(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
En toen kwam er bij Aad weer eens een vraag binnen, waarom wordt een Duitser een Mof genoemd ?? En aangezien Aad dat ook niet weet, maar zich ook vaak heeft afgevraagd waarom een Duitser een Mof wordt genoemd, ging Marieke eens even wat rondzoeken op het internet en kwam o.m. met dit aanzetten wat een heel aannemelijke verklaring geeft waarom een Duitser een Mof genoemd wordt:
Via deze LINK kun je het volgende lezen:Waarom wordt een Duitser mof genoemd?
Volkeren zijn inventief in het verzinnen van scheldnamen. De Britten noemen de Duitsers ‘Jerry’, de Amerikanen en Australiërs noemen hen ‘Krauts’, de Fransen ‘Boche’. Even werd gedacht dat Duitsers minder schelderig waren. Maar het Goethe Instituut weet desgevraagd dat in het Duits de Britten ‘Tommy’ heten, Amerikanen ‘Yankees’ of ‘Ami’s’, Nederlanders ‘Käseköpfe’, Italianen ‘Spaghettis’, en Russen ‘Ivans’. Het schelden is dus Europees in evenwicht.
Vaak wordt gedacht dat dit soort terminologie terug te voeren is op de Tweede Wereldoorlog. Maar veel scheldnamen zijn al ouder. Want de bijnaam mof werd al in de zestiende eeuw gebruikt, het komt van Muff, nog steeds een Duits woord voor een chagrijnig persoon.
Mogelijk is het ook verwant met het Middelnederlandse woord ‘moffelen’, ‘een grote mond opzetten’, waarschijnlijk een letterlijke vertaling van het woord ‘Germaan’. ‘De oorsprong daarvan ligt vermoedelijk in het Oud-Ierse gairm of het Welsh garm dat schreeuwen of roepen betekent. 'Germaan” betekent dus schreeuwer.’Vooral in de Gouden Eeuw werd er veel gescholden, Duitse gastarbeiders voorzagen toen in de vraag naar goedkope arbeid. Uit die tijd is een aantal “moffenkluchten” overgebleven, waarin de Duitsers als onbeschaafde wezens werden neergezet. De term 'mof' kreeg in het westen van Nederland al snel een bredere betekenis. Iedereen die 'voorbij Zwolle' woont, werd 'mof' genoemd. De Tweede Wereldoorlog heeft de betekenis van het woord 'mof' weer aangescherpt.
Ook kregen we uit Friesland de volgende aanvulling:In de 15e en 16e eeuw kwamen heel veel Dútsers naar Nederland om geld te verdienen, het was tenslotte een arm land.
Vooral hier in Friesland (Fryslân) kwamen deze mensen bij duizenden tegelijk.
Dit om de boeren te helpen met de grasoogst dat destijds, maar 1x per seizoen gebeurde.
Ze kwamen vooral uit Ost-Friesland en Westfalen. Om hier te komen moest met zo'n 14 dagen lopen om aan mogelijk werk te komen.
Je kunt je voorstellen dat deze 'Hannekemaaiers' die door weer en wind waren gegaan, niet al te fris roken. ze stonken zelfs.
Ze roken nogal "MUF" zeg maar. Vandaar dat men hier in Friesland zei, als deze loonwerkers in aantocht waren: "We zien ze nog niet, maar we ruiken ze wel.
Vandaar het woord Moffen, afgeleid van 'Muffen' zijnde niet frisse Leute!!
Groeten uit Sneek ( Snits)
Jan Tolsma
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|