(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Engelfrieten overzicht |
---|
Naar beneden |
---|
Een citaat uit ons Waalse Kerk verhaal :En meer tekst hebben we eigenlijk niet nodig bij deze SCHITTERENDE interieur foto's van de koster woning van de Waalse Kerk, Aad genotterde vooral van die bolhoed....
De architecten J.Verheul Dzn en J. van Wijngaarden werkten voortvarend aan het bestek voor de nieuwe kerk. Na gereedkomen werd het uitvoerig met het Consistoire besproken en na een enkele aanvulling goedgekeurd. Vervolgens werd het aan de "membres de la communauté" voorgelegd, die er positief over oordeelden.
De kosten van de nieuwbouw van kerk annex kosterswoning werden door Dr. Dutilh met f 10.000 naar beneden afgerond op f 351.000. Inmiddels werd naarstig gezocht naar een geschikt bouwterrein op een passende locatie.
Architect Verheul deed ijverig mee. Op diens aanwijzing werd een terrein aan de Boschhoek bezocht. Oorspronkelijk was dit een stadstuin met een schilderachtige achttiende eeuwse tuinkoepel, gelegen aan het brede Vestwater van de Schiedamsche Singel.
De theekoepel van de familie Lutz
tot ca 1920
LINK
Deze locatie leek uitermate geschikt.
Het 1775 m2 terrein kon op een openbare verkoping voor de zeer gunstige prijs van f 44.000 worden aangekocht.
Met de bouw van de nieuwe kerk, voor f 122.450 gegund aan de laagste inschrijver Wolterbeek & Van Dorp werd direkt een aanvang gemaakt.
Begin 1923 ging de eerste van de 451 heipalen de grond in. De eerste steenlegging door het 6-jarige dochtertje van de predikant, Christiane Reyss, volgde op 23 September. Een oorkonde herinnert aan deze gewichtige gebeurtenis.
Gedurende de strenge winter ondervond de bouw weliswaar enige vertraging, maar op 15 Augustus 1924 kon het bouwwerk worden opgeleverd. Afwerking en inrichting van het interieur vergden hun tijd. Daaronder viel de inpassing van het oude gereviseerde orgel en de plaatsing van de antieke luidklok, afkomstig van de voormalige Waalse kerk aan de Hoogstraat.
Aan de later bekend geworden, maar toen nog jonge, W.H. Gispen werd de opdracht verstrekt voor het ontwerpen en plaatsen van een zestal fraai uitgevallen smeedijzeren kroonluchters en van de psalmborden in de kerkzaal. Ook de hanglampen en de electrische kachels in consistorie- en predikantenkamer waren uit zijn atelier afkomstig.
Op 13 September 1924 kon tenslotte op feestelijke wijze de nieuwe, gelukkig nog steeds bestaande Waalse Kerk worden ingewijd. Onder de talloze genodigden behoorden onder meer de Burgemeester en mevrouw Wijtema, de Franse gezant Charies Benoist, pasteur Roberty namens de Eglise Reformée de France, reverend Irwin Brown namens de Scots Church, ds Schokking als vertegenwoordiger van de N.H. Kerk en uiteraard de beide architecten.
De inwijdingsdienst werd ingeleid door pasteur Cler, voorzitter van de Commission Wallonne. De predikaties waren van de eigen pasteur Reyss en van pasteur Roberty uit Parijs. Mevrouw Aaltje Noordewier zong tot slot op indrukwekkende wijze de Pinkstercantate van J.S. Bach.
Huidige Waalse Kerk Schiedamse Vest
hoek Pierre Bayle straat
Maar we hebben ook wat foto's van de bewoner van toen :
J.J. Zindel
Koster van de Waalse Kerk van Rotterdam
1884 - 1934
viert in 1934 zijn 50-jarig jubileum
Zindel heeft de dominee's Révile, van Hamel, Luti en Bresson meegemaakt. In 1934 werd Zindel een gedeelte van het instituut van de Waalse Kerk genoemd. Op 4 november 1934 werd ter ere van Zindel een speciale dienst georganiseerd.
En dit schreef Zindel er zelf over :
Klik hier voor de overige Waalse Kerk verhalen op onze site |
---|
![]() |
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|