Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Engelfrieten overzicht

Naar beneden 

Het eerste standbeeld van Piet Hein / Heyn was een sneeuwpop

Natuurlijk gaan we nog heel veel meer vertellen over Piet Hein / Heyn, maar we beginnen met dit schitterende verhaal over het eerste standbeeld van Piet Hein / Heyn, een sneeuwpop.

Vooraf zoeken we ook even op wat we allemaal al hebben over Piet Hein / Heyn op onze site, bijvoorbeeld uit
dit verhaal en dit verhaal:

Maar nu ons verhaal over het eerste standbeeld van Piet Hein / Heyn: een sneeuwpop:

In de 19e eeuw werd pas overwogen om een standbeeld voor Piet Hein / Heyn op te richten in de zeer arme gemeente Delfshaven.
En dus stelden in de zomer van 1867 de Delfshavenaren Simonis, werkzaam bij de cementfabriek, en de steenhouwer Verhoogh voor om maar eens te beginnen met een sneeuwpop, de komende winter...maar dan wel een sneeuwpop die bijzonder goed zou lijken....

De 15-jarige Louis Lehmann kreeg de opdracht vast een beeld uit klei te boetseren, met als voorbeeld een portret van Piet Hein / Heyn gemaakt door Houbraken.

Eindelijk was er op 8 Januari 1868 voldoende sneeuw gevallen. Verhoogh, samen met Simonis en een zekere Hollink, ook van de cementfabriek, stampten de sneeuw aan in een mal en ja hoor, uiteindelijk stond er de volgende dag in het plantsoen van de kerk een schitterende, zeer goed gelijkende sneeuwpop van Piet Hein / Heyn, kompleet met plooikraag, rechtervoet op een kanon en wijzend met een commandostaf, zoals ook het latere echte beeld van Piet Hein / Heyn...:

beeldpietheyndelfs

Vanzelfsprekend kwam men van heinde en ver om deze zeer fraaie sneeuwpop van de Zeeheld, Admiraal Piet Hein / Heyn te bewonderen.

Bij de sneeuwpop werden vlaggen geplaatst en voor de donkere uurtjes lampionnen opgehangen.

Helaas, op 12 Januari 1868 ging het dooien en bleef er alleen een plas water over van Piet Hein / Heyn...... en dus nam de Burgemeester van Delfshaven, J.W. Rösener Manz het initiatief voor een echt standbeeld van Piet Hein / Heyn.

De Burgemeester van Delfshaven, J.W. Rösener Manz, kreeg zelfs Prins Hendrik, de broer van Koning Willem III zover om Ere-Voorzitter te worden van de

Commissie tot Oprigting van een Standbeeld voor Piet Heyn

Prins Hendrik, de broer van Koning Willem III zijn we op onze site al eens eerder tegengekomen: LINK

prinshendrikschutterijbinnenweg

Prins Hendrik, de broer van Willem III bezoekt de schietbaan aan de Binnenweg

uiterst links de commandant Majoor Abraham van Stolk

schutterijschiet1871

Van 30 augustus t/m 2 september 1871 werd op de pas nieuwe schietbaan (1867) op Delfshavens grondgebied een schietwedstrijd gehouden. Zowel Koning Willem III als zijn broer kwamen persoonlijk kijken, op de foto hierboven het kennismaken. Op de kleurenprent kun je de burgemeester van Delfshaven, J.W. Rösener Manz, ontdekken, wacht beleefd op een handje van de Prins. Veel later ontstond hier de Schietbaanstraat....







Bij deze gelegenheid werd Van Stolk vereert met het Officierskruis van de Eikenkroon en het korps werd verheven tot het Korps Koninklijke Scherpschutters.

stolkschieland

De achterkant van het Schielandshuis aan het Van Hogerdorpsplein (LINK)

Het korps Koninklijke Scherpschutters, opgericht door Abraham van Stolk Czn op 14 februari 1868
ontvangt namens Koning Willem III het bijbehorende vaandel

Als je heel goed kijkt, zie je het vaandel door Abraham van Stolk overhandigen aan de vaandelwacht




We kregen de volgende humoristische aanvulling van Harm Jager:

In WOII deed het verhaal de ronde dat in het beeld van Piet Heyn een scheur zat. Daar werd natuurlijk altijd op gereageerd met de vraag ”Joh, hoe komp dat dan?”
Het antwoord was dan: "Hij heeft zich te barsten gelachen toen hij de Duitse vloot voorbij zag varen”.
Ter verduidelijking, die vloot bestond voor een groot gedeelte uit de zogenaamde koppensnellers(sleepschepen met een afgesneden voorsteven die bestemd waren voor de invasie van Engeland) en een aantal grijs geverfde haringloggers.





Terug naar Aad's homepage, met links naar al zijn verhalen





Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

23 juli 2014