(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Van Jo van Iersel kregen we de volgende vraag met bijbehorende schilderijen van de Schie:
Een Engelse kennis vroeg mij of ik deze schilderijen kon thuis brengen, het enige wat hij mij kon vertellen was een naam en een datum :Schie 1912
Nou kwam ik bij uw schitterende site uit en vroeg mij af of u hier iets meer over kon vertellen gezien uw kennis over dit gebied?
Nou, dat komt voor elkaar, want ook over de Schie heeft Aad wel het een en ander te vertellen, binnenkort dus ook op onze site verhalen over de Schie !!
Maar vast als zoethoudertje, aldus een van Alie's uitdrukkingen, deze fraaie prenten die ook al iets met de Schie te maken hebben en als Aad zich niet vergist, dan zou op het bovenste schilderij, weleens de Kerk van Overschie kunnen zijn afgebeeld, in de verte rechts..... en dus ook op de twee onderstaande prenten, op de derde prent de Heulbrug over de Schie :
de Heulbrug over de Schie, op de kop van de Bergweg.........
en zoo hebben we al veel meer over de Schie op onze site, nou vooruit nog wat meer dan
Citaat uit dit verhaal :En een laatste citaat uit dit verhaal :
Turf- en broodpenningen van de Heilige Geest waarmee 'behoeftigen' werden geholpen. zeg maar tegoed bonnen
Als we verder terug gaan in de tijd, dan stond er zoo rond 1650, op de plaats van het Proveniershuis het Leprooshuis of zoals het in 1650 werd genoemd, het Lazarushuis :
1660
Het Rotterdamse Leeprooshuis
Helaas is op dit schilderij links net niet meer de Delftsche Poort en de St. Laurenskerk te zien, op een aantal zwart wit prenten in mijn verzameling zie je die nog wel.
Op de kade staat de klapknecht die met zijn kollektezak de verplichte bijdrage van de trekschuit naar Delft probeert te innen.
1630
Bewoners en verzorgers van het Rotterdamse LeeprooshuisMaar wil je toch al nu weten, wat we allemaal over de Schie hebben, doe dan net als Aad die t.z.t. begint met het volgende :
Het hierbij afgebeelde pand is in 1885 als heerenhuis voor den heer A. van Stolk Czn. gebouwd door den architect A. W. van Dam.
Het woonhuis van A. van Stolk Czn aan de Schiekade
1938
Hoek Schiekade Provenierssingel
uit ons Proveniers verhaal
Op de bovenstaande foto is vlakbij het Ungerplein het woonhuis van A. van Stolk Czn te ontdekken.
Ongeveer aan het einde der loodsenrij, was wederom een door een hekwerk afgesloten open gang, die toegang verleende tot de werf, doch tevens tot het langs de Schiekade gelegen oude kantoorgebouw.
Feitelijk was dit kantoor de opvolger van het primitieve kantoortje, dat door David van Stolk, den stichter van het bedrijf, gebruikt werd. Tot de verplaatsing van het bedrijf naar den Abraham van Stolkweg, is dit kantoortje bewaard gebleven.
Het oude kantoorgebouw, vermoedelijk oorspronkelijk als tuinhuis gebouwd, had als hoofdvertrek een ruime zaal met daaronder een koetsierswoning, grenzende aan den stal en werd toegeschreven aan het talent van den architect Jan van Stolk (1731- 1810). Het was een mooi voorbeeld van den laat Lodewijk XV stijl.
De woonhuizen en kantoor van de fam. Van Stolk aan de Schie
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Schie en klik op ENTER
Prompt kwam er nog een vraag over het volgende schilderij:
Wanneer is dit door Herman paradies geschilderd?
Wie het weet, mag het mailen naar Ed van Til
Nog meer over de Schie kun je vinden in het verhaal waar deze kaart uit 1512 bijhoort:
Om de situatie voor de Hoge Raad van Mechelen te verduidelijken liet Delft de nu beroemde 3 Schieën kaart maken:
1512
Delft laat deze, nu beroemde, 3 Schieën kaart maken
als dokument gebruikt voor het proces voor de Hoge Raad van Mechelen
LINK
Uit de linker onderhoek komt de Schie uit Delft
Linksonderaan Overschie, naar linksbovenaan de Rotterdamse Schie naar Rotterdam
Evenwijdig aan de onderkant van de kaart de Schie naar Schiedam
De Delfshavense Schie loopt over het midden van de kaart met een bocht naar Delfshaven, Delfshaven herkennen we aan de twee toren sluizen
Ten Noorden van Delfshaven ligt Schoonderloo
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|