Deze bijvoorbeeld van Bob Groenendijk
Wil je terug naar de pagina met de kortere reakties, klik dan op deze link
Ik ben Bob Groenendijk geboren in 1948 in de Koningsveldestraat 38 - 2 hoog. Mijn ouders Cor en Bep Groenendijk - van Santen woonden sinds eind twintiger jaren in de Koningsveldestraat eerst in een beneden woning en later in een grotere woning op nummer 38.
Ik ben de jongste van drie kinderen en heb een 18 jaar oudere broer John en een 16 jaar oudere zus Lies. Mijn moeder was 45 jaar, toen ik geboren werd. Dat betekent dat mijn geboorte in de Koningsveldestraat en omgeving nogal enig opzien heeft gebaard vanwege het grote leeftijdsverschil met mijn broer en zus.
U zegt bij de foto hoek Vrijenbantsestraat - Koningsveldestraat, dat daar groentehandel Groenendijk gevestigd was, maar gezien mijn eigen familienaam zou ik deze naam zeker onthouden moeten hebben. Wel heeft daar in mijn kindertijd 1948 - 1961 (verhuisd naar Rotterdam - Lombardijen) altijd een groentehandel gezeten en op de er recht tegenover gelegen hoek was een wat nu genoemd wordt een buurtsuper van de Spar en een paar huizen verder was kapper Griep die door u bij eerdergenoemde foto genoemd werd. Als kind ben ik hier gedurende vele jaren geknipt (bloempot, stekeltjes en bebopmodel). Hiernaast misschien met een paar huizen er tussen was de waterstokerij, waarvan ik de naam niet meer weet, maar u noemt hem Luyten.
In de Koningsveldestraat was een geweldig fenomeen namelijk de ingang via een grote poort van de achter de huizen gelegen huishoudschool, allemaal meisjes dus. In het kolenhok van deze school heb ik menig uurtje doorgebracht, omdat ik dan door de directeur in mijn kraag was gegrepen voor het pesten van de meisjes, die veelal met de fiets naar school kwamen en zo'n fiets was een dankbaar voorwerp om meisje te plagen.
Deze school had in de Vrijenbantsestraat inderdaad ook een door u genoemde poort, maar deze poort werd door de huishoudschool niet gebruikt. Verderop in de Vrijenbantsestraat was zo'n zelfde poort, die toegang gaf tot een gymnastieklokaal. Ik heb in de Delfgauwstraat op de school met dezelfde naam de lagere school doorlopen, vanuit deze school moesten wij wekelijks lopen via de Ackersdijkstraat naar de gymnastiekzaal in de Vrijenbantsestraat.
In de Willebrordusstraat heb ik de kleuterschool bezocht. Afgelopen zomer 2004 heb ik op mijn geboortegrond rondgedwaald en de kleuterschool is er nog altijd en wordt ook nog altijd als kleuterschool gebruikt. (ongelofelijk) de gymnastiekzaal en het gebouw van de huishoudschool staan er nog altijd en het gebouw van de huishoudschool is ook nog altijd als schoolgebouw in gebruik (over degelijke bouw gesproken) Deze gebouwen zijn van ver voor de 2e wereldoorlog. In de zomer van 2004 sta ik met mijn vrouw op de hoek van de Koningsveldestraat en de Schiebroekselaan op een platte grond te kijken, komt de eigenaar van wat wij nu een buurtsuper noemen dhr. Veenstra naar buiten (in mijn kindertijd was deze Feenstra er ook al), maar dit was de zoon van. Wat ik zocht, dat wist hij precies, want dhr. Feenstra gaat nog dagelijks langs de huizen om bestellingen te bezorgen. Dus heb ik een bezoek gebracht aan Els van de of den Akker (eigen meisjesnaam) woonde toen in de Koningsveldestraat nu in de Willebrordusstraat, bij wie ik als kind op schoot heb gezeten, want zij was de vriendin van mijn 16 jaar oudere zus. Leuk, leuk, leuk.
Maar nu komt het: dhr Feenstra vraagt aan mij waar ik de familie van de of den Akker van ken en ik zeg, dat ik in 1948 in de Koningsveldestraat geboren ben als de jongste van de fam. Groenendijk. Oh zegt hij, heb jij soms een broer. Ja ik heb een broer. Was dat zo'n lange kale. Ja, dat was zo'n lange kale. Heet jouw broer soms John. U zult begrijpen, dat ik met stomheid geslagen was. Ongelofelijk dat dit nog kan. Want de Groenendijken zijn in 1960 - 1961 verhuisd. Dit fenomeen zal in onze huidige snelle wereld zelden of nooit meer voorkomen. Of je Veenstra met een V of een F schrijft, dat weet ik niet meer.
Van 1954 tot 1960 heb ik op lagere jongensschool Delfgauw gezeten met als directeur dhr. Zwart met in de eerste klassen juffrouw Haan of de Haan. In de Koningsveldestraat woonde mijn vriendje van toen met wie ik nog altijd contact heb namelijk Freddie Staneke. Wij voetbalden bij Xerxes en natuurlijk in de straat met geen of weinig auto's met als goal de putdeksels en menig bewoner van de Koningsveldestraat zal ons vervloekt hebben, want er zijn nogal wat ruiten gesneuveld. Familie Vos ik dacht Wim en Koosie van Herpen woonden aan de overkant en voetbalden ook bij Xerxes en natuurlijk in de straat. Voor schooltijd ijssie piepen op het toen inderdaad, zoals u aanhaalde altijd of in ieder geval vaak bevroren Lischplein en achterop tramlijn 11 springen of op de treeplank, waarschijnlijk levensgevaarlijk, maar ach je bent kind en ziet geen gevaar. Rond de jaarwisseling op Oudejaarsavond klokslag 24 uur altijd een grote kerstboom verbranding in de Schiebroekselaan dichtbij de Bergselaan de opgespaarde kerstbomen werden bewaard in de kelder onder kapper Griep, zodat ze niet gejat (misschien plat Rotterdams ook al woon ik daar allang niet meer) konden worden.
En op woensdagmiddag werd er gevoetbald aan de Gordelweg voor het Sophia kinderziekenhuis en gezwommen in het sluisje wat er nu altijd nog in gebruik is. In het sluisje duiken en onder water door een luik naar de andere kant zwemmen geweldig toch.
Aan mijn kindertijd tussen de Bergselaan en de Bergweg denk ik nog altijd met liefde terug.
Op de hoek van de Bergselaan vlak bij het Lisplein zat slagerij Hooge of Hoogenboezem en zoon Hans zat bij mij in de klas en met zijn zus Els was er een poosje sprake van een echte kalverliefde (leuk toch) Misschien zijn er lezers, die mij of mijn nog levende broer en zus gekend hebben, ik vind het altijd leuk om herinneringen uit mijn kindertijd op te halen.
Met vriendelijke groet, Bob Groenendijk geboren 19 september 1948
En natuurlijk zetten we alle reakties hier ook bij!!!
Betr.: groentehandel Groenendijk hoek Vrijenbansestraat - Koningsveldestraat
Deze groentehandel heeft nooit de naam Groenendijk gedragen, maar dit was voor - tijdens en na de 2e wereldoorlog groentehandel Baars.
Op de andere hoek, dus ook Vrijenbansestraat - Koningsveldestraat zat voor de 2e wereldoorlog De Sperwer en na de oorlog werd dit een super van de Spar.
Op de foto van de Vrijenbansestraat zie je rechts een aantal vuilnisbakken hier waren in een kelder gevestigd een schoenmakerij en hiernaast de rijwielhersteller van de Graaf. Hier kon je tegen betaling fietsen stallen. En aan deze zelfde kant hoek Bergselaan - Vrijenbansestraat was de lekkerste banketbakkerij van heel Rotterdam namelijk banketbakkerij Vroon. Hier kon je voor een dubbeltje zgn. koekkruimels halen, dat waren mislukte gebakjes, waarbij wij onze vingers bij opaten zo lekker.
Afzender: Bob Groenendijk geboren september 1948 op nummer 38 - 2 hoog in de Koningsveldestraat en in 1960 of 1961 verhuisd naar Rotterdam-Lombardijen nu wonende in Arnhem.
En ook Ger van der Straaten reageerde:
Ik ben geboren in 1936 en heb tot mijn huwelijk in 1960 in de Koningsveldestraat gewoond. Aangezien daarover maar 1 verhaal is opgenomen, hierbij een aanvulling.
Wij, de fam. G.E. van der Straaten, woonden op 30a, een hoog. Beneden ons de fam. Zeedijk, boven, na de oorlog, de fam Carpentier. Ik heet Gerrit en mijn zus, uit 1939, Alie. Recht over ons woonde Tootje Herfst en ook een vriendje van mij woonde daar aan de overkant op nr 41: Arie v.d. Kuij met twee vrijgezelle tantes van hem er boven. Op de hoek van de Vrijenbansestraat was de groentewinkel van Baars, tot een eind na de oorlog.
Mijn vader heeft na de oorlog, ik denk ongeveer 1950, een tweedehands motorcarrier gekocht bij “Jan de fietsenmaker”, hij heette Kuiper van achteren, die gevestigd was in een keldertje achterin bij de Schiebroekselaan. Zijn vader , uiteraard ook een Kuiper was schoenmaker en had zijn werkplaats in ook zo’ keldertje: 2 of 3 treetjes naar beneden en uitkijken voor je hoofd.!
Op de hoek was kruidenier Feenstra gevestigd en die is er nu nog. Onze kapper was Griep in de “Vrijenban”, naast de waterstoker Luiten, waar je warm water uit een grote geïsoleerde ketel kon kopen als het wasdag was.
Ik vond Griep geen fijne man: in de oorlog, na de razzia in november 1944, zat mijn vader ondergedoken thuis. En toen ik er heen moest om m’n haar te laten knippen, vroeg hij huichelachtig “ Gerrit, waar zit jouw vader in Duitsland?” En dat in een volle winkel! Ik heb niks gezegd, maar van mijn moeder moest ik voortaan naar de kapper die jullie ook kennen, in de Willebrordusstraat.
Voor die winkel is later een kind doodgereden door een vrachtauto: het hoofd onder een achterwiel. Ik heb er een paar nachten slecht van geslapen!
Op school ging ik in de Delfgaauwstraat, in de benedenschool bij meester Vis, die iedere dag met lijn 22 uit Kralingen kwam en me een keer, ik geloof in de vierde klas, ongelofelijk hard met een Spaans rietje op m’n achterste heeft getimmerd. Maar thuis niets zeggen, want dan zou ik weer de wind van voren krijgen.
In de oorlog, warm eten op school en nog later halve dagen naar de school in de v.d. Hoonaardstraat, door ons de “schoffiesschool” genoemd. Er was n.l maar voor 1 school verwarming en dat was dus daar. Wel af en toe door de klas marcheren om warm te blijven!
Later ging ik naar de HBS op de Bergsingel. In de pauze was een rondje Bergsingel toegestaan, maar naar Jamin op de hoek van de Bergselaan en de Rodenrijselaan was verboden gebied! En roken was er helemaal niet bij: er was steeds een leraar in de pauze buiten om daar op toe te zien.
Helaas zijn de huizen tussen de Vrijenbansestraat en de schoolpoort verdwenen, maar overal in de stad wordt gesloopt.
Mijn zus en ik kennen nog veel meer mensen uit de straat: Apon, Seip, Verton, Mekes, Stolk om er maar een paar te noemen. Als iemand dit leest, we zien een reactie graag tegemoet.
Ik stop er maar mee anders wordt het te lang, dit verhaal, maar ik ben benieuwd of iemand reageert..
Ger van der Straaten
Hele leuke reaktie op het artikel van de Koningsveldestraat:
Mijn naam is Arij van der Kuij.
Ik ben in 1934 nr 41 B geboren in de Koningsveldestraat, en heb daar gewoond tot 1965, daarna zijn we verhuisd naar de Veluwe. In 1987 geemigreerd naar Canada BC.
Wat ik me nog herinner:
Koningsveldestraat hoek Vrijenbansestraat, een kruidenierswinkel , gedreven door een echtpaar met een dochter Sientje. Sientje kreeg verkering maar Moe was daar niet zo blij mee en liet dat luidkeels horen in de winkel. Moe stierf en Sientje trouwde en zij hebben later de zaak aan van Vuuren verkocht, maar zij bleven zelf achter de winkel wonen gedurende een aantal jaren.
Nr 42 eerste verdieping fam. Schols, 2 dochters , de jonste hete Nanny en ik heb daar veel mee gespeeld.
Nr 40 Ik kan me nog herinneren dat daar een "petrolieboer" woonde met een zoon Bertus en ik geloof dat dat een vriendje was van John Groenendijk.
Nr 38 tweede verdieping John en Lies. Was Lies niet een blond meisje? eerste verdieping : FAm. Patmos. Vader en moeder en een thuiswonende dochter, ze werkte geloof ik bij de Hema. Begane grond FAm. van Breda, met 3 dochters.
Nr 36 tweede verdieping, het echtpaar Eilers, met een volwassen zoon, die in de oorlog bij de landmacht was ( Jan Hagel werden die landwachten genoemd ).
Beneden FAm. Visser , 2 zoons Piet en Wim en een dochter Klazien. Wim woonde later op nr 38 en was daar een melkzaak begonnen.
nr 34 eerste verdieping. FAm. Franke, 2 dochters en een zoontje Loekie. Hij was wel wat jonger dan wij maar mocht altijd meespelen omdat hij zo vlug en lenig was. ( was een 1/2 Joodse fam. ) maar ze hebben de oorlog gelukkig overleefd. Toen de fam. Franke verhuisde is daar een groenteboer komen wonen, ik geloof dat zijn naam Stolk was, en zij hadden een dochter. Hij vente met paard en wagen.
Nr 30 eerste verdieping, Fam. van de Straaten, 2 kinderen Gerrit en Alie, die kan ik met nog het beste herinneren, weet je nog Gerrit, hoe we fietsen hebben geleerd op die oude dames fiets met houten banden???, en het schieten met een blaaspijp van het dak.Om Alie te laten huilen begonnen we altijd te zingen : Alie Baba en de 40 Rovers!!!
Nr 28 eerste verdieping fam Sijp, met 2 dochters , Jennie en Truus. Als kinderen dachten we altijd dat mijnheer Sijp de burgemeester van Rotterdam was omdat hij zo statig liep met een aktetas onder zijn arm. Van de EVEN kant weet ik verder niks meer.
Hoek Koningsveldestraat / Vrijenbansestraat:
Groentewinkel " Baars "
Hier heb ik veel uurtjes doorgebracht met de groentewagen met de trekhond Nellie en Piet de knecht. Ik geloof dat de hond even groot was als ik , maar ik mocht haar eten en drinken geven en dan was ik zielsgelukkig..
Nr 45 Fam. de Groot met een jongetje Andre. Boven woonde de Hoog Schildersbedrijf met zoon Fred.
Nr 43 Fam. Koppenol met 2 dochters Jeantje en Hennie. Fam. Kuipers. Vader Kuipers was machinist bij de NS. Ik geloof 3 of 4 kinderen . De oudste was een stuk ouder dan ik ( Joop Larsen ) hij was bij de beroeps brandweer in de oorlog en later toen ik bij de ROTEB werkte kwam ik hem tegen als portier van de Centrale Werkplaats. later weer terug bij de brandweer
Nr 41 heb ik al over geschreven bovenaan de brief.Nadere namen zoals Vernon, Herfst, Specht, Stopendaal, de Hoop, Verhey. weet ik niet zoveel van. Jullie misschien ????
Ik herinner me nog heel goed dat die V2 neer kwam /ontplofte bij Stadhoudersweg / Schieweg. Door de Engelse bombardementen drie huizen aan het Lisplein en drei huizen aan de Bergselaan hoek Schiebroekselaan verwoest zijn.
Ook Gerrit herinner ik me nog heel goed dat je Vader tijdens de razzia's zich verstopte in het ORGEL waar de blaasbalg uitgehaald was, dit alles werd ons natuurlijk pas na de oorlog verteld. Stel je voor als kapper Griep dat had geweten. OEIIIIIIIIIIII.
Zo dit is genoeg voor iedereen denk ik, mochten wie dan ook meer willen weten dan hoor ik dat graag.
Vriendelijk groet Arij.