(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Klik hier voor het 1e Hofplein verhaal |
---|
Het Hofplein in 1929
een enorm gezellige wirwar
Laten we maar eens fijn wat gaan rondkijken op het Hofplein annex Slagveld, zoals het er voor WOII heeft uitgezien. Op het Slagveld was trouwens het Rotterdamsch Nieuwsblad gevestigd, komen we ooit ook nog wel eens op terug !!
Een prachtig zicht op Loos, die tram komt van de Coolsingel en gaat naar het Hofplein.
Nou, dat zal niet meteen duidelijk zijn misschien, gaan we toch weer even naar boven, virtueel kan alles toch :
Net boven de Delftsche Poort naar rechts de Delftsche Vaart (het Haagse Veer), onder de brug gaat het water links richting Schiekade. Het pleintje voor Loos heet Slagveld, bij de bomen voor De Kroon is de tramhalte op het Hofplein richting Coolsingel.
Als je heel goed kijkt, zie je net een tram bij de halte staan vlak voor het spoorweg viaduct, die tram gaat zoo richting Hofdijk en Strooveer. (hebben we ook foto's van, maar moeten nog bewerkt)
Linksachter Loos, achter het hoogspoor, het kopstation van het Hofpleintreintje naar Scheveningen.
Tja en dan de Coolsingel : die verschijnt op de onderste rechter punt van de foto, net bij Pschorr.
Vanuit De Kroon hebben we dit fraaie uitzicht op zowel de Delftsche Poort als het stadhuis. Om op de Coolsingel te komen, moet je rechts op de foto om Pschorr heen en dan naar links, we doen nog maar even een foto van Pschorr erbij, is ook die hoek wat duidelijker :
Daarnet hadden we het over de tram die bij de halte stond voor De Kroon, net voor het hoogspoor. Laten we eens even op dat hoogspoor klimmen, en dan in de richting van het Slagveld kijken.
En als we inzoomen op de tramhalte :
Tramhalte Hofplein
Het zal duidelijk zijn dat er nog steeds iets moest gebeuren om het toenemende verkeer vlotter af te werken. Een van de plannen was die van de bekende Berlage :
Ook in dit plan was het uitgangspunt : het verplaatsen van de Delfsche Poort, wat dan ook uiteindelijk is gebeurd vlak voor het uitbreken van WOII.
De afbraak van de Delftsche Poort
de nieuwe lokatie (in onze richting) ligt al klaar
Men was nog volop bezig met de herbouw van de Delftsche Poort toen 14 mei 1940 uitbrak. Een jaar later werd definitief besloten om de herbouw te stoppen. Enkele sierwerken werden gered en opgenomen in de muren van de gebouwen op de hoek van het Stadhuisplein.
Als we er nog even het kaartje bijpakken uit 1915 en dat vergelijken met 1939, dan zien we al wat verschillen :
1915
1939
Al het water op het Hofplein is verdwenen, de Delftsche Poort is al virtueel verplaatst, hij staat nu "recht" op de Delftsche Vaart. Op het Hofplein is, al is het maar visueel, veel meer ruimte ontstaan.
De naam Hofplein staat echter nog steeds rechts van het Haagse Veer ter hoogte van Station Hofplein, nog steeds voor De Kroon en Loos !
Maar we gaan nog even terug naar de tijd dat de Delftsche Poort nog niet verplaatst was en maken weer een kleurrijk rondje, net als bijvoorbeeld in dit verhaal en vele andere verhalen :
We kijken hier vanaf De Kroon op het Hofplein recht de Delftsche Vaart in, het Haagse Veer. Links op de achtergrond de Grote of St. Laurenskerk.
Links achter die bomen en dan nog een stuk verder, het mooie ophaalbruggetje over het Stokvisverlaat (LINK), helaas op de plaat hierboven net niet zichtbaar, dus dan maar een foto :
Dit schilderij van P.J.A. Wagemans ontvingen we van Rob van Leeuwen, past prachtig bij de foto erboven.
Op het schilderij is heel mooi de Raambrug te zien. In dat huis meteen rechtsachter de brug, op de hoek van de Delftschevaart en de Raamstraat, was ooit een van de eerste Apotheken van Rotterdam gevestigd.De Raambrug
ter hoogte van de huidige Meent
Links het bedoelde ophaalbruggetje over het Stokvischverlaat, hebben we ook al zoo'n mooi verhaal over, klik maar eens HIER....
Heel in de verte zie je deze brug, de Krattenbrug, uit dit verhaal :
Vlak voor de Krattenbrug was een waterstokerij, die heette Het Helletje,
Min of meer hetzelfde bruggetje heeft Aad ook enkele weken geleden gefotografeerd, maar dan vanaf de andere kant :
Dat bruggetje brengt je vanachter V&D, naar de Laurenskerk. En weet je wat Aad later ontdekte, dat gebouw daar rechts achter die brug, is het enig overgebleven overheidsgebouw van voor de oorlog. Vroeger was er een pompstation in gevestigd, nu iets van het GEB.
Nou, we dwalen weer lekker af, ach het wordt donker, vlug terug naar het ophaalbruggetje over het Stokvisverlaat.Oh wat mooi nu, het heeft ook nog gesneeuwd :
Het is toch donker en we nemen dan maar een grote sprong naar het Ungerplein aan de Schiekade, pal tegenover het Franciscusgasthuis en wachten tot het ochtend wordt en kijken dan in de richting van het Hofplein. Als dat water er niet zou zijn, herken je bijna alles :
Ungerplein
Als we echter onder het spoor zijn doorgelopen, naar het Hofplein en we draaien ons om, dan herkennen we nog wel iets van de Schiekade en links in de verte weer een flat van het Ungerplein ! Laten we maar even gaan bijkomen bij Loos of De Kroon, want anders hijsen we het niet meer, zooveel om over na te denken, Alie zou zeggen : de nabetrachting...
Bereid je maar vast voor op een schok in Deel 3...
N.a.v. deze foto ontvingen we de volgende reaktie over de afbraak van de Delftse Poort:Zijn er ook foto's of verhalen van de verplaatsing van de Delftsche Poort? Ik heb zelf nog bouwtekeningen van een roller-baan, maar is de hele onderbouw in een keer verplaatst of is dat ook in delen gedaan?
De afbraak van de Delftsche Poort
de nieuwe lokatie (in onze richting) ligt al klaar
Men was nog volop bezig met de herbouw van de Delftsche Poort toen 14 mei 1940 uitbrak. Een jaar later werd definitief besloten om de herbouw te stoppen. Enkele sierwerken werden gered en opgenomen in de muren van de gebouwen op de hoek van het Stadhuisplein.
Er zijn foto's van na het bombardement waarbij de onderbouw van de poort op de nieuwe locatie staat, ik vraag me nog steeds af waarom hij alsnog gesloopt is (hij was immers verplaatst).
Chris Loman
Aad: De verplaatsing van de Delftse Poort is in delen gegaan, na het bombardement waren ook veel brokken onherstelbaar beschadigd, althans dat vond men toen...JAMMER JAMMER JAMMER
Bedankt voor je reactie op mijn vraag. Wat mij bezig houdt is dat op deze foto van na de verplaatsing (genomen na het bombardement van 14 mei 1940), een incomplete Delfsche Poort te zien is.
Als de onderbouw inderdaad in delen verplaatst zou zijn, zou de Delftsche Poort tijdens deze opbouw-fase zeker in de steigers moeten hebben gestaan. Vóór de verplaatsing (eind jaren dertig) was dit namelijk wel het geval, getuige deze foto:
Aad: de steigers die hier te zien zijn, staan rondom de Delftse Poort op de oude plaats, de Delftse Poort moet dus nog worden afgebroken.
Daarom dacht ik "misschien is alleen de bovenbouw in delen verplaatst, zodat de onderbouw in haar geheel, via een rolbaan naar de nieuwe plek kon worden gesleept".
Na de verplaatsing, en nog vóór dat het gebouw opnieuw in de steigers is gezet (om de bovenbouw er op te plaatsen), zou dan het bombardement kunnen hebben plaats gevonden.
Het zwaar gehavende restant zou in 1941 gesloopt zijn, de brokstukken van de onderbouw werden genummerd, met de bedoeling het later alsnog op te bouwen.
Van de genummerde onderbouw schijnt ook een foto te bestaan.
Als je ziet wat er in het kunstwerk van Cor Kraat aan overblijfselen ligt (maar gelukkig toch nog iets), dan mag je je toch afvragen waar de rest gebleven is.
Ik hoop dat jij of iemand anders er ooit meer duidelijkheid over kan bieden.
Chris Loman
Aad:
Om verkeerstechnische redenen werd de Delftse Poort verplaatst.De Delftse Poort zal als symbolische toegang tot de oude stad een zinvolle plaats innemen. Ook uit architectonisch oogpunt zal het bouwwerk, dat als vrijstaand monument werd geconcipieerd, te dier plaatse ongetwijfeld tot zijn recht komen, terwijl voorts de intieme doorkijk naar de Delfschevaart de aantrekkelijkheid van dit stadsdeel zal verhogen, aldus de motivatie om de Delftse Poort te verplaatsen.
Tot de gebouwen die voor restauratie in aanmerking kwamen, viel op het laatste moment de Delftse Poort af, wel werden terecht natuurlijk het Schielandshuis en de St. Laurenskerk herbouwd. Behouden hadden ook kunnen blijven de Lutherse Kerk aan het Wolfshoek, Plan C, de oude Beurs, het Beursstation, het oude Raadhuis, de Marinierskazerne, gedeelten van het Coolsingelziekenhuis, de St. Rosaliakerk, Cafe Loos, de Boompjes Synagoge en de Schouwburg van Verheul. Over al deze gebouwen hebben we natuurlijk verhalen op onze site
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Wolfshoek en klik op ENTER
Aad heeft ooit een verhaal gelezen over de verplaatsing van de Delftse Poort, maar waar en wanneer...vindt hij iets dan vullen we dit verhaal aan, maar misschien weet iemand anders het sneller te vinden. De vraag is dus:Wie weet hoe de Delftse Poort precies is verplaatst.
En gelukkig kregen we deze reaktie van Jasper Sijben:Aad voegt er nog aan toe, niet alleen Dresden is met vallen en opstaan weer helemaal herbouwd, maar ook een stad als Warschau....
In aansluiting op jullie vraag over de verplaatsingsgeschiedenis van de Delftsche Poort vond ik in de publicatie door J. Verheul " Historische Gebouwen van Rotterdam" (1947; tweede serie, p. 8-9) een beschrijving die het verloop van de gebeurtenissen duidelijk weergeeft:
J. Verheul Dzn (rechts) krijgt op 4 September 1941,
dus na de verwoesting van de door J. Verheul Dzn ontworpen Schouwburg
de ongeschonden stichtingsoorkonde van "zijn" in 1884 gebouwde Schouwburg
links Ir. Fritzlin, Chef Waterbouwkunde Gemeentewerken
LINK
"... Bij dit plan moest de poort van haar oude plaats verdwijnen en om te voldoen aan de reeds jaren zoo dringend geuite wenschen om de Delftschen Poort toch te behouden, werd daarom in de nabijheid een andere plaats aangewezen, alwaar zij of door verrolling in haar geheel zou worden heengebracht, of door voorzichtige slooping en wederopbouw op de nieuwe plaats zou verrzijzen, na in beide gevallen voorafgegaan door het aanbrengen van een behoorlijk fundament.
Verrolling was een gevaarlijk plan, gelukkig besloot men tot afbreken en opbouwen. Alhoewel de nieuwe plaats vrij onlogisch was te noemen, berustte men daarin, daar de poort tenminste behouden bleef. Het afbreken geschiedde met omzichtigheid en het opbouwen, voor zoover dit gevorderd was, toonde aan, dat alles met zorg geschiedde en niets te wenschen overliet.
Toen men met het opbouwen op het daarvoor gereed gemaakte fundament ongeveer drie kwart gevorderd was, werd Rotterdam ernstig getroffen door de oorlogsramp van Mei 1940, welke met het grootste deel der oude stad ook het reeds iopgetrokken gedeelte der poort en het nog niet geplaatste beeldhouwwerk, dat op het bouwterrein was opgeslagen, (waarschijnlijk doelt Verheul hier op de grote sculptuurgroepen van de stroomgoden, Mercurius en de schildhoudende leeuwen) zoo goed als vernietigde. Naar het inzicht van de meerderheid van de geraadpleegde deskundigen kon daardoor de poort niet meer afgebouwd worden en moest zij geheel verdwijnen."
Het is te betreuren dat men in 1995 niet heeft geopteerd voor een algehele reconstructie van de Delftse Poort, met inbegrip van het nog resterende authentieke siermateriaal dat thans in de stalen constructie van Cor Kraat staat opgesteld. Zo heeft de Duitse stad Dresden, die eenzelfde lot als Rotterdam onderging, op dit gebied al een voortrekkersrol gespeeld: talrijke monumentale bouwwerken (Kurlander Palais; Frauenkirche, Cosel Palais, Taschenberger Palais etc.) zijn daar recentelijk volledig gereconstrueerd, na veelal decennialang in ruineuze toestand te hebben verkeerd.
Citaat uit dit verhaal:Hopelijk doet zich de gelegenheid nog eens voor om de Delftse Poort in steen te herbouwen om op deze wijze het dramatische verlies van het Rotterdamse kunstpatrimonmium enigzins te compenseren.
Op 13 Februari 1945 werd Dresden gebombardeerd door een gezamenlijke luchtvloot van Amerikanen en Britten, een van de meest zinloze bombardementen ooit. Dresden was uitgeroepen tot open stad, de Russen stonden al voor de deur en de stad was strategisch niet belangrijk, dus zat de stad overvol met vluchtelingen. Men vermoedt dat Churchill persoonlijk het bevel heeft gegeven aan Bomber Harris, de man die de geallieerde bombardementen plande en uitvoerde. De stad werd diverse keren achter elkaar gebombardeerd, de temperatuur liep zo hoog op dat alles en iedereen gewoon verdampte. Mensen die in de Elbe waren gesprongen werden door Jachtvliegtuigen bestookt. Uiteraard werd het in de DDR tijd propagandistisch uitgebuit, overal bordjes met Anglo-amerikanischer Bombangriffe.....
Ga hier niet verder op in, wel is het zo dat een standbeeld voor Bomber Harris er nooit is gekomen vanwege Dresden, aldus mijn geheugen. De volgende 3 steden hebben nog steeds met elkaar kontakt, Dresden, Coventry en .... Rotterdam. In de Kreuzkirche van Dresden hangt een kruis uit Rotterdam, idem in de St. Laurenskerk.
Tot besluit een paar foto's van het weer redelijk gerestaureerde Dresden, zoals het er heeft uitgezien in de dagen van August der Starke :
Dresden
Brühlsche Terrasse langs de Elbe
Dresden
Zwinger
Dresden
De beroemde Semper Oper
Ben je geinteresseerd in de geschiedenis van de Delftse Poort, lees dan ook dit verhaal
De leeuwen en de zuil van de Hofpoort op het Hof(poort)plein, vlakbij de Delftse Poort
Klik hier voor het 3e Hofplein verhaal |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|