag worden, ga ik weer terug naar mijn geboortestad. Nog maar 12 jaar te gaan!
Bernadette van Duijvenbode
Ik ben een fan van uw site. Vorige week was ik in Rotterdam en werd verrast door een vriendin om in het Oude Noorden bovengenoemd museum te bezoeken in de Jacob Catsstraat 33. Het was is één woord fantastisch, het is zo leuk om het te bezoeken.
Wellicht kunt u dit verder vertellen. BIJ DEZE !!!
En ook de conservator, wat een leuke mevrouw en wist heel veel over Het Noorden.
Een dikke 10.
Josina van Urk-Weber
Wat een prachtige site toch!! Ik ben docent geschiedenis aan het havo-vwo-onderwijs, en elke keer als ik iets zoek om de lessen een beetje op te leuken, of om zelf gewoon wat te ontspannen (mijn vak is mijn hobby), kom ik al heel snel bij deze site uit. Zo veelzijdig en zo bomvol leuke weetjes, en zo knap in elkaar gezet. Ik ben universitair opgeleid en lees veel bij, en toch sta ik steeds weer versteld van wat u allemaal in deze site weet te stoppen. Ik wou dat ik tijd en energie had voor zoiets, dan deed ik het ook, maar ik zou er niet eens veel aan toe kunnen voegen. Ik blijf vaste gast hoor! Niet mee stoppen!
Nicole van der Steen
Mijn oprechte bewondering voor uw site. Doet mijn hart goed om zoveel Rotterdamse historie verzameld te zien. Dat was en is best een klus. Mijn vrouw en ik wensen u verder nog veel plezier met uw hobby.
John Diemer
Via via op uw site gekomen.
Verwonderlijk wat je daar kunt vinden, als oudere senior , veel van te herkennen.
Ferry Simons
Ik wil u namens mijn bijna 90 jaar oude vader bedanken voor de prachtige platen en tekst over het oude stadhuiskwartier op uw site.
Omdat mijn vader alles op papier wil lezen heb ik alles zo goed en zo kwaad als dat gaat in een Word document gezet en in kleur afgedrukt. Het is een waar kunstwerk geworden.
Zo kan ik mijn vader weer gelukkig maken.
Rik Visser
Kennen jullie de uitdrukking "Ga op het Witte Huis staan, dan sta je hoger"?
Dat zeiden ze vroeger wel als je per ongeluk op iemands tenen stond.
Fantastisch, al die verhalen en foto's over Rotterdam.
Als ze me vragen waar ik vandaan kom.... dan zeg ik nog steeds 'uit Rotterdam'.
Ga zo door s.v.p.!
Marjorie Lamain-van der Sluijs.
leuk de verhalen over de vakanties naar Hoek van Holland en Gilze Rijen.
Mijn Vader was een van die onderwijzers die elke zomer weer, naar Hoek van Holland ging met de kinderen uit de tijd . Ik meen mij te herinneren dat dit elke dag met het treintje van uit de Rosestraat ging.
Zelf ben ik ooit naar Gilze Rijen geweest met het meisjes kamp. Ik heb er jammer genoeg geen foto's van.
Mijn vader is overleden en al de foto's uit die tijd zijn verloren gegaan. Mijn vader gaf les op de Transvaalschool aan de Brede Hilledijk op Rotterdam zuid.
Ik denk dat veel mensen mijn vader nog wel zullen herinneren.Later gaf hij les op de Maas U.L.O in de sikkelstraat.
Barbara Peterse
Ik wil nu toch even laten weten wat ik van de Engelfriet.site vind. Het is een prachtig document.Ik ben creatief vrijwilligster in een verzorgingshuis. Voor dit huis maak ik dozen en mandjes met onderwerpen voor geheugen-activiteiten.
Het afgelopen jaar ben ik via Google telkens op deze website uitgekomen. Of ik nu een afbeelding zocht, een liedje, of tekst (vandaag nog: Pinda, Pinda lekka ,lekka) ik kan het niet bedenken of ik kom altijd wel bij de site uit. Ik hoop maar dat jullie het niet erg vind dat ik er dankbaar gebruik .Heel veel dingen zijn voor de bewoners heel herkenbaar.
Willy Wassink
Niet te geloven wat de 'Engelfrieten' allemaal over Rotterdam weten te vertellen.
Jullie zijn van alles, letterlijk van alles over die stad op de hoogte...en ik neem dan ook mijn petje diep voor jullie werk af.
Jaap vd Kooij
Als redacteuren van het geschiedenisprogramma Verre Verwanten (www.verreverwanten.nl) stuiten wij regelmatig via Google op jullie website. We hoeven het zo gek niet te verzinnen (oude volksliedjes, Nederlands-Indië, Rotterdamse verhalen) of we komen uiteindelijk weer bij jullie terecht.Ik zit op Engelfriet
is bij ons echt een begrip geworden.
Sara Groenewegen
Heel leuk deze site met oude liedjes. Ik ben aktiviteiten begeleidster op een dagopvang in het verzorgingshuis en vaak op zoek naar teksten van oude liedjes.
Nou ik kan hier voorlopig verder mee en de mensen kennen vaak de melodie wel
Ploni
ik kreeg dit adres - versjes versjes versjes van de oudste zoon van mijn man Koos Smit genoemd naar zijn vader- mijn tweede echtgenoot.
hij was geboren in rotterdam - zijn vader was brugwachter bij de spoorwegen- ze woonden dus in dat spoorwachtershuis - ik heb alles van horen zeggen......ze waren katholiek - ik trouwde met hem toen ik weduwe was en hij weduwnaar- ik kom uit het oosten van het land.....- wat zou hij die versjes leuk hebben gevonden en die verhalen....
Ik kom z.s.m. weer kijken, want voor een mens van 83jaar is het een hele zit om alles te bekijken - hoe kwamen jullie toch op dit idee.....-superleuk, hoor - ook nog versjes, die mijn moeder zong - ik heb piano gespeeld dus ken ik ook de liedjes van Kun je nog zingen zing dan mee en de albums van het avro kinderkoor kreeg je dan op je verjaardag en voor een kwartje kocht je bij helmer - hier in apeldoorn weer een muziekstukje.....en later speelde ik piano bij een kinderkoor....dus aan mij welbesteed.... heel erg bedankt voor het plezier hiervan......ik wil gauw de andere dingen ook gaan bekijken...
bep smit-smits
Ontzettend veel werk heeft u daarin zitten en ook erg boeiend om te lezen. Ik kwam een klein stukje tegen over de schiervereniging de Romeinen (met enkele foto's).
Ik ben samen met mijn zoon ook boogschutter geweest en heb bij de Romeinen verschillende keren geschoten, leuk om die foto's te zien.
Sinds kort ben ik zelf bezig een website op te zetten, dit gaat voornamelijk over de historie van Schiedamwww.schiedamkrant.nl
ik heb uw site bij mijn favorieten geplaatst:
Gerard de Winter
Wat een enorm leuke site en overzicht.
Ik was op zoek naar de boeken van Willem van Iependaal die mijn moeder weg had gegooid (ja zo gaat dat) en die ik als Rotterdamse zo graag had willen houden. Dus verder is het dan speuren naar de boeken van Willem van Iependaal op Marktplaats enz.
En je familiewapen????
Ja hardstikke jaloers ben ik, maar ja dat is mij niet gegeven want ik heb geen patat in mijn naam staan :-)moet het doen met een linde waarschijnlijk.Maar jaaaaaaaa, bij Appie Hein staat wel Lindemans wijn! ook mooi.
Tja we hebben een beetje heimwee naar het Rotterdam dat al lang niet meer bestaat.
Ellen
Ik heb genoten van het artikel van Overschie. Als kind heb ik in Oud Mathenesse gewoond (Finsestraat) van 1939 tot 1959. Mijn broer en ik gingen met mijn vader soms stekelbaarsjes vangen achter de spoorwegovergang bij de Laanslootseweg, in de Spaanse Polder. In de verte zagen we dan de Glim Fabriek in Overschie.
Mijn vrouw en ik en onze kinderen wonen nu al zo'n 16 jaar in Midden-Limburg, maar Rotterdam, en speciaal Overschie, blijven in onze herinnering.
Dankjewel voor al deze informatie.
Rein K. Hougee
Wel edele achtbare gestrenge Heer A. Engelfriet ,
Verheugd en ten overvloede, als het om onze historie van Europa gaat.
In de goede orde en in het positieve bemerk ik uw enthousiasme in onze voorouders.
Ik zeg altijd, er is meer tussen hemel en aarde!
Blijft vooral verdiepen, in hetgene wat nog de geschiedenis kan ingaan.
Ook ik verdiep me intens.
Uw site is uitstekend, geen verbloeming, maar draagt bij aan de werkelijkheid van toen.
Onderzoekers, waaronder historici laten soms, dikwijls (bewust ) onbewust wel eens wat te wensen over.
In de toekomst hoop ik meer van u te mogen vernemen.
R.A. Kraft
Met enige regelmaat kijk ik op jullie fantastische site, maar ik heb nog lang niet alles gezien/gelezen.
Vandaag heb ik genoten van de wandeling door het Oude Noorden. Zelf ben ik opgegroeid (jaren '60) op de Bergweg hoek Bergsingel. Het stukje over Spokie riep allerlei herinneringen bij mij op, ik weet nog goed dat we met een groep kinderen bij het huis gingen kijken en keihard wegrenden als Spokie zich liet zien.
Bij het stukje over de Bergweg (gedeelte tussen Bergsingel en Zwartjanstraat) moest ik ook denken aan de chocoladefabriek van Beukers en Rijneke (weet niet of je dat zo schrijft), waar die precies gevestigd was weet ik niet meer, maar wel dat het zo lekker kon ruiken.
Een andere, minder aangename geur die ik mij herinner is de stank van de Gekro die af en toe doordringend aanwezig was. Ik geloof dat die fabriek lijm maakte en ergens ten noorden van Rotterdam stond, aan de Bovendijk misschien?
Vriendelijke groet uit Drenthe en vooral doorgaan met de site!
Femke de Slegte
Ook ik ken de wiekstraat erg goed
Ik ben er geboren en heb er 32 jaar gewoond
Ook ik ken de straat met de peperbus een ronde metalen cilinder waarin de elektra voor een deel van het wijk was ondergebracht
Op de hoek links zat een naaiatelier van Jansen of janssens en rechts zat de groente boer Tuinenburg
Hij was een van de mensen die in ongeveer 1965 een prijs in de staats loterij won 100.000 gulden en hij stopte dan ook met werken
De hoek rechts in de straat nr 50 daar woonde mijn opa en oma
De eerste jaren van het huwelijk van mijn ouders woonden ook wij daar
Mijn opa was penningmeester van de later opgerichte buurt vereniging BVS buurt vereniging snellemansdwarsstraat
Pa was de secretaris
Hij leeft nog zo ook mijn moeder
Net na de schutting links vooraan in de straat zat een distilleerder Bovenkerk
Ook kon mijn vader zich nog herinneren dat iemand aan de overkant zelfmoord pleegde ( ophanging) iets wat erg veel indruk heeft gemaakt
Mijn ouders verhuisden later naar nummer 34 recht achter het middelste raam van de kerk in de snellemansstraat. De kerk waarin later guus van gent met de motoren kwam
De wiekstraat kwam uit in het zwaanshals waar de eerste chinees van Rotterdam gevestigd was
Arie Vis
Via een wonderlijke omweg ( de Joodse Omroep) zijn we op jouw site terecht gekomen en wat een Geweldige site is dit!!! Voor radiofreaks is dit Luilekkerland!
Wat ook helemaal grandioos is, is de liedjespagina van Alie, die een grote schat heeft nagelaten; wat zou het toch zonde zijn als dit erfgoed wordt vergeten.
Voorlopig zijn we nog lang niet uitgekeken en uitgelezen, dus reuze bedankt!
groet van Annet Bogaers en John Hardendood.
Zó vaak kom ik bij het zoeken in het verleden bij jullie website(s) uit.. Hulde!
Weliswaar ging het nu over het Tuschinski in Amsterdam, maar dit theater heeft zijn roots -door de oprichter- in Rotterdam.
De informatie die ik bij jullie vind, is van onschatbare waarde!
Nogmaals dank.
Dick Pruis
Het Tuschinski-artikel hier gelinkt:
http://bennietboos.punt.nl
Mijn naam is Richard van Lindt ik heb in de oorlog en een paar jaar daarna in de aelwijn floriszstraat gewoond naast de groente zaak van batenburg precies tegenover de schommelstraat .
De jongste zoon van batenburg was mijn vriend .
Mijn ouders hebben daar nog gewoond tot 1950 ik ben in 1948 bij de marine gegaan en toen ik in 1951 terug kwam waren zij verhuisd naar overschie nieuwbouw .
Wij hebben in de aelwijnfloriszstraat in de oorlog wel wat meegemaakt er viel in de gerardscholtestraat ook nog een bom een heel pand was verwoest en ook in die straat heeft mijn opa van moederszijde in het oude mannenhuis gezeten en is daar ook overleden . In de oorlog heb mijn vader een handcar gehuurd bij lampe en zijn we wezen lopen naar gelderland naar familie om voedsel te halen en toen we terug kwamen moesten wij met metwat spek en aardappelen [in plaats van geld] lampe betalen .
Ik kon hem dat eigenlijk achteraf niet kwalijk nemen want het geld in die tijd was niets waard .
Wel ik moet zeggen dat jullie website is heel interesant het neemt heel wat tijd om het helemaal door te nemen wel bedankt en de groeten van Richard uit newzeeland
Kijk vandaag toevallig op deze website en zie een foto van de Jolige Sport Wandelaars.
Ik heb met JSW in de vijftiger jaren ook enkele jaren aan de wandeltochten meegedaan. Ik woonde toen in Rotterdam-Charlois, Korhaanstraat 92b.
Op de foto herken ik de "leider", dhr. de Ruiter? Een andere leidster, mevr. Dekker, woonde bij ons in het portiek.
Geinig om deze foto tegen te komen.
Rob Caspers.
Ronduit indrukwekkend.
Zelden zo’n fraaie (bijna) complete website gezien over de geschiedenis van Nederland en zijn kolonieën.
Niet in 1 avond te belezen.
Ik kwam vanavond op de site omdat ik zocht naar de vraag “wie zei ook weer alles sal regkom” Jan van Riebeeck of Paul Kruger. Het was dus Brand. En naar hem is in de Afrikaanderwijk niet eens een straat of steeg genoem!
Erg onder de indruk was ik van het verhaal over Jan “Poncke” Princen.
Voor Rotterdam zou het goed zijn als je formeelDe Stadsgids
van Rotterdam zou worden. Voor mij ben je het al.
Thomas de Wreede
Nou, jij bent ook een mooie met je website over Rotterdam.
Ik had vandaag de hele dag verder willen gaan met het verbouwen van mijn huis, maar dat is er niet van gekomen omdat ik terecht kwam op de Engelfriet website en daar zit ik nu nog te lezen en te kijken.
Ronduit geweldig, wat een prachtige verhalen en foto's.
Prachtig familiewapen ook, een Bram Ladage engel.
Vriendelijke groet Peter, die vierkante ogen heeft van 5 uur surfen over je website
Schitterende site!
Vooral het familiewapen was een lachstuip waard.
Brouwer
Bedankt voor het plaatsen van dat verhaal over de oude molen op het Oostplein. Ik kan het niet meer nagaan, maar ik denk dat die molen in 1951 is verbrand. Ik kwam daar vaak met mijn vader, want die kocht daar altijd het voer voor onze kippen. Ochtendvoer en gemengd voer. Dat ochtendvoer was een soort meel, dat met oud brood werd gemengd. De dag nadat de molen was afgebrand ging ik met mijn vader kijken naar de rokende puinhopen. Ik weet nog dat ik moest huilen (niet erg denk ik, ik ben van 1946).
Hoewel ik de Tweede Wereldoorlog niet heb meegemaakt kan ik me nog veel herinneren uit het Nieuwe Noorden van de jaren 1950-1970. We woonden al die tijd in de Schiebroekselaan. Van de bommen weet ik dus weinig, behalve dat er rond 1952 geheid werd in de Willibrordusstraat, tussen onze laan en de Schiebroeksestraat. Dat zal wel op de plek van die bom zijn geweest. Groenten kochten we bij de groenteboer Klop, op de hoek met de Schiebroeksestraat, en vis bij Wakker op de hoek van de Rodenrijselaan.
Hans van Oost
Ik vind dat jullie een geweldige site hebben over Rotterdam, kan er uren in lezen.
Mijn interesse gaat ook uit naar de geschiedenis van brandweer Rotterdam en de spuithuisjes.
In het verhaal over het Pijnackerplein staat dat er een "hulpbrandweer" was in de Zaagstraat, spuit 11.
Echter het was één van de vele brandspuithuisjes (bluseenheid) van de vrijwillige brandweer Rotterdam.
Maar het was brandspuit 13! Ik heb een redelijk compleet beeld van bijna alle locaties met bijbehorend nummer.
In 1902 (na de re-organisatie) was spuit 13 op het Pijnackerplein, in 1913 verhuisde deze naar de 2e Pijnackerstraat No 4 noordzijde. In 1920 naar de Zaagstraat No 5b westzijde.
In 1947 werd die omgenummerd naar spuit 22 en kwam wederom op het Pijnackerplein tegen over nummer 35.
Frank van der Weerden
Leuk om uw site te lezen. Ik ben de dochter van Arie Spek en het is leuk om de verhalen (die we allemaal wel een beetje hebben gehoord) nu te lezen.
Laatst ben ik met een vriendin over de Honingerdijk en Oost Zeedijk gereden (Ik ben geboren en getogen Dordtse, ik weet aardig de weg in Rotterdam maar geen namen).
Wij kwamen toen op het onderwerp Honingerdijk en Oostzeedijk.
Zij vertelde dat haar Oma en familie daar ook had gewoond in de buurt en ik moest maar aan mijn vader vragen of hij wist van de garage van de familie Kraaijenbrink. Die van de Jamin auto's. De garage is er niet meer. De oma van haar woont nog steeds in de buurt van de Oostzeedijk (vlakbij het havenziekenhuis). Ook heeft ze nog diverse tantes en familieleden in de buurt wonen. Haar vader is verhuisd naar Zeeland (richting Oudorp)
Zo zie je maar weer de wereld is klein.
Veel succes verder met uw site.
Astrid Kroonen - Spek
Van geboorte ben ik Rotterdammer.
Sinds mijn 14de jaar woon ik in Veldhoven (dicht bij Eindhoven).
Door wat te surfen over het internet kwam ik op Uw site.
Zeker 1x per week loop ik even door de site van U.
Hééérlijk is dat, nog even wat nieuws uit Rotterdam te zien en te lezen.
Geweldige foto's.
Ik heb tot mijn 14e jaar in de Hekbootstraat 16c (Oud-Mathernesse) gewoond, zijstraat van de Franselaan, die laan ging over in Lorenzlaan in Schiedam.
Steeds nog geniet ik van oud en nieuw nieuws vanuit Rotterdam.
John van Zwieten.
Bij toeval? kwam ik op jullie site terecht en een heel verhaal over de Eskampstraat. Ik ben nu 42 jaar oud en heb zelf op de Zestienhovensekade gewoond. Dat is dus aan de andere kant van het water, de Rotterdamsche Schie. Ik heb indertijd in de klas gezeten met Monique van Lavieren, zij woonde op 7d. Haar ouders wonen er blijkbaar nog.
Wat ik zo frappant vind is die foto met onderschrift over Aad dat hij altijd dat beeld zag over de Eskampstraat. Nou dat is precies wat ik altijd zag uit mijn ouderlijk huis aan de Zestienhovensekade 254. En ik heet ook Aad, Aad Hermann.
Geweldig mooie site over Rotterdam, vooral de foto's van Rotterdam van voor de oorlog. (triest dat alles weg is )
Ik kom dan wel uit Ede, maar ik had nooit echt een goed beeld van Rotterdam van voor de oorlog, nu is dat een stuk beter.
Marcel
Mijn complimenten voor uw uitgebreide info over Rotterdam.
Ik kwam daarop bij het zoeken naar informatie over de Waalse Diaconie waar een voorvader Pierre Jacques Dumas (1739-1815) bakker van was. Erg leuk om er meer over te lezen!
John Vogel
Al drie dagen ben ik bezig op uw site en ik vind het in een woord fantastisch, ik wist niet dat de stad waar ik geboren ben en nog steeds woon zo een ontzettend rijke historie heeft.
Mijn dank is groot.
Sira Minetti
Toch eens even laten weten hoezeer ik uw site waardeer.
Ik kan er uren op rond dwalen!
Het Rotterdams Archief ken er nog een puntje an zuige....
Hartelijk dank dus!
Jan Bergwerff
Ik ben bezig met het schrijven van een verhaal en was op zoek naar informatie over de geschiedenis van Prinsenland – met name de omgeving van de Ringvaartweg – en stuitte zo op jouw website.
En wat een prachtige website!
Ik heb er in elk geval de informatie gevonden die ik nodig had en nog veel meer. Ik kom zeker nog een keer terug om te lezen en om plaatjes te kijken. Mijn complimenten dus!
Rianne Lampers
Met veel belangstelling heb ik het verhaal over het uw vader bij Siebel gelezen. Zeer leuk om zoiets te lezen daar Aart en Bas Siebel mijn ooms waren. Zij zijn de broers van mijn moeder.
Met Aart en zijn vrouw Elly Siebel hebben mijn vrouw en ik een zeer intensief en plezierig contact gehad, jammer genoeg is daar door het overlijden van Aart (en vrij vlot daarna van Elly) een einde aan gekomen. Nog steeds missen wij hen zeer. Mede juist daarom is het zeer prettig om de verhalen te lezen die u op het internet heeft gezet. Erg leuk om te lezen. Ook leuk om te lezen hoe u verteld over uw vader, Dhr. Engelfriet.
Fijn om te lezen dat hij het naar zijn zin heeft gehad.
Ik wens u het allerbeste en dank voor de publicaties op het “net”.
Franklin Kooy
Bij deze moet ik u heel hartelijk danken voor de site. Ik ben zelf van de Kleiweg 48. En lees vele verhalen die mijn jeugd terug in herinnering komen. Zoals het sluisje, verblifa, de Kootsekade, de Rotte waar het altijd naar de spoeling voor het vee rook. Waar ik met dicht gesoldeerde blikken van eipoeder en Melk poeder een vlot maakten en zo op de Rotte mijn eigen schip realiseerden met de gedachten naar Australië te varen. Waar in jaren na de oorlog veel over werd gesproken.
Ook de tramremise komt in gedachten waar we stiekem achter op mee reden. En op de Kootsekade de smid die de paarden besloeg en dan de ijzers inbranden wat zoveel rook maar vooral veel stank teweeg bracht.
Ik moet nog vele keren op site terug komen om alles te lezen.
En nog eens iets naar u te schrijven.
Ik wens u nog veel schrijf plezier!
J.C.M de Beer
De foto "Bruggen over de Schie" is een verkeerde naam en heeft niets met de Schie te maken.Op de voorgrond loopt de Schielaan naar de Rijksweg die links te zien is. De bruggen zijn zandstortingen van rijksweg 13 -A-13-door de Overschiese plassen.
Uiterst links is nog wel een bruggetje te zien om de doorstroming van het water van de "Plas van Speelman" naar de "Eerste plas" mogelijk te maken De weg naast de A-13 heet in Schiewijk geen Sidelinge maar Parallelstraat Westzijde en Oostzijde. Op de kale vlakte aan de overzijde van de A-13 is later de zogenaamde "Mercedesflat" gebouwd, de daar zichtbare rij huizen is het deel van de Wouwerlaan dat van de Parallelstraat OZ naar het plasje loopt waarin op de foto nog het toenmalige zwembad te zien is.
Nog een tip: De NH kerk heette tot 1959 officieel "Dorpskerk" en sinds 1959 officieel "Grote kerk"
De tekst bij "Bruggen over de Schie" en de naam van de Grote Kerk heb ik niet uit één verhaal. Ik ben getogen in Schiewijk en ken de situatie ter plaatse als mijn broekzak. Ik werk ook als vrijwilliger bij "Museum Oud Overschie De Hoop doet Leven". Ik grasduin daar wekelijks in de documentatie en sla in mijn bovenkamer op wat ik interessant vind.
Zo klopt je tekst bij "Schielands Hoge Zeedijk" ook niet. De eerste dijkjes werden aangelegd door de eerste bewoners. Zo was de Doenkade ooit een zeewering. Ook de Romeinen legden wat dijkjes aan, maar het was nog niet één doorlopende zeewering. Omstreeks 1060 namen de graven van Holland de aanleg van dijken ter hand en lieten een aaneengesloten zeewering aanleggen; de zogenaamde Oude Dijk, waarvan de Dorpsstraat, Rotterdamse Rijweg en Kleiweg ooit deel uit maakten. Hij liep verder als de nu nog bestaande Oude Dijk in Rotterdam en de 's Gravenweg.
Pas in 1260 werd de Schielandse Hoge Zeedijk voltooid onder regie van de regentes van de toen nog minderjarige Floris V, Aleide van Reimerswaal. Overigens staat dit allemaal uitgebreider, en nog veel meer, in het boekje "De Vier Schieen van Overschie" uitgave van het museum.
Stef de Ridder
Ik heb genoten van de oude foto's . Ik woonde op de Schieweg dichtbij de Talmastraat vanaf de nieuwbouw in 1934 toen ik 2 jaar was tot 1957. Angelo Betti was ook bij bekend en geliefd. De Willebrordusstraat met zijn bakkerij Meer & Schoep, waardoor ik me naar school moest begeven, vier jaar lang, vier keer per dag, lopend omdat zo vlak na de oorlog ik nog geen fiets had.
Elke zondag tijdens de oorlogsjaren met mijn ouders naar mijn oma in de Zijdewindestraat, dus dat was Schieweg, Bergselaan, Stadhoudersweg, Dresselhuysstraat, Statenweg, en tunnel onder door. Uiteraard ook lopend. Dus die noodwinkels zijn mij ook heel bekend. Leuk om daar nog foto's van te zien.
Met een ding ben ik het niet eens: je wijst een winkel aan vrij dicht bij de tunnel en zegt dat daar de Statenflat is gekomen. In mij tijd was de Statenflat aan het eind van de Statenweg dicht bij de Gordelweg, vanuit het centrum links tussen Kleyburghstraat en Navanderstraat, ik ben daar op een kleuterschooltje gegaan. Later las ik dat die flat een byzonder stukje architectuur was, dus ik kan me niet voorstellen dat ze die flat zijn naam hebben afgenomen. Hans van Rijssel.
Via via kwam ik op uw site terecht. Ik ben sinds 2000 artsenbezoeker, later accountmanager voor medische produkten (beademing, anesthesie, couveuses, gassen) in de regio Rotterdam.
Ik vind het erg leuk om iets over de geschiedenis van de oude Rotterdamse ziekenhuizen te lezen. Zelfs de nieuwe generatie weet niet eens meer wat het Dijkzigt is, die kennen enkel "het Erasmus MC". Het Zuider- ziekenhuis is een behoorlijk oude bende, maar ademt nog steeds die sfeer van vroeger (zonder Lysol..)
G.J. Meijer
Was net een beetje aan het rondkijken op jullie site. Leuk. Ook al is het niet meer 'up to date'.
Wat wel facineren is oa is deze:
http://www.engelfriet.net/Alie/Hans/mees1.htm
Stukje geschiedenis Mees. Hoezo? Ik ben zelf bij de verenigde Spaarbank ooit begonnen. En ik ken dus Bank Mees & Hope. Wat dus samen ging met Pierson & Heldering. Zo werd het dus Mees Pierson. En wat nu? Precies FORTIS. Evenals ABMN AMRO wat ik ook een paar keer tegen kwam.
Verder, ik ben opgegroeid in de buurt Hondiusstraat (Cleas de Vrieselaan). Ik woon er nog steeds in die buurt van 1967.
Tnx voor de publicatie van de verhalen en foto's
Ook ik heb nog een mooie herinnering aan de Molen op het Oostplein.
Ik werd er in de oorlog naar toe gestuurd door mijn ouders om tarwe te laten malen.
Ik heb nooit begrepen waarom die Molen zo nodig weg moest.
Het zou het stadsbestuur sieren om daar een exacte replica te plaatsen. Dat zal helaas wel nooit gebeuren.
Antoni Hopmann
Proficiat met deze leuke site, ik man 62 jaar oud Rotterdammer en een beetje verzamelaar, kan je met grote zekerheid vertellen waar het pontje over de rotte was, het soetendaalseplein was net iets te ver, daar gaatie:
ik ben geboren in de meester willemstraat , een zijstraat van de hooglandstraat. als je de hooglandstraat uitliep richting zwaanshals en links af sloeg kreeg je na nog een zijstraat een rouwcentrum met een stenen poort ingang met de stallen en de zwarte begraffeniskoetsen ,aan de overkant , dus de rottekant stonden de laatste huizen van het zwaanshals bij het laatste huis was en pad naar de rotte daar was het pontje en kon je naar de overkant naar het kerkhof,
aan de anderekant van het pad zat een oud ijzerboer op een stuk grond dat was afgeschermt met hekwerk ik heb zelf als kind regelmatig dit pontje gebruikt,ik ben al jaren lang die kant niet meer op geweest,dus ik ben benieuwd wat er nog over is.tegen woordig woon ik in zeeland hoop dat je hier iets aan hebt
Joop Hartensveld.
Zit ik een beetje te surfen op het net, kom ik ineens allemaal foto's van vroeger tegen! Prachtig!
Ik ben sinds 1980 weg uit rotterdam. Woon in Zeeland.
Ik zag een foto van het willebrordusplein en meteen komen alle herinneringen boven.
Mijn opa (Treffers) had daar een schoenmakerij. Vlak naast de poort van Aurora de melkhandel. Zelf woonde we in de st. Agathastraat recht tegenover de poort van het ziekenhuis waar de wasauto's e.d. doorheen gingen. Samen met mijn tante die mijn leeftijd had gingen we altijd stiekum bij van Meer en Schoep naar binnen. Meestal via de Bergweg, door de poort waar ze altijd de bakkerskarretjes parkeerden. We zijn daar zelfs weleens ingesloten geweest. Tijd vergeten!
We waren ons altijd daar aan het verstoppen en omdat de meeste bezorgers ons wel konden lieten ze weleens een verdwaalde krentenbol of oud broodje voor ons in de wagen achter. Wij zochten dus altijd al die wagens af naar iets lekkers. Door heel hard te roepen hoorde mijn oma ons gelukkig. Haar tuin grensde aan de hal waar de karretjes stonden. Bewaker erbij gehaald en wij werden weer vrijgelaten.
Naast de schoenmakerij van mijn opa zat in een kelder een bloemenkoopman. Hij bewaarde daar altijd zijn bloemen. En schuin daar tegenover op het plein zat ook een fietsenmaker. Ik geloof dat hij Huip heette? daarboven woonde toen een verschrikkleijk asociaal gezin die de hele buurt terroriseerde.
Bedankt voor dit leuke stukje nostalgie.
Netty Vromans van Es
Gaarne wil ik even reageren op de tekst onder de foto van het Pontje van de Spaansekade naar het Samuel Mullerplein.
Die Spaansekade moet Spangensekade zijn.De Spaansekade ligt namelijk in het centrum van de stad. Het Samuel Mullerplein was overigens een plein wat gelegen was aan de Albrechtskade, de andere kant van de Spangensekade. Ik ben hiermee in mijn jeugdjaren heel wat mee over gevaren, en heb ook vele malen aan de touwen gestaan om te helpen.
Juul Kruizinga.
Links op de nieuwe binnenweg, vlakbij de heemraadssingel herinner ik mij een bioscoop,dat Grand theater heette,misschien in combinatie met Capitool. ik was toen ong.14 jaar in 1962 en mijn lievelingsfilm West Side Story heeft daar wekenlang gedraaid.ik zat op school op de Schonebergerweg en ging na schooltijd met vriendinnen naar die prachtige film.zodoende heb ik hem wel 10 keer gezien.heerlijke tijd in toen nog heerlijk rotterdam.
Met interesse las ik op uw site het stukje over "Spokie", nabij de gevangenis aan de Noordsingel:
"Wij lopen verder over de zeer rustige Noordsingel. Vlak voor de Bergstraat met de gevangenis stoppen wij weer even. Het betreffende huis is inmiddels helemaal gerenoveerd. Maar in de jaren '50 werd dit huis bewoond door zeer zonderlinge mensen. De man, die daar woonde werd door ons Spokie genoemd. Deze man leidde een zeer zonderling bestaan en deed het voorkomen, dat hij zeer armlastig was. Toen Spokie was overleden bleek, dat deze man helemaal niet zo arm was, integendeel nl. schatrijk. In zijn tuin vond men emmers met geld. Spokie had dit allemaal nooit aan zijn huis besteed, want het zag er allemaal uit als een bouwval."
In mijn herinnering was dit verhaal ietsje anders (Ik woonde van 1960 tot 1965 in de Willebrordusstraat en kende de buurt dus wel een beetje):
Spokie woonde met zijn zus in het huisje vlak naast het gevangenisgebouw (als je op de Noordsingel staat direct links van de gevangenis).
Rond 1970 is dit huis uitgebrand (het was inderdaad een bouwval), waarbij de zus van Spokie is omgekomen.
Onder de vloer vond men de emmers met geld.
Spokie is toen naar een bejaardentehuis in IJsselmonde gegaan, en een paar jaar later overleden.
Ik woonde toen zelf ook in IJsselmonde, en we zagen Spokie nog wel eens lopen. Het is altijd een zonderling gebleven.
Mijn verhaal is wat ik me van Spokie kan herinneren.
Maar misschien klopt uw verhaal wel....
Marc de Ruiter
Al surfende over het web, op zoek naar mijn eigen verleden, kwam ik op Uw website terecht. Zoveel verhalen, waarin ik zoveel herkende!
Zelf ben ik geboren in de kraamkliniek op het Putseplein, heb ik gewoond aan de Putselaan en later aan de Aelbrechtskade.
Van mijn 2e tot mijn 6e jaar was ik dagelijks bij mijn oom en tante die aan de Zaagmolenstraat woonden.
Heb ik in het "peuterklasje" gezeten van de huishoudschool aan de Koningsveldestraat en later op de Da Costa kleuterschool in de Zaagmolenstraat.
Mijn moeder werkte in het oude SFG aan de Schiekade, mijn vader bij van Gelder Papier.
Het is zalig om Uw verhalen te lezen en ik ben bij lange na nog niet uitgelezen!!
In het rijtje Rotterdamse uitdrukkingen mis ik er eentje die niet mag ontbreken vind ik.
Het kan zijn dat ik eroverheen gelezen heb hoor, maar toch wil ik er even melding van maken.
Mijn tante uit de Zaagmolenstraat had altijd een vast stopwoordje (nog steeds overigens) en dat was Ammehoela.
Uw website staat inmiddels genoteerd bij mijn favorieten en als ik eens een wandeling "down memory lane" wil maken, ben zo een uurtje zoet met alle verhalen.
Vriendelijke groet van een geboren en getogen Rotterdamse!
Irene Koopman-Vermeulen
Er gaat haast geen week voorbij of ik zit tot lang in de nacht de historische verhalen op uw site te lezen.
Wat een fantastische site, zelden een betere gezien en geschiedenissen die we op school zeker nooit zo geleerd hebben.
U hebt mijn leven ermee verrijkt en ik dank u daar hartelijk voor en hoop dat u dit nog lang mag volhouden!
Veel veel dank en met vriendelijke groet
ing. H. Buikhuizen
Over de tram door de Zegwaardstraat kan ik mij nog het volgende herinneren.
Als 4-jarige kleuter in 1934 werd ik iedere dag naar de openbare kleuterschool in de 3e Pijnackerstraat( hoofd Juffrouw Rutteman) gebracht via de Zwartjanstraat. Het staat me nog heel duidelijk voor de geest dat er toen een tram vanuit de Zwartjanstraat afsloeg de Zegwaardstraat in.
Waarschijnlijk is die lijn dus halverwege de dertiger jaren opgeheven.
Ik weet zeker dat veel Rotterdammers met veel plezier en nostalgie naar jullie website kijken. Zelf heb ik in de Zestienhovenstraat gewoond.
Jaap van Houte
Met veel plezier heb ik naar deze website gekeken.
Ik heb zelf vanaf mijn geboorte gewoond in de Aegidiusstraat 58a/b, vanaf 1962 tot 1982.
Ben inmiddels 47 jaar en woont in Italie.
Doet me deugd om de foto's te bekijken en na te genieten hoe het vroeger was.
Elke keer als ik terug kom in Nederland, rij ik door Kralingen.
Ik ken het niet meer terug. Van binnen doet me dat wel iets.
Normaals. ik heb genoten van de foto's.
Emile Beijl
Een oproep van Gerrit v.d Pluijm:
Gerrit v.d Pluijm zoekt contact met dhr Tom van Oudgaarden geb 1931 woonachtig in Nieuw-Zeeland i.v.m. inlichtingen over het zeiljacht De Bries
KLIK HIER VOOR DE VORIGE REAKTIES
HET WERDEN ER TE VEEL OM OP 1 PAGINA TE ZETTEN
Geinteresseerd in een historische rondleiding voor uw eigen groep(je) door Aad 'arcengel' Engelfriet, webmaster van deze grootste Nederlandstalige geschiedenis website, door o.m. een stad of streek in bijv. Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en/of een historische lezing, publicatie, recensie:
Voor meer vrijblijvende informatie
aad@engelfriet.netWilt U eerst meer weten over Aad Engelfriet:
klik dan HIER
Terug naar boven
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Rotterdam en klik op ENTER |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|