|
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Naar de vroegere Plukjekaalstraat en Delfshaven
|
![]() |
---|
![]() |
![]() |
![]() |
Ben je op zoek naar onze andere verhalen over Delfshaven, klik dan even hier
Wij rijden nu op de Westzeedijk
Links de R.K. St. Ignatiuskerk, rechts de Gereformeerde Nieuwe Zuiderkerk, met op de achtergrond de Puntegaalstraat bekend bij alle belastingbetalende Rotterdammers. Nu moet het geld naar de andere kant van de Maas....
Beide kerken zijn in de jaren zestig afgebroken.
en aan onze linkerkant zien wij ook het zeer statige
Koningin Emmaplein
de residentie van de Bisschop van Rotterdam.
Maar ook de overige panden aan de Westzeedijk zien er schitterend uit.
Maar ook verder op de Westzeedijk ontmoeten wij leuke gebouwen. Aan de rechterzijde nogmaals het gebouw van de Kunsthal, waar Aad geregeld is te vinden, en een eindje verder de achterzijde van het Dijkzigtziekenhuis/Sophiakinderziekenhuis alsmede de medische faculteit van de Erasmus Universiteit.
Wij passeren het Park
De Parklaan in 1910
waar Gerard Martens vaak Langs de Maas vertoefd en waar hij altijd de dichter Tollens gedag zegt :
Tollens is nu wat vergeten, maar toen op 24 september 1860 het beeld werd onthuld door Willem III en twee van zijn zonen, was hij nog zeer populair :
Wist je trouwens dat dit beeld van Tollens het tweede standbeeld van Rotterdam was? Het eerste ? Natuurlijk dat van Erasmus !!
In het Park staan nog veel meer beelden, maar dat had je al gelezen in dat verhaal van Gerard. En natuurlijk staat er ook nog het beroemde Noorse Kerkje :
Vanuit het Park
en vanuit onze tram :
Dan steken wij de tunneltraverse over en dat geeft ons ook een mooi uitzicht op de Euromast.
Wij gaan nu richting Delfshaven en passeren de sluizen van de G.J.de Jonghweg. Vanaf hier zien wij het oude belastinggebouw aan de Puntegaalstraat.
Alie heeft aan dit gebouw slechte herinneringen, dat zie je zoo.........
Echte Rotterdammers noemden deze straat dan ook de Plukjekaalstraat. Het gebouw is nu helemaal verbouwd en wordt bewoond door studenten.
Over Rotterdammers en belasting betalen hebben we nog een leuk verhaal uit 1946, o.m. over het op 14 mei 1940 verbrandde Belastingmuseum :
Nog steeds rijden wij op de Westzeedijk, die vanzelf weer over gaat in de Pelgrimstraat. Veel is en wordt hier gesloopt, maar veel nieuwbouw heeft hier ook plaatsgevonden.
Noodgeld was eveneens in het museum ondergebracht, in een collectie van zowat vijftig duizend stuks. Als tijd-beeld vormden ze een even interessant studiemateriaal als de belastingzegels, die in vele gevallen aan allerlei documenten waren vastgehecht, als testamenten, verordeningen, aanschrijvingen, etc. Uit die documenten viel heel wat samen te lezen, van intieme familieverhoudingen tot de prijzen der dagelijkse levensbehoeften in bepaalde perioden en bepaalde streken van ons land.
Dat de fiscus voor niets stond, als het er op aankwam haar aandeel op te eisen, kon geconcludeerd worden uit de verzameling valse snorren en baarden, waarmede een tijdlang de speurders werden uitgerust, teneinde niet herkend te worden door de wetsonduikers, die reeds al te vaak kennis met hen hadden gemaakt.
Er hadden niet veel Rotterdammers een voet gezet in het belasting-museum. Dit had trouwens nog slechts een voorlopig karakter, in afwachting van het ogenblik, dat het in grote statie zou kunnen worden overgebracht naar het nieuwe gebouw van de Belasting Academie, dat op het programma van de nieuwbouw in Rotterdam stond.
Dan zou het ook voor het publiek zijn opengesteld. Inmiddels zouden we toch niet willen suggereren, dat de Rotterdammers het verdwijnen van het belasting-museum beschouwen als het grootste verlies, dat hun stad geleden heeft.
Er blijft toch immers altijd iets onprettigs kleven aan alles, wat het een of ander met de fiscus van doen heeft. Je weet nooit, welke gevaren van die kant kunnen dreigen. En het is niet prettig, ter pelgrimage te gaan naar de plaats, waar de dienaren van de fiscus aan de hand van het verleden hun vernuft konden scherpen. In gemoede, voor menige Rotterdammer zou een opgaan naar het belastingmuseum het karakter hebben gehad van een bezoek van een ter villing voorbestemd varken aan het abattoir.
Wat die gevaren betreft, nadat het belastingkantoor aan de Boompjes in vlammen was opgegaan, wreef menigeen zich vergenoegd in de handen, omdat de fiscus met één slag van al zijn bewijsstukken was beroofd.
Maar spoedig kwam de onheilstijding, dat niemand zich bezorgd hoefde te maken over het bedrag, dat hij alsnog verschuldigd was. Menige Rotterdammer begrijpt nog steeds niet, hoe de handige fiscus hem dit geleverd heeft. Wat tenslotte het belasting-museum betreft, een feit blijft, dat allen, die zich al of niet ambtshalve voor het belastingwezen interesseren, met het verdwijnen er van een gevoelig verlies geleden hebben.
Alie zei meteen : wat een kostelijk verhaal, zat te genotteren
Voor die andere 554 uitdrukkingen van Alie, klik je even op deze link toch...
De oude pakhuizen van vroeger zijn nagenoeg allemaal verdwenen, maar gelukkig is de Oude Molen hier nog bewaard gebleven, reeds omringd door nieuwbouw.
Wij zijn nu echt in het oude Delfshaven en rijden bij het Hudsonplein en gaan dan rechtsaf de Spanjaardstraat
in. Dit is nog steeds een vervallen straat. Veel renovatie moet hier nog plaatsvinden. In de vele zijstraten zien wij echter dat daar al flink is gerenoveerd.
De Havenstraat
Rechts op de foto : de Twentsche Bank in de Havenstraat
Hier heeft jarenlang Maarten, de broer van Alie gewerkt
Maarten wist altijd alles over Rotterdam
Aan het einde van de Spanjaardstraat moet conducteur Aldus Sr. weer handmatig de wissel omzetten. En dan gaan wij rechtsaf De Schiedamseweg op.
deze foto en de volgende foto werden gemaakt in 1910
Dit is nog steeds een gezellige winkelstraat vooral voor al die allochtonen die daar wonen. Wij gaan dan over de Lage Erfbrug
Lage Erf en de Ruilstraat in 1927
Alie moet hier zeker gelopen hebben, want die is hier vlakbij in de Hondiusstraat in 1920 geboren, klik maar even hier
en zijn dan weer op de Nieuwe Binnenweg en rijden deze af in omgekeerde richting volgens onze route van 28-10-2000.
Mocht je nu denken, is dat alles over Delfshaven op deze site, nou dan moet je maar niet op deze links klikken :
De geschiedenis van Delfshaven Piet Heyn en Delfshaven (met Aad's historische toelichting) Delfshaven van een andere kant
Klik hier voor alle RET City Tour verhalen op onze site |
---|
![]() |
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|