Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Delfshaven en Piet Heyn

Gerard Martens vertelt, met prachtige eigen foto's ....en Aad vertelt iets over Piet Heyn, want geschiedenis is zijn hobby....

Ben je op zoek naar nog meer informatie over Delfshaven op onze site, klik dan op deze link en / of op deze link.
In dit verhaal, onderaan deze pagina, ook een verhaal over Piet Heyn


Een paar dagen Rotterdam

Vanwege de treinstakingen op Donderdag 5 April en de vrijdag daarop, was ik noodgedwongen een paar dagen eerder in Rotterdam en ik heb die tijd gevuld met wandelen en foto's maken.

Zo was ik Donderdagmorgen in Delfshaven, waar mijn bewegingsvrijheid een beetje beperkt was, omdat men bezig was om straten en havens op te knappen. In ieder geval kon ik door de Voorstraat naar de Voorhaven komen en ik passeerde het Zakkendragershuisje.

zakkendragershuisje

Het zakkendragershuisje

Op de Voorhaven was er een brug afgesloten, dus liep ik naar de volgende brug, de Moutbrug en vanaf die brug had ik een mooi uitzicht op de oude korenmolen aan het eind van de Voorhaven.

voorhavenmolen

De oude korenmolen

Daar, waar nu de nieuwe huizen staan was vroeger o.a. de chocoladefabriek van Frank Rademaker gevestigd en ik heb er nog een "blauwe maandag" gewerkt. Omdat ik met mijn ULO-diploma geen werk kon vinden, wilde ik toch wel wat verdienen en ik ging op mijn verjaardag, met een vriendje, die ook jarig was, naar Frank Rademaker. Eén ding heb ik er aan overgehouden. Ik kon jarenlang geen chocolade meer zien!

Goed, vanaf de Moutbrug ging ik de Moutsteeg in en kon daar de volgende foto maken.

voorhavenmolen

Een gedeelte van de Achterhaven met op de achtergrond de Euromast. De kerk aan de Voorhaven stond in de steigers, dus daar kon ik geen opname van maken.

Wat heel jammer was. Ik kon niet bij het Standbeeld van Piet Hein komen, omdat daar volop gewerkt werd. In de Piet Heinstraat kreeg ik de schrik van mijn leven. Piet Hein was Piet Hein niet meer. Piet Hein was Piet Heyn geworden.

Al vanaf mijn kinderjaren had ik en met mij vele andere van Piet Hein gezongen en nu moet het voortaan Piet Heyn zijn. De twijfels bestormden mijn gemoed. Piet Hein zijn naam is klein, zongen we en ik dacht, stel je voor dat die k een K moest zijn, dan had Piet Hein, pardon Heyn, misschien wel P.H.Klein geheten…

In ieder geval heeft hij de Zilvervloot gewonnen. Maar dat heeft Piet Heyn gedaan. Na Zwarte Piet was dat een tweede Piet, die ik verloren heb……

Nog even voor de goede orde Albert Hein blijft A.Hein. Ja, dat is een jongen van Jan de Wit, of nee, van Simon de Wit. Die heeft veel meer gewonnen dan de Zilvervloot.

In ieder geval Delfshaven is mooi en een bezoek waard en ik heb dan ook genoten, al ga ik volgende keer eens goed kijken wat er nou precies voor naam op het standbeeld van Piet staat.

Overigens dit verhaal doet me ook nog aan een geschiedenisles op school denken.

Meester: Jan, weet jij waar Piet Heyn geboren is ?

Jan: Ja meneer in de Piet Heynstraat

Meester: Fout, de Piet Heynstraat bestond toen nog niet

Jan: Maar ik heb zijn geboortehuis gezien. In de Piet Heynstraat

Meester: Ja Jan, maar de Piet Heynstraat heette toen nog geen Piet Heynstraat. De Piet Heynstraat heet zo omdat Piet Heyn er geboren is

Jan: Ja, dat zei ik toch meneer

Deze discussie breek ik nu maar af, want het heeft nog laaaaang geduurd voor er een overeenstemming was tussen die twee.

Piet Heyn, Piet Heyn

Piet Heyn zijn naam is klein. Het klinkt toch hetzelfde. Of niet?????


En nu nog even Aad :

hedenkingsmedaille Piet Heyn

Na het 12-jarig bestand ging het niet zo goed met de Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. De inkomsten van de VOC vielen tegen, Jan Pieterszn Coen moest zelfs de bevolking van de Banda eilanden uitmoorden om het nootmuskaat monopolie te handhaven. (zie mijn Banda verhaal).
Bovendien was het land verdeeld door de onthoofding van de ex-raadspensionaris van Rotterdam Oldenbarnevelt, gevolg van een pure machtstrijd! (klik maar even op deze link)

Wist je trouwens dat Oldenbarnevelt ooit Heer van het Tempel complex in Overschie is geweest? Nee, klik dan maar gauw op deze link.....

oldenbarnevelt


Oldenbarnevelt

Een Spaanse veroveringsvloot strandde gelukkig in Zeeland doordat ze de verkeerde inham hadden genomen, kantje boord.... Breda werd echter door de grote strateeg Spinola weer heroverd (na de verovering via dat turfschip door Maurits) en in 1625 overleed een teleurgestelde Maurits. Alles wat hij voor het 12-jarig bestand dacht te hebben bereikt, werd weer ingehaald door de geschiedenis.

maurits


Maurits

In die tijd was het normaal om op open zee een schip te enteren en de lading in beslag te nemen, de zogenaamde kaapvaart. De Staten-Generaal zat in zware geldnood en gaf ten einde raad Piet Heyn de opdracht om te proberen een van de halfjaarlijkse retourvloten uit Mexico naar Spanje te onderscheppen, een, wist iedereen, onmogelijke opdracht. De Spaanse retourvloten waren zwaar bewapend en er was opdracht om de schepen te laten zinken als het niet anders kon, overleefde je dit, dan werd je in Spanje soms opgehangen want je had je best niet gedaan, dus vochten de Spaanse verdedigers van zo'n vloot zich letterlijk dood.

Piet Heyn had het geluk dat de Spaanse vloot op Cuba een verkeerde baai invoer en aan de grond liep. De bevelhebber vluchtte weg en de bemanning hield het toen ook voor gezien. En dus was de verovering een makkie. MAAR, Piet Heyn bedacht reeds toen al , hoe kom ik hiermee heelhuids thuis, want er lagen veel meer kapers op de kust. Dat hij zonder slag of stoot de Spaanse vloot had veroverd, raakte snel bekend. Piet deed toen een slimme zet, hij stuurde een boot vooruit naar Rotterdam met het verzoek hem met de vloot op te halen en zo gebeurde. De hele Nederlandse oorlogsvloot voer uit om Piet Heyn te beschermen tegen een groot aantal kapers op de kust. Zwaargehavend kwam de vloot met de schatten aan in de haven van Hellevoetsluis, in het hele land werden dankdiensten gehouden en het nog steeds bekende liedje verscheen op de markt.

Klik hier voor ons verhaal Ook Nederland kende zeerovers, kapers en piraten

Klik hier voor ons verhaal Het eerste standbeeld van Piet Hein / Heyn was een sneeuwpop

frederik hendrik

Frederik Hendrik

Frederik Hendrik wist de Staten-Generaal er toen van te overtuigen dat de opbrengst (geschattte waarde toen 7 miljoen, waarvan Frederik Hendrik 10% commissie verkreeg....) moest worden gebruikt voor de verovering van 's Hertogenbosch, de meest noordelijke Spaanse stad in onze regio en omringd door moerassen en water en dus voor die tijd onneembaar, vergelijkbaar met het ontzet van Leiden waar de Spanjaarden moesten vluchtten toen de dijken werden doorgestoken.

Frederik Hendrik kwam met een revolutionaire aanpak : buiten schootsveld vanuit Den Bosch legde hij een grote wal aan en plaatste daarop kanonnen met als doel zich te verdedigen tegen een eventueel ontzettingsleger, uniek voor die tijd. Men ging meestal meteen de stadsmuren te lijf !! Met hulp van Leeghwater werden vervolgens op het gemak alle moerassen etc rondom Den Bosch drooggemalen, alle rivieren naar Den Bosch werden afgedamd. In het drooggevallen gedeelte werden (ook toen zeer uniek) loopgraven aangelegd, waarvan uit de stad werd beschoten. Heel Europa kwam kijken, naar dit unieke experiment, wat onbetaalbaar zou zijn geweest zonder Piet Heyn.

Tot hun ontzetting konden de Bosschenaren zien dat een Spaans ontzettingsleger er niet door kwam en dus maar terug trok.

In die tijd werden belegeringen vergezeld van rechtstreekse onderhandelingen tussen de bevelvoerders, waarbij het gezichtsverlies een zeer grote rol speelde. Frederik Hendrik speelde het spel geniaal, geregeld stuurde hij geschenken richting Den Bosch, volgens de overlevering werd de Bosschenaren zelfs uitgenodigd om zijn voorderingen zelf te komen bekijken. De verstandhouding was zelfs zo goed dat, weer volgens de overlevering, toen een kanonskogel in de kamer van Frederik Hendrik terecht kwam tijdens het diner, de schutter in Den Bosch werd opgehangen, je wilt tenslotte even rustig eten. Toen dan ook op een dag het eerste bres in de stadsmuur werd geslagen, mocht de gehele Spaanse bezeting met alle wapens vertrekken, heel Europa stroomde toe om dit te zien, de twee Opperbevelhebbers groetten elkaar vriendelijk en dat was dat.

Helaas voor Den Bosch moesten alle katholieken, die zich niet wilden houden aan de Calvinistische gedragsregels, onmiddellijk de stad verlaten. Bij hun tocht uit de stad werden velen mishandeld en nog erger, Frederik Hendrik heeft hier zich altijd over opgewonden, maar stond hiertegen machteloos. Bisschop Ophovius wist te ontsnappen naar het kasteeltje van Geldrop, vlakbij Eindhoven.

overgave van 's-Hertogenbosch

De overgave van 's-Hertogenbosch aan Frederik Hendrik in 1629

In de stad werd een citadel gebouwd, niet tegen aanvallen van buitenaf, maar om de bevolking in de gaten houden. Volgens de inwoners werd Den Bosch dus niet bevrijd, maar veroverd, heel iets anders dan wij vroeger geleerd hebben......


Door de spectaculaire verovering van Den Bosch, dankzij Piet Heyn, zakte het Spaanse moreel. Men was het zat, bovendien waren de Nederlanders en de Spanjaarden, via hun Habsburgse koning, ook partij in de toen destijds veel belangrijker 30-jarige oorlog verzeild geraakt, een oorlog die de Spaanse staatskas uiteindelijk heeft uitgeput. De 30-jarige oorlog woedde in wat nu Duitsland heet en bracht zoveel verwoestingen ten gevolge dat het land voor zeker 100 jaar is achterop geraakt. In de Europese geschiedenis speelt onze 80-jarige oorlog absoluut geen rol, de 30-jarige oorlog was veel belangrijker en heeft onnoemelijk veel meer leed veroorzaakt aan de plaatselijke bevolking dan de 80-jarige oorlog. In 1648 werd de Vrede van Westfalen gesloten, met ergens in Münster een groot gekrakeel tussen de verschillende delegaties van de zelfstandige Nederlandse gewesten die het aanvankelijk onderling niet eens konden worden...maar dat is een heel ander verhaal

1648dokspanje

Het door Spanje in 1648 ondertekende Vredesverdrag van Münster

in het bezit van de Staten Generaal

LINK



Over de Spaanse Zilvervloot valt nog dit te zeggen: er waren ieder jaar 2 Spaanse Zilvervloten, dus als Frederik Hendrik van de opbrengt van één Spaanse Zilvervloot 's-Hertogenbosch kon veroveren, is er altijd veel gefilosofeerd waar al dat geld is gebleven van al die andere Spaanse Zilvervloten, we houden ons maar buiten deze diskussies, feit is wel dat vanaf eind 17e eeuw Spanje snel verarmde....

Bekend is, het was ook een van de argumenten voor de diverse Vredesonderhandelingen op aandrang van Spanje, uiteindelijk resulterend in de Vrede van Münster, dat Spanje herhaaldelijk in feite failliet is geweest:



Aanvullend citaat uit ons Vrede van Münster verhaal:



De thuishaven van de Spaanse Zilvervloot was Sevilla. In Amerika waren twee thuishavens voor de Spaanse zilvervloot: Veracruz in Mexico en Nombres de Dios in Panama.

Onderweg mocht de Spaanse Zilvervloot of alleen de Canarische eilanden of Santa Domingo of Puerto Rico aandoen en op de terugweg of Cartagena of Havana. En dus ontstond een systeem van een dubbel convooi. De Spaanse Zilvervloot bestemd voor Amerika verzamelden zich in Sevilla, San Lucar de Barremeda en Cadiz.

De Spaanse Zilvervloot met als doel Nieuw-Spanje werd De Vloot genoemd en vertrok ieder jaar in april / mei. De Spaanse Zilvervloot met als doel Zuid-Amerika werd de Vastelandsvloot of ook wel de Galjoenenvloot genoemd en vertrok in augustus.

Meestal was een maand nodig voor de overtocht en natuurlijk tijd voor het inladen etc. Was er nog niets aangekomen in Veracruz in Mexico en Nombres de Dios in Panama dan werd gewacht tot er wel iets in te laden viel.
Beide vloten verenigden zich voor een gezamenlijke terugtocht in Santo Domingo of Havanna. Midden oktober kwam de verenigde Spaanse Zilvervloot weer aan in Sevilla

Doel van deze strak georganiseerde tochten was natuurlijk bescherming tegen kapers, naast Piet Heyn / Hein waren er dus nog veel meer, we noemen er nog maar een paar:



Ook aan het begin van de 80-jarige oorlog slaagden Hollandse en Franse kapers erin Spaanse rijkbeladen vloten te veroveren. Koningin Elisabeth I stond bijv. in november 1568 toe dat 130.000 dukaten aan boord van een Spaanse vloot die i.v.m. een storm was uitgeweken naar een Engelse haven, in beslag werd genomen. Het geld was bedoeld uiteraard voor de Spaanse troepen in de Nederlanden onder aanvoering van Alva. Meer over de 80-jarige oorlog kun je bijv. vinden in dit verhaal:

1584 Willem de Zwijger, zijn onbekende zoon Philips Willem, Balthasar Gerards en Alva

De financiële schade toegebracht door alle kapers was slechts een fractie van de totale opbrengst van alle Spaanse Zilvervloten.....

Uit ons verhaal

Het Klooster paleis, het Escorial, van Philips II en ook natuurlijk iets over Philips II

ook nog dit citaat:



Op onze site hebben we ook nog dit verhaal

Ook Nederland kende zeerovers, kapers en piraten






We ontvingen de volgende reaktie:

Wellicht ten overvloede, maar het is net alsof

Het Triomfantelijk Lied van de Zilvervloot

een 17de eeuwse schlager zou moeten zijn, terwijl het toch meer dan 200 later pas geschreven werd door het duo

Heije / Viotta

Zie:

http://www.geheugenvannederland.nl/gvnnl/handler.cfm/event/onPage/pageID/EBCEF95B-6D93-4576-8509-624A639D2594/

Cees Herrebrugh




We ontvingen de volgende foto van Kim de Heer: Piet Heyn's standbeeld in Cuba.......

pietheincuba






Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

26 Augustus 2008