(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
In Rotterdam ging de Bank van Lening de lucht in..... qua gebouw dan. Aad heeft natuurlijk al heel wat foto's gezien van oud-Rotterdam en dan ineens vallen er weer eens wat puzzelstukjes in elkaar.....want hij kon een hoog gebouw in het centrum van Rotterdam in de jaren '30 maar niet thuisbrengen, ondanks het feit dat iets aan dat gebouw hem heel bekend voorkwam.
We halen eerst even wat foto's op uit allerlei verhalen, Aad doet dat altijd via deze zoekmachine:
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld lening en klik op ENTER
Citaat uit dit grote verhaal:Citaat uit dit verhaal:
De linker foto was ook in het bezit van Gerard Martens, dus zetten we die er nog even apart bij :
Een typische situatie is er bij de herbouw ontstaan aan de Meent, bij de doorkijk naar de Grote of St. Laurenskerk. Men zou er een eed op willen doen dat men zich in de Lange Torenstraat bevindt. Want, hoewel er nieuwe huizen zijn gebouwd, toont de aanblik een bijzonder sterke overeenkomst met het stratenplan van voor 1940.
De foto's zijn van hetzelfde punt af genomen en de doorkijk naar de toren geeft geen verschil te zien. En toch is het niet de Lange Torenstraat. De Lange Torenstraat heet nu Oppert, en de vooroorlogse Oppert die evenwijdig liep met de Binnenrotte, is niet meer terug te vinden.
De Lange Torenstraat was niet zo oud en deze ontving pas die naam na de demping van de Slikvaart / Slijkvaart in 1852 en 1853.
De Slikvaart / Slijkvaart
de naam zegt het al, het heeft er nooit erg lekker geroken
de onderste prent (schilderij) ontvingen we van Rob van Leeuwen
het betreft een kopie naar een schilderij van Cornelis Springer
Ooit was aan de Slikvaart / Slijkvaart in Rotterdam ook de Bank van Lening gevestigd:
1752
De Bank van Lening van Rotterdam
Aan de Slikvaart / Slijkvaart, de latere Lange Torenstraat
LINK
De Slikvaart / Slijkvaart was oorspronkelijk een van de uitlopers van de Rotte (LINK), zoo mooi te zien op deze kaart:
Het huidige verhaal gaat nu over de laatste alinea die we dus maar even herhalen:
De Lombard.
Torenstraat.
In het begin der 17de eeuw schijnt de Lombard van de Lombardstraat verplaatst te zijn naar het voormalige Bagijnhof op den hoek van de Snippevlugsteeg.
Sinds 1620 evenwel zag men weer naar een ruimer gebouw uit, tot men in 1635 op den grond van het Bagijnenkerkhof een geheel nieuw gebouw stichtte, vóór van de Bagijnenhofstraat tot achter aan de Slikvaart (de tegenwoordige Torenstraat).
De eerste steen werd gelegd door H. van Hogendorp op den 19den September 1634, zooals vroeger een bord aan de zijde van het Bagijnhof, met het opschrift "Asylium Egentibus" en een zestal Latijnsche versregelen, den volke verkondigde. Hoe en door wien deze bouw tot stand gekomen is, is niet in alle opzichten duidelijk. Lois zegt alleen, dat men in 1635 de bank van leening "heeft beginnen te heyen en te maecken"; Kortebrant daarentegen vermeldt het eerstesteenleggen reeds op 1634, hoewel de Vroedschap pas den 17den Juli van dat jaar besloot om een eigen leenbank op te richten en een commissie benoemde, "omme te despicieeren een bequame plaatse ofte huys, alwaar de geleegentheit tot de bank noodigh, soude kunnen werden geaccommodeert, geapproprieert ofte getimmert". Om de zaak nog meer duister te maken, zwijgen de vroedschapsresolutiën geheel over de zaak, terwijl de rekeningen over dezen tijd ontbreken.
Citaat uit dit verhaal :Van de Rotterdamse stedelijke instellingen, betrokken bij de financiële wereld, moeten worden genoemd de Wisselbank en de Bank van Lening. De stedelijke leenbank, bedoeld als een kredietinstelling voor de handel, was al in 1673 in de problemen gekomen door geld voor te schieten op koopmansgoed en raakte in het begin van de achttiende eeuw als zodanig in onbruik. De instelling beperkte zich tot veilige beleningen en boekte na 1750 zelfs winst. De Rotterdamse Wisselbank verleende evenals de veel grotere Amsterdamse Wisselbank kredieten, o.a. aan de Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der stad Rotterdam. De Wisselbank was hiervoor niet bedoeld, maar er lag veel geld improductief en men hield de omvang van de kredieten beperkt.
De Amsterdamse Wisselbank deed dat niet en kwam door een zeer groot krediet aan de VOC in de jaren tachtig in de problemen.
De betekenis van de Wisselbank verminderde door de afname van de bankgeldwissels, de opkomende wisselhandel die de Wisselbank verdrong en door de stabilisering van het courante geld dat de basis werd van het geldsysteem. De Rotterdamse Wisselbank, opgericht t.b.v. de stapelhandel, werd na 1795 vrijwel overbodig en is in 1812 opgeheven.
De Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der Stad Rotterdam was tot 1848 gevestigd in de Oude Hoofdpoort, de Wisselbank was gevestigd in de Blauwe Toren en de Bank van Lening aan de Lange Torenstraat. Gelukkig hebben we van al deze gebouwen hele mooie prenten... :
1660
De Oude Hoofdpoort of St. Laurenspoort
LINK
1823
Gezicht vanuit de Maas op de ingang van de Oude Haven
rechts de Ooster Oude Hoofdpoort
links de Wester Oude Hoofdpoort
LINK
1853
Gezicht vanuit de Maas op de ingang van de Oude Haven
rechts de Ooster Oude Hoofdpoort
LINK
Rechtsachter de Oude Hoofdpoort stond de waltoren met de naam Blauwe Toren :
1700
De Groote Stadskraan en de Blauwe Toren, een oude waltoren en gevangenis
van 1635 tot 1700 was in de Blauwe Toren de Wisselbank gevestigd
links de Kleine Draaibrug naar de Kleine Draaisteeg en dat alles vanaf de Kolk
later werd hier Plan C gebouwd
LINK
1752
De Bank van Lening van Rotterdam
Aan de Slijkvaart, de latere Lange Torenstraat
LINK
Bij gift van 13 Februari 1636 werd de stad eigenares van "een huys ende erve, sijnde d* oude bancke van leeninge, ten deele bij dese stede gedaen demolieren", waaruit wel niet anders op te maken is, dan dat de nieuwe bank toen klaar of althans in wording was. Het onderste gedeelte werd tot 1713 als pakhuis verhuurd, doch toen in eigen gebruik genomen. Hoe het gebouw er in het midden van de 18de eeuw uitzag, leeren ons de fraaie teekeningen in het Gemeentearchief, gemaakt door Jacob Kortebrant, die jarenlang als beambte aan de lombard of leenbank verbonden was. Waar deze zegt, dat het gebouw "meer tot gemak der zaken dan tot sieraat aangelegt is", zal hij ongetwijfeld het interieur en niet de smaakvolle gevels op het oog gehad hebben.
In 1843 begon men, teneinde te voorzien in het gebrek aan ruimte voor berging en om een betere indeeling der bureaux te verkrijgen, de hand te slaan aan dit overblijfsel van eenvoudige doch smaakvolle 17de-eeuwsche bouwkunst.
In 1841 reeds werden verschillende plannen tot ombouw ingediend ; of hierbij ook de mogelijkheid overwogen is, om de sierlijke gevels te behouden, blijkt evenwel niet.
Hun vonnis werd ten slotte uitgesproken door de raadsresolutie van 29 Maart 1842, waarbij besloten werd om het dak met de vlieringen van het gebouw weg te breken en daarvoor drie zolders met een platdak in de plaats te bouwen. Door deze verbouwing, die alleen het benedengedeelte, met het poortje in de Torenstraat, onaangetast liet, werden de gevels onherkenbaarwordens toe verknoeid; weer een van de vele krachtsuitingen van verminkend en sloopend Herboren Nederland.
In 1843 begon men, teneinde te voorzien in het gebrek aan ruimte voor berging en om een betere indeeling der bureaux te verkrijgen, de hand te slaan aan dit overblijfsel van eenvoudige doch smaakvolle 17de-eeuwsche bouwkunst.
In 1841 reeds werden verschillende plannen tot ombouw ingediend ; of hierbij ook de mogelijkheid overwogen is, om de sierlijke gevels te behouden, blijkt evenwel niet.
Hun vonnis werd ten slotte uitgesproken door de raadsresolutie van 29 Maart 1842, waarbij besloten werd om het dak met de vlieringen van het gebouw weg te breken en daarvoor drie zolders met een platdak in de plaats te bouwen. Door deze verbouwing, die alleen het benedengedeelte, met het poortje in de Torenstraat, onaangetast liet, werden de gevels onherkenbaarwordens toe verknoeid; weer een van de vele krachtsuitingen van verminkend en sloopend Herboren Nederland.let op het 17e eeuwse poortje, nog helemaal identiek...
Dat hoge gebouw is de gruwelijk verminkte historische Bank van Lening, de onderste verdiepingen zijn nog steeds 17e eeuws, en daar zijn dan in de 19e eeuw zomaar 3 foeilelijke verdiepingen opgezet.
Waarom? Men had extra ruimte nodig voor de opslag van beleende goederen.
En dit was dus het hoge gebouw dat Aad maar steeds niet kon thuisbrengen, althans niet helemaal...
Op de bovenstaande foto is de overzijde van de straat gesloopt voor de bouw van een in 1925 gereedgekomen GEB gebouw.
Voor de sloop zag de straat er zoo uit trouwens:
We staan dus op de bovenstaande foto met onze rug naar en dichtbij de St. Laurenskerk en ter vergelijking doen we er ook weer deze prenten bij, de andere prenten hierboven zullen we maar niet herhalen......
Tot slot is dan ook nog deze foto uit 1927 interessant, genomen vlak voor de doorbraak van de Meent vanaf de Jonkerfransstraat naar de Coolsingel:
Vanaf de St. Laurenskerk kijken we op het (halve) dak van de Bank van Lening en daarvoor staat ook een heel interessant gebouw. Oorspronkelijk maakte dit gebouw deel uit van het Cellebroedersklooster waarin van 1581 - 1884 de Latijnse School was gevestigd. In 1884 verhuist naar het Erasmiaans Gymnasium gebouw aan de Coolsingel.
Slot citaat uit dit verhaal:Oh ja, op de plaats van dat bruggetje linksboven ons ex-klooster, komt later de huidige Meentbrug richting Minerva gebouw. Die toren links is natuurlijk het stadhuis van Rotterdam.
En natuurlijk moeten we ook niet vergeten deze overbekende prent te laten zien, in heel veel boeken over Rotterdam wordt deze prent getoond, want in het Kloostergebouw werd later de Latijnse School gevestigd, waarover we het ook een keer moeten hebben....
1723
In 1592 werd de Latijnse School ondergebracht in het klooster van de Cellebroeders aan de Wijde Broedersteeg
links de Bagijnenhofstraat
Boven de ingang van de Latijnse School rechts een beeldje van Erasmus (LINK)
De Latijnse School van Rotterdam werd dus al snel de Erasmiaanse School genoemd
hieruit ontstond later het Erasmiaans Gymnasium dat pas in 1884 vanuit dit gebouw verhuisde naar de Coolsingel (LINK)
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|