(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Op onze site worden hun namen al geregeld genoemd, tijd om eens wat meer over de Stadsbouwmeesters van Rotterdam te vertellen en vooral te laten zien, wat ze hebben gebouwd, of het er nog is, dat is in Rotterdam natuurlijk heel wat anders.... :
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Giudici en klik op ENTER
We doen het maar zoo, gewoon een chronologische volgorde met jaartallen en prenten :
- Jacob Lois.
Meer over Jacob Lois kun je vinden in ons verhaal over het Grafmonument van Witte de With in de St. Laurenskerk van Rotterdam, ook een ontwerp van Jacob Lois.
- Voormalig Gemeenelandshuis van Schieland. (het oude Museum Boymans). (1662 - 1665)
Schielandshuis
LINK
Als gids in dit verhaal moet Aad nu natuurlijk even wat vertellen over het Schielandshuis en Boijmans en Van Beuningen :
Het Schielandshuis werd gebouwd zoo rond 1665, in opdracht van het hoogheemraadschap van Schieland. Tot in de 19e eeuw fungeerde het als ontvangst-, logeer- en vergaderruimte van het polderbestuur. In 1864 liep het gebouw ernstige schade op ten gevolge van een brand.
In 1841 kocht de gemeente Rotterdam het pand om het als een museum in te richten. Men had echter niet veel om te laten zien, gelukkig kwam er toen een toezegging vanuit Utrecht dat de verzamelaar F.J.O. Boijmans zijn collectie wilde legateren aan de gemeente Rotterdam mits zijn naam aan het museum gegeven zou worden en aldus werd besloten. In 1849 werd dus in het Schielandshuis het Museum Boijmans geopend.
Uit de nalatenschap van D.G. van Beuningen (1877-1955, de Rotterdamse directeur van de SHV) werd de collektie aanzienlijk uitgebreid.
Van de geplande restauratie in 1938 zou niet veel terecht komen, na de oorlog lagen de prioriteiten natuurlijk ergens anders, ook al omdat het gebouw op 14 mei 1940 nauwelijks was beschadigd.
Het enig overgebleven 17e eeuwse Rotterdamse gebouw werd in de jaren '70 gerestaureerd en in 1986 officieel heropend.
- Pieter Post.
- Adviseur bij den bouw van het Gemeenelandshuis.
- Claes Jeremiasz. Persoons.
- Wouter Adriaenz. Heymont.
- Sander de Bruyn.
- Voormalig Oude Mannenhuis aan de Hoogstraat. (1705 - 1710)
Het Oude Mannehuis in 1800
LINK
- Christopher Wren.
- Engelse Episcopaalse kerk aan het Haringvliet, (in 1914 afgebroken). (1708)
Het Haringvliet (1762)
Rechts van het midden de Engelse Episcopale Saint Mary's Church, gebouwd in 1708 en afgebroken in 1914 t.b.v. het Ooglijdersgesticht (geopend 15 februari 1915)
Het gebouw links met dat torentje, dat is gebouw Caledonia,
was ooit een kerk van de Engelse Prebyterianen, maar die werd in 1848 opgeheven bij gebrek aan leden
LINK
Het Haringvliet (1800)
Recht voor ons de Engelse Episcopale (Anglicaanse) Saint Mary's Church, gebouwd in 1708 en afgebroken in 1914 t.b.v. het Ooglijdersgesticht (geopend 15 februari 1915)
Het Haringvliet werd aangelegd in 1575, aanvankelijk bedoeld als Stadsvest, later werd het een haven voor de haringvissers, maar dat krijg je met zoo'n naam
- Adriaen van der Werff.
- Heerenhuizen Haringvliet Z.Z. nrs. 34 en 46. (1712)
- Gebouw van den heer de Jonge van Ellemeet, thans de Rotterd. Bankvereeniging aan de Boompjes. (1721)
- De (oude) Beurs (1722)
Het Oude Beursgebouw
LINK
merkwaardig dat we daar op onze site nog geen verhaal over hebben, info genoeg...
Voor ons verhaal over de geschiedenis van de Beurs van Rotterdam, klik je even HIER
- Verder particuliere huizen en buitenplaatsen.
LINK
- Titus Pavre (Faber).
- Vermoedelijk de Synagoge aan de Boompjes (1724 - 1725)
De Synagoge aan Boompjes (1790)
Gebouwd in 1725
Het sierlijke hek werd aangebracht in 1768
De wijzers van de klok zijn voor ons wat merkwaardig, i.p.v. een X wordt een P toegepast
De Boompjes Synagoge
LINK
- Lutherse kerk aan de Zuidblaak / Wolfhoek. (1734 - 1736)
De Lutherse Kerk aan het Wolfshoek (1778)
Gebouwd in 1726
op de ets de Keizersbrug of Houtbrug met in het verlengde de Posthoornsteeg
LINK
- Ary van Aken.
- Voorgebouw van het Geref. Burgerweeshuis aan de Goudschewagenstraat. (1762)
De ingang van het Burger Weeshuis
LINK
- Pieter de Swart.
- Delftschepoort. (1769)
De Delftsche Poort
LINK
- Aart Kool en Aart Kool Jr.
- Doopsgezindekerk. (1772)
De Doopsgezinde Kerk aan de St. Laurensstraat
LINK
- J. C. P. Giudici.
Over Giudici vonden we de volgende biografie:
Carlo Giovanni Francesco Giudici werd op 5 januari 1746 te Dulciaghi (DoIzago) in Noord-Italië geboren. Hij kwam omstreeks 1770, waarschijnlijk via Frankrijk naar ons land en vestigde zich onmiddellijk in Rotterdam als architect.
Veelal komt Giudici in archiefstukken met de goed Hollandse doopnaam Jan voor.
In 1776 bouwde Giudici de om haar intérieur zeer geroemde rooms-katholieke Rosaliakerk in de Leeuwenstraat te Rotterdam. In 1785 leverde Giudici het ontwerp voor het Admiraliteitsgebouw op 's Landswerf te Rotterdam, dat naar zijn tekeningen uitgevoerd werd. Eveneens bouwde Giudici het Arsenaal in deze stad, dat later tot Marinierskazerne werd ingericht.
In 1786 werd Giudici aangesteld tot architect en inspecteur-generaal der gebouwen van de Admiraliteit op de Maze. In 1795 werd Giudici in dezelfde kwaliteit bij het Verenigd Departement van Rotterdam en Vlissingen benoemd.
Giudici verkreeg als architect grote naam; tal van particuliere woonhuizen en openbare gebouwen in Rotterdam, Schiedam en elders werden naar zijn ontwerpen uitgevoerd. Eveneens legde Giudici een aantal buitenplaatsen in de omgeving van Rotterdam, Gouda en Voorburg aan.
Het beroemde schilderij van Koning Lodewijk Napoleon
LINK
In 1807 stelde koning Lodewijk Napoleon Giudici aan tot het voeren van de hoofddirectie over alle vernieuwingen en veranderingen, nodig geworden tengevolge van de Kruitramp te Leiden. Twee jaar later belastte de genoemde vorst Giudici met de plannen ter verfraaiing van de stad Assen en het bouwen van een paleis en andere gebouwen aldaar, welke plannen tengevolge van de troonsafstand van Lodewijk Napoleon in juli 1810 niet tot uitvoering kwamen.
Giudici huwde in 1792 met Jacoba Maria Gildenhuis, de 23-jarige dochter van de metselaar Willem Gildenhuis. Hij overleed op 17 mei 1819 en liet één zoon na.
- St. Rosaliakerk aan de Leeuwenstraat. (1778 - 1779)
Sint Rosaliakerk
LINK
- Marinierskazerne aan het Oostplein (1782)
Marinierskazerne
LINK
- Concertzaal aan de Bierstraat (1783)
LINK
- De latere Bierbrouwerij De Twee Leeuwen
Bierbrouwerij De Twee Leeuwen aan de Leuvehaven (1784)
LINK
- Admiraliteitsgebouw op 's Landswerf (later Rijks-entrepot, dat in 1891 afbrandde) (1785)
De scheepswerf van de Admiraliteyt van de Maeze aan het Boerengat
LINK
- Orgel in de Groote Kerk (1795).
LINK
- Andrew Munro.
- Pieter Adams .
- Raadhuisverbouwing Kaasmarktzijde (1827).
Het oude stadhuis aan de Kipstraat
LINK- Begraafplaats Crooswijk (1829)
Begraafplaats Crooswijk (1832)
LINK
- St. Dominicuskerk aan den Steiger (1832 - 1836).
De St. Dominicuskerk aan het Steiger
LINK
- RK Kerk Sint Petrus' banden - 1830 - Waterstaatstijl - architect P. Adams - Delftweg 13 Overschie (LINK)
De WA van Overschie marcheert de Zestienhovensekade op
op de achtergrond de Delftweg met de RK Kerk Sint Petrus' Banden
LINK
De man die o.m. dit inkomplete lijstje opstelde, samen met Aad, was de architekt J. Verheul Dzn, in o.m. dit verhaal besteden we aandacht aan J. Verheul Dzn.
J. Verheul Dzn (rechts) krijgt op 4 September 1941,
dus na de verwoesting van de door J. Verheul Dzn ontworpen Schouwburg
de ongeschonden stichtingsoorkonde van "zijn" in 1884 gebouwde Schouwburg
links Ir. Fritzlin, Chef Waterbouwkunde Gemeentewerken
LINK
Tot slot nog een soort ooggetuigenverslag van een bijna ramp met de St. Laurenskerk, opgelost door dus Claes Jeremiasz. Persoons :
In 1650 woei er op een Zondagmiddag een sterke Westenwind. De kerk was geheel gevuld met een schaar van geloovigen, die aandachtig naar de preek van dominee Soetius luisterden. Opeens weerklonk een luid gekraak, gevolgd door een donderend geweld en een slag, die een ontzaglijke echo teweegbracht. Wat de angstige oogen aanschouwden was voldoende om een paniek te veroorzaken. Uit het dak, terzijde van het machtige orgel, raakten groote stukken steen los en vielen naar beneden.
"De toren valt" werd er geroepen. Iedereen vloog op. Alleen dominee Soetius behield zijn kalmte en gebood:Ik bid jullie, wijk toch niet, ge zult niet sterven voor uw tijd
Zijn woorden gingen echter in het rumoer verloren. De menschen stormden naar de uitgangen, maar de koster sloot snel de zware deuren en voorkwam aldus, dat men elkander vertrapte. Woest gierde de storm over het gebouw. Buiten had men het gevaar eveneens bemerkt. De zware toren bewoog zich in noord-oostelijke richting, maar bleef gelukkig tegen het hooge dak van de kerk hangen. De menigte kreeg gelegenheid, het bedreigde gebouw te verlaten en het plein werd afgezet. De koster verzamelde de zilveren beugeltasschen en de bijbels, door de menschen bij hun vlucht achtergelaten, en sloot de deuren van de kerk voor langen tijd. Het volgend jaar ging men tot restauratie over.
Het stadsbestuur liet overal vandaan deskundigen komen, om advies te geven. Geen hunner gaf afdoenden raad, of durfde het aan, den toren weer recht te zetten. Ten slotte kwam de stadstimmerman met een plan. Deze man, Claes Jeremiasz. Persoons (Persoonstraat), legde een nieuwe fundeering en hij slaagde er aldus in, den toren in den goeden stand te krijgen.
De toren werd met zeven zware eiken masten geschoord en op vijzels gezet. Daarna werden de fundamenten blootgelegd tot op het welzand en men kon vaststellen, dat de voorvaderen uiterst lichtvaardig waren geweest, want de toren rustte slechts op dunne, eiken paaltjes van zestien en zeventien voet lengte. In plaats daarvan heide men vijfhonderd grenen masten van veertig voet in den bodem. Van Spaen heeft het over "een afgrijselijke menigte palen", wel een bewijs, dat dit karwei op de Rotterdammers grooten indruk heeft gemaakt. Op de palen kwamen eiken leggers. Daarna werd een nieuwe, steenen voet gebouwd en toen moest de toren recht gezet worden. Ook dit lukte en heel Rotterdam, neen heel Nederland was er vol van. Een Rotterdamsche meneer, Van Welsenes geheeten, heeft het bestaan, onder den opgevijzelden toren door te kruipen, om het aan zijn kleinkinderen te kunnen vertellen.
Op 22 April 1655 werd er in Rotterdam gevlagd. De toren stond weer recht tegen de kerk. Twee arbeiders waren tijdens het moeilijk werk om het leven gekomen. Het karwei had f 112.700 gekost, tegen de ton voor de spits .. . Zeven jaren later kreeg de toren een "konstig speel- en klokwerk".
Groot bleef de vreugde en even groot de dankbaarheid der Rotterdammers. Helaas had Persoons zoowel in de kerk als er tegen aan steunbeeren moeten aanbrengen, terwijl hij in het koor het mooie hoofdaltaar had laten wegbreken. Hierdoor boette de kerk aan schoonheid in. Tijdens de Hervorming waren ook reeds vele mooie beelden en altaren verwijderd. De beelden werden naar Engeland verkocht.
1760
Het interieur van de St. Laurenskerk
De kansel dateert uit 1707
Het koperen hekwerk uit 1715
In 1795 werden de wapenborden en de rouwkasten verwijderd
Het Koperen Hekwerk uit 1715
1780
Oudehaven en Geldersche Kaai
Links de Gapersbrug (afgebroken in 1826) met de Beurs
Rechts Kleine Draaibrug
Tussen de 2 bruggen werd later Plan C gebouwd en Station Beurs
LINK
We kregen de volgende zeer waardevolle reaktie:
Hulde voor jullie prachtige site! Ik ben zelf de zoon van een van Rotterdams stadsbouwmeesters, dus weet sowieso veel van de geschiedenis van Rotterdam, maar in mijn huidige hoedanigheid van geschiedenisleraar heb ik erg veel aan het oneindige materiaal dat jullie zo genereus aan ons allen ter beschikking stellen.
Mijn vader was, eerst onder van Traa vanaf 1954, later Fokkinga, en tot 1990 onder Riek Bakker Chef van het district centrum.
Aan hem hebben we enige bagger te danken: zoals de Coolse Poort, het Maritiem museum, het Potlood, maar... hij was wel degene die Piet Blom z'n kans gegeven heeft voor de Kubuswoningen, de nieuwe bibliotheek geinitieerd heeft, de herbouw van de Unie, Plan C/Oude Haven, Waterstad, en nog veel meer.
Erkentelijk ben ik hem vooral voor zijn lumineuze idee het poortje van het Coolsingelziekenhuis te laten staan, en de Plataan.
Spijt had hij aan het eind van zijn carriere vooral van de sloop van de oude Bijenkorf: was absoluut onnodig, verkeer had er onder door gekund, en er was een fraai herstelontwerp van Dudok. (LINK)
Nou: ik heb nog jaren te gaan om jullie site helemaal uit te pluizen; mijn bejaarde moeder is er ook fan van.
Erg leuke verhalen, en erg accurate stadsbeschrijvingen.
Ga zo door!
Met vriendelijke groeten, Bas van Zwienen
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|