(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Maar als troost wel een aantal prachtige foto's en het schoolrapport van Aline ....
Hervormde Ds. G.A. van der Hooft
deze foto hing in het halletje van de school
Van 1911 tot 1943 predikant in Overschie, bekleedde vele bestuursfunkties.
In Januari 1964 op 87-jarige leeftijd in Overschie overleden
de mooiste foto van onze site, misschien wel van het hele internet.....
Aline en Aad willen graag terug naar hun vroegere lagere school met die mooie naam:Ds.G.A. van der Hooftschool
in de Hoogmadestraat.
Nu, dat is snel gevonden. Via de Strijpersingel en de Cannemanstraat steken wij de Abtsweg over en komen dan in de Ziedewijstraat en aan het einde rechtsaf het kleine stukje straat in , is inderdaad de Hoogmadestraat.
Aad, of liever zoon Arnoud, rijdt voor en weet precies de weg. En Aad maar kijken en zoeken: waar is nu mijn school??
Wij staan voor een hek en volgens Aad moest het hier toch zijn!!
En jawel hoor, navraag leert, dat hier inderdaad de bewuste school heeft gestaan tot………. 2 maanden geleden. Het gebouw is toen helemaal afgebrand (of op z'n Rotterdams: in de fik gestoken!!!) Nu, de plek wel gevonden, maar niet de school, wat moet je nu met je herinneringen, nou dan duiken we toch even in het verleden.......
Hans roept nog even als grapje:Ze hebben er nu een hek omheen gezet, zodat je helaas de school niet meer kunt zien
maar Aline en Aad letten hier maar even niet op....
Ds. G.A. van der Hooftschool in de jaren zestig, met die mooie klok
Eerst maar even Aad, want die zit dit nu te typen:
Toen we verhuisden naar Overschie, werd ik een half jaar teruggeplaatst, want op de Juliana van Stolbergschool ging ik ieder jaar in maart over en daar ze hadden hier niet genoeg kinderen voor. Wat was ik als bijna 10-jarige beledigd, maar het is goed gekomen, de rest van de jaren bleef ik gewoon iedereen een half jaar voor en dat scheelde...
Tot en met Klas 4 zat ik op een dependance vlak achter de Eskampstraat, bij een juffrouw die, heel bijzonder toen, iedere dag in een DAF naar school kwam, wat waren wij trots, een juffrouw met een auto.
Als je goed je best had gedaan, mocht je even in die auto zitten, maar absoluut nergens aankomen.
Als het warm was, mocht je, ook weer als je goed je best had gedaan, een paar keer per dag de autobanden nat maken (zij dacht dat dat beter was voor de banden) door er een emmer water overheen te gooien, en dat keer vier, dus... een hele eer. Aangezien ik toch voorop was door dat half jaar, heb ik dit vaak mogen doen, je zwaaide even met die emmer en dan flats en dan natuurlijk vlug opzij springen !!
In de vijfde klas kwam je bij Meester van Mechelen in de klas, wat kon die man vertellen. Hij kwam altijd op de brommer uit IJsselmonde en was, zoals alle meesters toen, zeer nauwgezet en ook gezagsgetrouw etc. Als hij aan kwam rijden, koos hij iemand uit om zijn brommer weg te zetten, ook mocht je hem geregeld poetsen, die brommer dan....
Op een dag was hij te laat, wij werden ongerust, want hij was uiteraard altijd stipt op tijd. Helemaal uit het veld geslagen in zijn lange leren jas, kwam hij eindelijk aangereden : hij had op de Schiekade een bekeuring gehad voor te hard rijden, hij reed, volgens mijn geheugen, slechts 32 km....of zoiets
Die dag werd hij beurtelings boos (en al die nozems dan, die pakken ze nooit...). verdrietig, want zijn vrouw had altijd al gezegd dat hij zoo hard reed en daar was niets van waar......, en wat moest hij nu vanavond zeggen, zonde van het geld.
Het was een kettingroker, maar die dag sloeg hij alle records.
Later toen ik op de HBS zat, ben ik nog wel eens teruggeweest naar Meester van Mechelen, had altijd belangstelling voor je en vroeg altijd, althans in mijn herinnering, wat vertellen ze je nou daar over Geschiedenis. Ik ben zeer zeker door hem beinvloed v.w.b. geschiedenis, klik maar eens op deze link bijvoorbeeld. Meester van Mechelen zou zeker op die laatste link geklikt hebben en het tot het eind toe hebben gelezen.....
Dacht Aad, zal er maar niet bij zetten dat dat meisje wat we zien binnenstappen Aline is op haar eerst schooldag in klas 1, krijg je meteen een emiel van Aline dat dit zoo'n emotioneel moment was, of wat schrijft ze nou precies : zoiets van een kleine stap, een groot moment......
Nou, nou, nou !!!
En of haar uitnodiging er ook nog effe bij kan, doen we toch meteen, hier is ie dan, lief zusje :
Enkele weken voor onze reis door Overschie had Aad thuis al tevergeefs gezocht naar zijn Ds. G.A. van der Hooftschool rapporten, maar helaas, ze zijn ergens maar waar, zie deze link, daarom was hij heel blij dat Aline zomaar met een rapport kwam aanzetten, alleen van de eerste klas want toen ging ze verhuizen naar Ommoord.
Als we het openen, dan komen we een hele mooie tekst tegen als inleiding en een bladzij verder de resultaten van Aline:
Nou, zoo worden ouders toch niet meer toegesproken toch, wat een andere omgangsvormen werden toen gehanteerd
en wat een lieve tekst bij het rapport, toen mochten kinderen nog uitrusten ???
Tot slot dus nog de klasse foto van Klas 1, met Aline, die heeft beloofd hier ooit nog eens iets bij te gaan vertellen.
Aad heeft op deze site ook een geschiedenis werkstuk uit Klas 6 geupload :
Philips van Bourgondië, 1450
Een enkel voorbeeld uit dit verhaal, mooi toch !!
We ontvingen nog de volgende reaktie :
Leuk om iets op internet te vinden over de Ds G.A. van der Hooftschool.
Ik heb deze school bezocht in de jaren 1955-1961.
Ik kan mij zelfs herinneren dat er een meisje met de naam Engelfriet (ik dacht Ineke) met haar voornaam in het laatste of voorlaatste jaar bij mij in de klas kwam.
In 1959 kwam meester van Mechelen op die school en werd onze meester in de vijfde.
Jammer dat de school is afgebrand! Het rapportboekje heb ik ook nog, kwam me dus bekend voor.
Bert Huurman
We ontvingen ook de volgende reaktie :
Aad heeft vorig jaar al eens met Fred van Brandwijk geemield en Fred kwam nu met de volgende reaktie :
ik heb van 1957 t/m 1963 bij Aad in de klas gezeten. de juffrouw in de daf was mevr. lindenborn.
bij mij zaten de volgende leerlingen hans vroegh, irma vroegh, jan stout, john van driel, mineke steinweg.
van noordwijk was mijn leraar in de 6e klas en van mechelen in de vijfde klas.
ik heb jarenlang op de abtsweg 62 c gewoond t.o. schanswijck.
wat ik me nog weet te herinneren dat Aad geen filmsterrenplaatjes mocht sparen.
We ontvingen ook de volgende reaktie :
Ada van Noordwijk kwam ook nog met deze foto uit de Eskampstraat, staat ook in ons Eskampstraat verhaal :
Ben geboren en getogen in Overschie. Op 1953 geboren aan de Zestienhovensekade 54 ofzo huis is al geruime tijd gesloopt, in 1955 ben ik gaan wonen aan de Koornwaardstraat 25 in die tijd bezocht ik van 1959 tot 1965 de DS van der Hooftschool.
Tot 1964 was Van Noortwijck hoofd der school, daarna Zwijnenburg die had overigens nog een jeugdboek geschreven over De jongen van Doresteijn (of zoiets).Weet nog wel dat ik als blond knulletje veel aandacht van hem kreeg vooral fysiek.Later is mij verteld dat hij pedo was, of dit waar is nooit bevestigd.
Wel weet ik nog goed dat we ieder jaar een aubade brachten aan Van der Hooft hij woonde aan de Delftweg naast de Katholieke begraafplaats. Het was een stevig eind lopen vaak in de kou of de regen.
Als leerkrachten herinner ik mij
1e klas Juffrouw van Beek die had een ongelofelijke grote bek ik kon nooit geen goed bij haar doe.
2 en 3 e klas juffrouw van Berkel lief vrouwtje heb nog een foto van haar, kwam uit Assen. Miste gelukkig de ramptrein uit 1963 op maandag die bij Harmelen verongelukte.
4 en 5 e klas meester van Mechelen leuk verteller. Vooral over de 2e wereldoorlog en het gevecht op de Maasbrug. Woonde zelf toen aan de Van der Takstraat of het Stieltjesplein. Leuke is dat mijn moeder , komt van Feijenoord bij dezelfde Van Mechelen, hij was toen nog erg jong, in de klas heeft gezeten.
6e klas Tja Zwijnenburg ondanks het eerder vermelden een goede leerkracht.
Buiten dit is mij me weinig bijgebleven zal het hebben verdrongen eigenlijk was het een saaie repressieve school die zeker in die tijd erg dacht in rangen en standen.
O, ja nog een ding ik was een mondig mannetje en dat kon niet dan kreeg je straf. Als straf moest ik bijbelse figuren uitknippen voor het flanelboord.
Heb de hele bijbel uitgeknipt.Tja wie kan dat zeggen.
Veel succes met jullie site
Teunis (Tonnie in mijn jeugd) den Hartog
Van Marijke Stienstra ontvingen we deze aanvulling:
Ik heb zelf op de Ds.vd. Hooftschool gezeten, heb er fijne herinneringen aan, een heerlijk raam voor mijn schoolbank in de zesde klas om naar buiten te kijken, meester K. van Noordwijk die me de Bijbel overhandigde ''bij het verlaten van de Ds. G.A. v.d Hooftschool te Overschie juli 1962''
Van Noordwijk was wel fantastisch, toen ik het orgel op een dag af moest stoffen en om de dingen heen stofte had hij er een opmerking over: doe je dat thuis ook? Maar mijn moeder stofte zelf en wilde dat ik mijn tijd ergens anders aan besteedde, gelukkig.
Ook was er een klasgenootje met problemen, knap bekkie, pikzwart haar, ze zat achter me en op een keer voelde ik dat mijn voeten in de schoenen nat en warm werden - ze plaste in haar broek. Natuurlijk begonnen we allemaal al gauw luidruchtig te gniffelen. Maar van Noordwijk kwam vaderlijk tussenmidden en stuurde ons allemaal bestraffend de klas uit om op een hele lieve manier met haar te gaan praten. We waren allemaal onder de indruk. Ooit ging ik op een keer met een klasgenootje naar zijn huis om iets af te geven. Toen liet zijn vrouw de hoeveelheid graan, suiker en andere levensmiddelen zien zie ze aan het hamsteren waren in geval er een derde wereldoorlog uit zou breken.... Andere tijden.
Mr. Zwijnenburg was trouwens wel een engerd, hij haalde altijd een zakmesje over zijn glimmende dunne haar om het vet te verwijderen en ik heb er geen goeie herinneringen aan.
Zelfde gelt voor juffrouw van Lindenborn.(?) -is-een-regenworm zoals het rijpje over het schoolplein ging. Ik had al niet een al te fijne familiesituatie destijds, mijn moeder ondertekende de rapporten altijd want mijn vader was nooit thuis en bracht nooit cadeautjes naar de lerare en leraressen wat andere ouders wel deden.
Zij was niet aardig tegen mij en toen ik op en keer een slecht cijfer had gehaald voor rekenen wat zij als enig cijfer niet had ingevuld riep zij me voor de klas en zei dat de inkt in haar pen op was en noteerde de 4 in rood. Wat schaamde ik me tegenover mijn klasgenootjes!
Juffrouw Lindenborn was trouwens de dame van de Daf. Ik kan me alleen niet herinneren dat veel kinderen trots op dat feit waren, weet alleen nog dat één van de schoolkinderen een lange kras over de zijkant van de auto met een scherp voorpwerp op de nieuwe verf had gemaakt. Men is nooit achter de dader gekomen, wel waren we allemaal heel erg geschrokken van wat voor praktisch iedereen van ons de eerste vandalistische daad was die we ervaarden.
Ook was het een bevestiging van haar ongeliefde persoonlijkheid. En dat iemand zei dan Zwijnenburg een pedofiel was verbaasd me ook al niet. Op zijn minst geeft dit weer dat ook hij door anderen niet geliefd was.
Wat betreft Irma Vroegh of Edith van der Tholen, mijn beste vriendinnen in die tijd (Irma is eerder genoemd in een e-mail), weet nog iemand daar nog iets over te vertellen?
Marijke Stienstra, geboren in 1950, na Overschie woonachtig geweest in de Burgemeester Meineszlaan in Rotterdam, Rome, Venetië en nu in Amsterdam.
Ik kom nergens in het verhaal tegen dat het gebouw van de Ds. G.A. van der Hooftschool vóór het afbranden al jaren dienst deed als architektenkantoor. Ik vroeg me dus af of jullie daar van op de hoogte zijn...!
Ik heb zelf op de Ds. G.A. van der Hooftschool gezeten, alleen een stuk later, van 1975 t/m 1981 met meester Koopman als schoolhoofd. En ik geniet erg van jullie site, als Overschiese zijnde
Ik ben in 1969 in de Willem de Zwijgerstraat geboren (ja echt want ik ben thuis geboren), en ik heb op de Oost-Sidelinge gewoond met mijn ouders, in de Hoogenwaardstraat ben ik voor het eerst zelfstandig gaan wonen, en nu ben ik gelukkig getrouwd en woon aan de van Adrichemweg.
Nou ja ga zo door met jullie site, nu ik 'm gevonden heb heb ik leesvoer genoeg voor de komende maanden
Met vriendelijke groet,
Danielle Geuze-Steigenga
Ik heb met belangstelling uw stukje gelezen over de Ds. G.A. van der Hooftschool.
Heb daar gewerkt in de laatste 5 jaar van zijn bestaan : 1982-1987.
Toen was de school te klein en fuseerde met de Jhr. de Savornin Lohmanschool op de Parallelstraat.
Ik ben zelf ook geboren in Overschie maar kom uit Kleinpolder West en zat als kind op de Ds. C.J. van der Boomschool.
Heb hele leuke jaren gehad in het houten gebouwtje aan de Hoogmadestraat.
Verwarming met een soort potkachels ( ijskoud ).
Allemaal hout, overal hout.
Een ellenlange gang .... ik zat in het eerste lokaal en als ik achteraan moest zijn pakte ik mijn fiets weleens.
Directeur was toen Gerrit Koopman, ook geboren in Overschie. Hij is helaas vorig jaar veel te jong overleden.
Trouwens ... voor een oude Overschieenaar ( woon inmiddels al geruime tijd in Drenthe ) is uw site wel heel leuk en een feest der herkenning ... vooral de foto's.
Met vriendelijke groeten
Bertus Meijer
We kregen de volgende zeer bijzondere reaktie van Ada, de dochter van het hoofd van de Ds. G.A. van der Hooftschool, K. van Noordwijk:
Ada van Noordwijk heeft een boek geschreven over haar vader met als titel:Mijn vader die in de hemel is
Een klein fragment uit dit boek luidt:
Weer een nieuwe dag.
Vandaag de slaapkamer maar eens doen.
Gordijnen open, bed verschonen, stoffen ...
Rondslingerende oorbellen doe ik in een bakje waar eerst een heerlijk stuk zeep in heeft gezeten.
Er zit al van alles in.
Mijn oog valt op een blauw fluitje aan een sleutelhanger.
Het is een oud fluitje van mijn vader.
Het hing bij moeder altijd aan een sleutelrekje in de gang.
Na de verhuizing van mijn moeder naar het bejaardentehuis den Hoogenban in Overschie, nam ik het fluitje mee.
Vader was toen al lang overleden.
Het fluitje herinnert me aan de lagere school; de Ds.G.A. van der Hooftschool, waarvan mijn vader hoofd was.
Wanneer het vijf voor negen was, werd de schoolbel geluid.
Die hing in een torentje boven de hoofdingang.
Ds. G.A. van der Hooftschool in de jaren zestig, met die mooie klok
Daarna kwam mijn vader naar buiten en hij floot op zijn blauwe fluitje.
Dat gefluit betekende dat alle kinderen in de rij moesten gaan staan.
Allen in de rij van hun klas.
Op het schoolplein stond met krijt het nummer van de klas, van 1 tot en met 6 geschreven.
De groepen 1 en 2 moesten aan het begin van het schoolplein staan.
Zij moesten met hun juf door de achteringang van de school, waar ook de twee kleuterklassen waren.
Die kleuters hoefden trouwens nooit in de rij geloof ik.
Dan moesten de klassen 3 tot en met 6 allemaal op volgorde naar binnen.
Keurig in het gelid.
Vader had altijd de zesde klas en die ging dus ook het laatste naar binnen.
Gek, dat bij het zien van zo'n simpel fluitje dat allemaal weer in de herinnering brengt.
Ik stop het maar weer in het zeepdoosje en ga verder met het stoffen en opruimen.
Boodschappen doen op de Abtsweg
Ik ben net een paar dagen thuis na een bezoekje aan Turkije.
In de keuken ben ik bezig om een Turkse maaltijd in elkaar te flansen.
Om beter in de sfeer te komen heb ik een Turks bandje opgezet.
Oosterse klanken vullen de keuken.
Meeneuriënd begin ik het vlees in kleine stukjes te snijden, ik zal 'cöpsis' proberen te maken.
Heerlijk, met kleine stukjes spek ertussen.
De slager had wát gek gekeken toen ik om een stukje hard vet vroeg.
Dat was vroeger toch heel gewoon.
Terwijl ik het vet in kleine stukjes verdeel, vliegen mijn gedachten terug.
Nóg herinner ik me het boodschappenlijstje voor slager Knijf :
Een pond gehakt halfom,
een stukje varkensvlees van zes ons,
een half pond soepvlees,
een half pond hard vet..
Vader was ook dol op uierboord.
Soms stond er een bord bij de patatboer op de hoek van de Abtsweg :
Heden uierboord
Dat moest dan snel gehaald worden.
Maar aan die patatwinkel heb ik eigenlijk alleen maar hele vervelende herinneringen.
Dat komt door een gebeurtenis op die ene zaterdagavond.
We hadden toen van de Gereformeerde Jongeren Vereniging , de G.J.V., een uitwisselingsweekend met Boskoop.
Om het nog een béétje gezellig te maken gingen we met een stel patat halen.
We wilden ook wel eens over wat anders spreken dan over de Bijbel en aanverwante zaken.
We stonden dus in de patatwinkel.
Ongemerkt was het laat geworden.
Opeens ging de winkeldeur open.
Mijn vader stapte boos binnen.
"Kind, kom hier! Het is al over twaalven.!
Je kunt toch niet op de dag des Heren in de patatwinkel staan! Meteen mee naar huis".
Ik werd afgevoerd.
De boodschappen moesten we doen , als het maar even kon,, bij de gereformeerde winkeliers.
Bitterkoekjes en snoep bij mijnheer Molenaar van Jamin.
Zo'n grapjas. Kwam je om salmiakdropjes , vroeg hij: "Krijgen jullie soms visite?".
Kolen bestelden we bij de Interlokale, van de familie Klijnsmit.
Ik was jaren bevriend met één van hun dochters.
De kleding voor de mannen in ons gezin kochten we natuurlijk bij de familie Stout, ook gereformeerd.
Ondergoed haalden we bij mevrouw van oord Oord.
Dat was een lief mens.
Daar moest ik voor mijn moeder altijd onderbroeken kopen.
Nou ja; onderbroeken.
Die heten toen nog directoires.
En ik moest ze altijd nemen met een pijpje en van het merk Hollandia.
Ik heb daar ook nog eens als vakantiehulpje gewerkt.
Ik mocht haarbanden verkopen, en hemden en onderbroeken.
Geen b.h's, daar moest mevrouw bij komen.
Dan werd de ondermaat genomen met een centimeter.
Dat was een te intiem karweitje voor mij, ik was toen nog maar 16 jaar .
Soms moest ik een kopje koffie boven brengen voor zoon Nick, die dan nog in z'n pyjama zat.
Nu staat zijn naam op de deur en verkoopt hij mooie kleding.
Dan had je nog de schoenenwinkel van van Harten!
Daar moesten we zijn voor onze schoenen.
En wat voor schoenen. 'Hompen' noemde ik die!
Oerdegelijke bruine gevallen met veters.
Of hele grove sandalen die meer op mannenschoenen leken.
Terwijl ze aan de overkant veel leukere schoenen verkochten voor meisjes.
Maar ja, daar waren ze niet christelijk, en bij van Harten kreeg je een stempelkaart!
Het tiende paar schoenen kreeg je goedkoper of zoiets.
Ach, ach, wat een tijd was dat eigenlijk.
Mijn vader zal het wel goed bedoeld hebben.
Misschien moest het vroeger wel zo.
Hij was per slot ook nog ouderling in de Maranathakerk én hoofd van de christelijke Ds.G.A. van der Hooftschool.
Hij zal wel een voorbeeld hebben willen zijn.
Er is veel veranderd. En toch ook weer niet.
Samen met mijn man kochten we kleding bij Stout jr. op de Burgemeester Baumannlaan.
Bloemen halen we bij Nagelhout jr.
En bij van Oord heb ik ook wel eens wat gekocht.
Maar nu uit vrije wil, en ik draag nooit meer christelijke schoenen met veters!!!!
Zo ; de vleesstokjes zijn klaar.
Nu nog een sausje van kruiden en olijfolie maken.
De knoflooklucht komt er bovenuit.
Het ruikt al aardig Turks.
Misschien ruikt het in de Eskampstraat, waar ik vroeger op nummer 9c woonde, wel net eender, in het voorbijgaan heb ik gezien dat daar nu Turken wonen.
De Turkse muziek houdt op, het bandje is uit.
Straks, om de meeëters te plagen, zal ik het weer aanzetten.
Ik gniffel al bij die gedachte en ga de tafel dekken.
Meer verhalen over de Ds. G.A. van der Hooftschool en Overschie zijn te vinden in mijn boek:
Mijn vader die in de hemel is
Schrijfster Ada van Noordwijk.
ISBN-10: 90-71343-22-7
ISBN-13:978-90-71343-22-7
Of bij schrijfster zelf: ada@schrijft.nl
Prijs: Eur 16.95, inclusief verzendkosten
Ada van Noordwijk kijkt uit het raam van Eskampstraat 9c
En als Ada's scanner het weer doet, mogelijk komen er dan nog meer foto's.
We kregen ook deze reaktie:
Wij moesten met ons vijven een projectje doen (zal toen wel anders geheten hebben).
Wat ook leuk is, is de achtergrond, het schoolbord. Rechts op die foto staan de tien geboden (verkorte versie). Het kenmerk van een Christelijke School, oftewel School met de Bijbel.
Links zie je de taalles met meervoudsvormen: al dan niet dubbel l, dubbel k etc.
Verder zie je ook WK 3x . Dat is het teken dat Willie Kruit 3 keer een waarschuwing had gehad vanwege lastig gedrag denk ik.
Kortom, leuke herinneringen van de, ik meen, vierde klas lagere school.
Verder staan naast mij: Josje Honing, Willie van Es, Eddie Huisman en Dikkie Cammeraat.
De meester van die klas was Schuurman-Hess.
Later kwam nog deze reaktie, ook van Bert Huurman:
Via jouw site kwam ik bij de schrijfster van het boek "Mijn Vader die in de hemel is" uit. Ada Talle - van Noordwijk. Na wat correspondentie heen en weer kwam ik bijgaande foto tegen. Deze foto is toen gepubliceerd in het Rotterdamsch Nieuwsblad en stamt uit het schoolseizoen 1960/1961.
De foto werd genomen na een inzamelactie voor ik denk een derde-wereld-land, waar hongersnood heerste. We hebben toen blikjes met ingedikte melk gekocht. In ieder geval was dat melk, dat met een bepaalde verhouding water weer op echte melk ging lijken.
Bij het wegbrengen van de jutenzakken en een doos met deze blikjes werd deze foto gemaakt. Op de foto zie je de bovenmeester K. van Noordwijk. Verder kan ik me nog herinneren dat de vierde en vijfde jongen Leo van Brandwijk en Frand Cöllen zijn. Als vijfde jongen ben ik in beeld. Andere namen weet ik niet meer.
Het is een leuke foto met het naambord van de school!
Bert Huurman
Ada Talle voegt nog aan de bovenstaande foto dit toe:
Zij deden mee aan een actie voor Afrika.
In die zakken zaten flesjes gecondenserende melk.
Ook spaarden we klassikaal de doppen van de melkflessen en zilverpapier.
Daar maakten we grote ballen van.
Van Ada Talle ontvingen we ook nog deze hele leuke foto's, waarmee we heel veel van onze fans een groot plezier zullen doen:
Links meester van Dam, daarnaast meester Stapel,
daarnaast mijn vader meester van Noordwijk, en dan meester Schuurmann-Hess
De juffrouw van de eerste klas van de ds G.A. Van der Hooftschool: juffrouw Snoek.
Naast haar de kleuterjuf: juffrouw Plooi.
We ontvingen ook deze leuke reaktie
Over de lagere school in Overschie ('de bruine school', gezien de kleur van het hout).
Aan de overkant van de Schie (aan de achterkant van de school) stond Van der Burg's Borstelfabriek, en aan de zijkant (de kant van de lokalen) de verffabriek van Van Klaveren -- ik weet niet of ze nog bestaan maar het zal haast wel niet.
Tussen de school en de Schie was nog een (modder)sloot, en eind vijftiger jaren nog compleet met vissen en kikkers! Die sloot leende zich uitstekend om eroverheen te springen wat natuurlijk ook wel eens mis ging....
De juffen/meesters :
- in de eerste klas juffrouw Groen
- in de tweede: juffrouw Van Berkel (schat van een mens)
- in de derde: juffrouw Schoonenberg
- in de vierde: meester Van der Meer + juffrouw Snoek
- in de vijfde: meester Van Mechelen (mijn favoriet)
- in de zesde de hoofdonderwijzer meester Van Noortwijk.
Meester Van der Meer (met een glazen oog) verhuisde tijdens het schooljaar naar Terschelling, en toen werd onze hele klas overgeheveld naar juffrouw Snoek, in een soort dependance :de ' witte school' --vanwege het witgeverfde hout.
Voor de liefhebbers: juffrouw Snoek was de zuster van Arie Snoek, die in de vijftiger-zestiger jaren de pianomuziek verzorgde bij het radioprogramma Ochtendgymnastiek van Ab Glaubitz, elke werkdag om half acht ( "...met aan de vleugel Arie Snoek...").
Met enige regelmaat mail ik sinds enige tijd met een oud-klasgenoot, samen kwamen we tot ongeveer 20 namen uit de toenmalige zesde klas (1963-1964); ik zal ze een keer op een rij zetten en je toesturen, met in een paar gevallen een aanvullende opmerking.
PS. Ik meende op je site ook nog ergens een foto van de Abtsweg te zien : daar zat toen een groentewinkel van Hoogenboom. Mijn moeder was daar vaste klant en vroeg een keer aan hem : groenteman, heb je ook een plastic zak ? waarop hij antwoordde: mevrouw, het is al erg genoeg dat ik een kunstgebit heb.. (dat geintje heeft-ie waarschijnlijk aan elke huisvrouw die in zijn winkel kwam verteld).
Jaap Duiser
1958
Sint en Piet met tussen hen in:
Meester Van Noortwijk
Vandaag zag ik op uw site foto's en tekst van de ds. G.A. van der Hooftschool in Overschie. Ik heb daar van 1954 tot 1958 op school gezeten.
Joop Hoek
Uiteraard een zeer smakelijk verhaal over de Ds. van der Hooftschool.
Alle drie de broeders Spee uit de Ameidestraat 25d hebben op deze school gezeten.
De kras op het vaak niet startende Dafje (wij keken dan lachend toe) is naar ons weten voor rekening geweest van onze broer Henk......
Bram & Leo Spee
Aanvulling:
Juffrouw Lindenborn was trouwens de dame van de Daf. Ik kan me alleen niet herinneren dat veel kinderen trots op dat feit waren, weet alleen nog dat één van de schoolkinderen een lange kras over de zijkant van de auto met een scherp voorwerp op de nieuwe verf had gemaakt. Men is nooit achter de dader gekomen, wel waren we allemaal heel erg geschrokken van wat voor praktisch iedereen van ons de eerste vandalistische daad was die we ervaarden.
Jaap Duiser kwam ook nog met de volgende aanvulling:
Ik gaf aan dat ik wellicht een aantal namen zou hebben van klasgenoten uit de hoogste klas van de ds.Van der Hooftschool, en dan heb ik het over de zesde klas, lichting 1963-1964:
Ik heb ze voor iedereen op een rij gezet zonder dat ik volledigheid kan pretenderen en garanderen, want er zijn toen bij mijn weten geen klassenfoto's gemaakt, althans ik heb ze nooit gehad, dus ik had niet veel om op terug te vallen. Van sommige namen ben ik ook niet 100% zeker, vandaar de vraagtekens:
- Arie de Haan
- Jaap Duiser
- Marga Rosman
- Jan van Strien
- Jan de Vlieger (inmiddels overleden heb ik vernomen)
- Richtje Knigge (?)
- Jan Kievit (?)
- Tineke Struiksma
- Frans de Nooijer
- Henk Spee
- Martin Kruit
- Wieland Blonet (zoon van een hervormde dominee, woonde indertijd aan de Schansweg waar nu de fly-over van het Kleinpolderplein zo ongeveer over de daken scheert)
- Lia Rompa (haar vader was destijds bedrijfsleider van een kleine zelfbedieningszaak aan de Abtsweg, die volgens mij de "Rintin" heette)
- Jannie Sanders (de Beatles waren in die tijd in opkomst, en Jannie droeg een jurkje met als opdruk de hoofden van de latere "Fab Four"; voor die jurkjes, net als voor gordijnstof met zo'n patroon wordt momenteel op beurzen en veilingen honderden euro's en meer geboden)
- Henk van Doodewaerd (Henk woonde aan de Rotterdamse Rijweg en was een zoon van de toenmalige directeur van de (zeep)fabriek Kortman & Schulte, van de Driehoek-soda, de Persil en allerlei andere wasmiddelen).
De broer van Henk was Karel van Doodewaerd, later bekend geworden als voorzitter van de TROS. Toen ik in 1964 in de eerste klas van de HBS aan het Henegouwerplein zat (korte broek net uit, je kent dat wel) was Karel een vijfdeklasser, had kennelijk al zijn rijbewijs gehaald, en kwam soms op zaterdagmorgen met de auto van zijn vader -een Chrysler of een Chevrolet- naar school. Wat een wereld van verschil!
We kregen een ontzettend leuke reaktie van Hans Stapel:
Grappig dat ik in dit verhaal een foto tegenkwam met mijn vader er op, meester Stapel
Links meester van Dam, daarnaast meester Stapel,
daarnaast mijn vader meester van Noordwijk, en dan meester Schuurmann-Hess
Misschien leuk te weten, dat mijn vader, meester Stapel nog leeft!
In een nut shell….Ik vertelde hem over dit verhaal en enkele namen van collega’s en de naam Engelfriet, van de website, en die herkende hij.
- In 1958 is hij getrouwd en naar Vlaardingen verhuist.
- Heeft daar op twee scholen gestaan als hoofd: de ds. De Visserschool en de Mr. J. Terpstraschool
- Daar heeft hij tot 12 jaar geleden gewoond.
- Woont nog steeds zelfstandig en het lukt hem om zelfstandig te blijven wonen
Evenals anekdotes over “zijn eerste hoofd, meester van Noordwijk”:
Die bleek mijn vader, vertelde hij , thuis letterlijk “opgehaald” te hebben.
Tegen mijn opa had hij gezegd: ik kom je zoon halen, want die moet bij mij voor de klas komen staan.
Hierbij een recente foto van meester Stapel:
Hans Stapel
Wie ben ik? Ik ben in 1942 geboren als Cornelis Pieter (Piet) de Graaff in het schoolhuis van de "School met den Bijbel" aan de Bovendijk. Dat hoorde in die tijd bij Overschie, maar formeel dus ook bij Rotterdam. Ik was de jongste van 11 kinderen en toen ik 5 jaar was overleed mijn vader op de leeftijd van 49 jaar. Na een half jaar zijn wij verhuisd naar de Dorpsstraat 176, vlakbij de Hoge Brug. Naar de Emmakleuterschool waar juffrouw Pluim en Plooi de scepter zwaaiden. Daarna naar de Groen van Prinstererschool en vervolgens naar de Elout mulo van de heer Schadee. Tenslotte naar de Koningin Wilhelmina Kweekschool aan de Binnenrotte in Rotterdam.
Mijn eerste baan in het onderwijs heb ik gekregen in 1965 aan de Ds. van der Hooftschool. Dat was slechts van korte duur omdat ik op 1 januari 1967 ben vertrokken naar Deventer.
Hoewel de periode op de Ds. van der Hooftschool slechts van korte duur was, kan ik mij toch wel enige namen van leerkrachten, toen dus collega's, herinneren. Juffrouw Lindenborn wordt in diverse reacties al aardig reëel beschreven en ik moet zeggen terecht. Zij kwam bij mij toen ook niet over als een grote kindervriend, de heer Zwijnenburg wel, maar dan weer niet in positieve zin. De oud-leerlingen die daarop doelen hebben dat dus wel terecht aangevoeld.
Maar er waren zeker ook heel goede en prettige leerkrachten, zoals juffrouw Schooneveld en juffrouw Snoek, meester van Mechelen, meester Bos en meester Deijl. De laatste was een Surinaamse man die bij het kerkgenootschap "de Hernhutters" behoorde.
Piet de Graaff
Van Henk van Doodewaerd kregen we de volgende herinneringen, die Aad helemaal kon beamen:
Herinneringen aan de ds.van der Hooftschool
Ik zat op deze school van 1958 tot 1964. Ik was klasgenoot van Jaap Duijzer (toen nog Japie),die al een bijdrage aan deze site gaf. Ik bewaar goede herinneringen aan de school. Je begon aan het eind van het gebouw op de kleuterschool bij juffrouw Plooi of bij juffrouw Backus ( Bakkers ?)een lieve indonesische vrouw.
De opvolgende leraren heeft Jaap Duijzer al genoemd. In mijn geval een correctie ik had in de derde klas juffrouw van der Laan ( stijl blond haar, sproetjes, bril, jong. We vonden haar leuk. Ze is later getrouwd met een onderwijzer van school een onderwijzer van Mourik dacht ik.)
De meest geliefde van allen was, zoals eerder vermeld, meester van Mechelen, de verhalen verteller. Wij smeekten altijd een verhaaltje af, waartoe hij zich dan liet overhalen. Ik ken nog twee van zijn verhalen.
Het ene ging er over dat hij in de oorlog voor zijn raam stond en dat er door een soldaat geschoten was en dat de kogel hem raakte, maar………..opgevangen werd door de metalen sigaretten koker in zijn borstzak. Ten bewijze liet hij de sigarettenkoker met de deuk van de kogel aan ons zien. Wij met open mond, dit was het bewijs het moest wel waar zijn ! (dat hij er in werkelijkheid dwars doorheen gegaan was beseften wij niet )
Het tweede verhaal ging over een luie zoon die met zijn vader een weg af liep. De vader zag een hoef ijzer liggen en zei tegen de zoon, raap dat hoefijzer op, dat kunnen we verkopen. De luie zoon raapte het niet op, maar de vader wel. Hij verkocht het aan een smid in het dorp en kocht met het geld een zak kersen. Het was warm en de weg nog lang. De vader liet iedere keer een kers vallen die de zoon gretig en dorstig opraapte. De moraal was duidelijk. Had die jongen een keer gebukt voor het hoefijzer,dan…………..
Meester van der Meer, van Mechelen en mijnheer van Noordwijk ( de "Boven Jaap ") waren fervente rokers ook voor de klas. Mijnheer van Noordwijk rookte de sigaret op tot de as zijn lippen schroeide .
De lange schoolgang met de toiletten en de fonteintjes voor een slok water. In de gang stond een grote grijze kist met daarin de schoolplaten, met titels als "een stad in de middeleeuwen "of "langs de waterkant " De onderwijzer kon er dan over vertellen. Op de kop van de school was de kamer van Van Noordwijk. Daar lag o.a. een schedel van een krokodil op de kast en opgezette vogels. Aan die kant van de school parkeerde mijnheer van Noordwijk zijn zwarte heren fiets. Wij mochten daar niet komen. In die kamer kwam ook af en toe de schoolarts jufr.Romein(gebogen neus ). Hadden we allemaal de pest aan. Moest je naar toe met je moeder en je uitkleden. Tot ons grote genoegen schampte zij met haar Dafje voor de school nog eens een geparkeerde Citroen traction avant en zij moest omringd door ons de schade regelen Ook was de schrik groot als de schooltandarts kwam. De man had zo'n schort voor en ik dacht dat een vrij primitieve boor had ( ik hoefde gelukkig nooit !).
Wij zijn nog een keer een zang aubade gaan brengen bij de oude ds Van der Hooft . Helemaal lopen naar de Delftweg , daar stond hij op het balkon . Vond je toen een vreselijk eind lopen.
En er was dat oude kranten magazijn naast de ingang. In de zesde klas was het een eer om door van Noordwijk tot magazijnmeester en assistent magazijnmeester benoemd te worden. Je mocht eerder de school in om de kranten te bundelen en op te slaan. En je kon uit het hoge raampje naast de ingang hangen met je vrienden praten. Ik was het met mijn vriend Rob Nijp. Na een paar weken versloften wij de boel en werden we vervangen, want we waren alleen met slecht weer op tijd voor het magazijn binnen.
Het was ook een eer om aan die metaaldraad door het plafond de schoolbel te mogen luiden.
In de vijfde en zesde klas een uurtje in de week engelse les van de zure mevrouw Lindeborn ( eerste zin : Ann is in the street ). En franse les van van Noordwijk ( " papa fume une pipe", Femme spreek je uit als faam, denk maar aan dat peper muntje, zei hij. En als je b.v papa fumer une pipe zei , dan was dat volgens van Noordwijk "dee nieuwee modee ", de nieuwe mode. Het waren goede lessen want ik weet ze 45 jaar later nog.
De zesde klas zie ik nog voor mij met voor aan het trapharmonium( orgel) waar van Noorwijk op speelde. De zes glazen lampen aan het plafond. De kachel in de klas. Zomers de ramen open en als de grasmaaier zijn beurtjes voorbij het raam reed kon het zo heerlijk naar gemaaid gras ruiken. Deze scholen waren gebouwd met de na oorlogse Amerikaanse Marshall hulp. Maandag moest je een psalm of gezang uit je hoofd leren en voor de klas opzeggen. Daar kreeg je dan een cijfer voor . (Hijgend hert der jacht ontkomen enz enz of De dorre vlakte der woestijnen… )
Ook werd op prijs gesteld als je maandags een bijdrage voor het zendingspotje meenam.
Een keer in de week hadden de meisjes een uur handwerken en de jongens hoofdrekenen ( hersengymnastiek volgens van Noordwijk)
Een hoogtepunt was het jaarlijkse schoolreisje. Verzamelen in de zesde klas voor instructies van Van Noortwijk De toeter voor het verzamelsignaal. De rood/ groene bussen van de firma van Gogh uit Capelle aan den Ijssel. Reisdoel Pyramide van Austerlitz en/ of speeltuin de Drievliet).Geld, snoep en boterhammen mee. s Middags terug, onder de banken dan denken de wachtende ouders dat we er niet in zitten )
Gym kregen we in het lokaal aan de Abtsweg. Was nooit geweldig, op je blote voeten rondjes rennen. Behalve voor de vakantie dan had je "apenkooi "
Een tijd hadden we daar een vreselijk vloekende gymleraar genaamd Bou(w)man. Toen de gereformeerde mijnheer van Noordwijk van het gevloek hoorde, trok hij wit weg en zou hij er wel werk van maken.
Klasgenoten uit de zesde klas (ik herinner mij er iets meer dan Jaap Duijzer). Er zaten ook vaak broers en zussen op school.
Uit de zesde klas:
- Jaap Duijzer
- Rob Nijp (oudere broer Hans Nijp )Rob woont nu in Spijkenisse (toen Hoogmadestraat)
- Wielend Blonet ( zoon van hervormde dominee)(Schansweg)
- Jan van Strien (vader bij de NS)(Hoogenwaardstraat)
- Rob Huisman(jongere broers Benny en Rene,zus Marianne))
- Wernhard Griffioen
- Elly Vermeijs
- Ina Snelleman ( oudere broer Rob Snelleman)(Ameidestraat)
- Lia Rompa
- Fia Weertmeester (jongere zus Willemien, haar vader was later eigenaar van RinTin aan de Abtsweg. Fia is later in Engeland gaan wonen)
- Bert Konijnendijk ( woont nu in Zweden, oudere broer Aarnout Konijnendijk.)
- Jannie Sanders ( van het Beatle jurkje ! )
- Wim Govers
- Arie de Haan (jongere broer Egbert)
- Ed de Vries ( jongere broer John)
- Rich(g)tje Knigge ( jongere broer Hannes ,liep vaak onbevangen de zesde klas in om zijn zus op te halen "Richtje kom je ?)
- Marga Rosman ( later getrouwd met Ron Labordus)(Hoogenwaardstraat)
- Jan Moes ( oudere broers Jaap en Bruin, jongere zus Jetty)(Cannemanstraat)
- Maarten Kruit ( geen Martin)
- Jan de Vlieger ( helaas enkele jaren geleden overleden)(Ameidestraat)
- Jan Kievit noemde zich later Martin, oudere broer Ger. Vader werkte bij de recherche.
- Bas(je) Brookman (later bij de PTT gaan werken)(was met Rob Nijp de snelste met touwklimmen)
- Jannie Pot ( was in Zuid Afrika geboren, nam nog eens een stuk gouderts mee naar school. Is later met banketbakker Maris uit Overschie getrouwd)
- Tineke Struiksma ( speelde dwarsfluit, ook wel eens voor de klas)
- Marianne Kip(was met Jaap Duijzer en Jan Moes de meest "begaafde " leerling)
- Bart van der Linden ( jongere zus Priscilla)
- En ik zelf Henk van Doodewaerd
- Uit eerdere klassen herinner ik nog de namen:
- Frans Faber ( jonger zusje Leida Faber)
- Frans Brier ( is later naar Leiden verhuist )
- Wout(je) de Gans(Korenwaardstraat)
- Piet Mulder
- Aad(je) van de Singel(Hoogenwaardstraat)
- Nico van Leeuwen (kon goed tekenen en aanstekelijk lachen)
- Nelleke Schalk
Al met al een periode waar ik met warme gevoelens aan terug denk.
Een groet aan mijn klasgenoten die dit lezen
Henk van Doodewaerd, Schiebroek.
Ik las al die namen die voor de 6de klas onderaan de site worden aangegeven, ik zat ook in die klas [denk ik] want alle namen zijn bekend.
Mijn naam is/was Rietje Helder, nu Ria Rijsdijk-Helder. Mijn vader was bij de politie in Overschie, iets wat sommigen best zullen weten maar wat ik beslist niet leuk vond!
Van Juf. Lindenborn weet ik dat zij erg hard met een liniaal op je hand kon meppen als je iets niet goed deed.
Ria Rijsdijk-Helder
Geweldig leuk deze website met oude beelden uit Overschie.
Wij woonden in de jaren vijftig achter de Abtsweg in de Hoogenwaardstraat 13b. Inmiddels zijn deze flats gesloopt. We keken vanuit huis op het dak van de openbare school (naam?) en clubhuis Het Anker. Van huis uit christelijk gingen we natuurlijk naar de Ds G.A. van de Hooftschool.
Ik heb daar vanaf de derde klas in 1954 tot en met de zevende klas !! (kon niet geplaatst worden op de LTS aan de Gordelweg) op school gezeten. Diverse namen komen mij nog wel bekend voor.
In de 5e klas (1956) kreeg ik voor het eerst Engelse bijles van juffrouw Lindenborn. Die was lekker streng zeg. In klas vijf en zes had ik meester Valkenburg. Die kon geweldig boeiend uit de geschiedenis vertellen.
Ik las de naam van Joop Hoek. Met hem heb ik veel opgetrokken. Ik zat bij hem in de klas en wisselden altijd tekeningetjes met hem uit met een ingewikkeld gangencomplex waar je dan uit moest proberen te ontsnappen. Verder herinner ik mij nog een jongen die uit Indonesie kwam met een vinger die hij helemaal achterover kan buigen tegen zijn hand aan. Iedereen vond dat een beetje eng.
Ook mijn jongere zus Lies en mijn jongste broer Nico zaten op deze school. We scheelden alle drie een jaar met elkaar.
Zaterdagdags werkte ik voor een gulden bij de melkboer Piet Winterswijk. De melk haalden we 's morgen in zijn volkswagenbusje bij melkfabriek De Combinatie. De losse melk werd getapt uit een melkbus met een kannetje voor een halve en een hele liter.
Hans de Groot.
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|