(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen) |
Terug naar het Gastenboek |
---|
Naar beneden |
---|
Gerard Martens' verhaal over......
Op een zonnige Zondag.
Er zijn van die Zondagen dat je fluitend uit bed komt en het hele huis door de zon verlicht wordt. Buiten lijkt alles fris en vrolijk en dan ga je je ineens afvragen. Wat doe ik met deze vrolijke bui en hoe zal ik het in het vat gieten om er een fijne dag van te maken? Ik kreeg opeens door, dat ik nog een vrije reis had van mijn NS-abonnement, die ik in September op moest maken. En van de ene op de andere seconde besloot ik om weer eens naar Rotterdam te gaan.
Ik hoefde niets in te pakken, alleen mijn fototoestel in mijn zak steken. Zo gedacht zo gedaan en hup, naar Rotterdam. Op het Stationsplein in de Maasstad wist ik nog niet waarheen precies en ik pakte lijn 8 in de richting van het Oostplein. Daar wilde ik eigenlijk verder Kralingen in, maar toen ik lijn 7 zag aankomen, stapte ik over en reed in de richting Benthuizerstraat via de Crooswijkseweg en Zaagmolenstraat.
Ik kreeg namelijk het idee om de Hildegardiskerk eens te gaan bekijken. Misschien kon ik wel even naar binnen om wat foto's te maken. Optimist die ik ben. Uitgestapt op de hoek van de Benthuizerstraat en de Zaagmolenstraat, wandelde ik in de richting Blommerdijkselaan.
Maar eerst maakte ik nog een foto van de Schoonoordstraat. Die ziet er tegenwoordig zo uit.
Links weet ik nog was een hele diepe portiek, waarin je je heerlijk kon verstoppen met schuilee spelen. Rechts was een suikerbakker.
Ik passeerde weer de voor mij zo bekende straten en moest constateren, dat de Raephorststraat, wat naam betreft, als zijstraat van de Benthuizerstraat verdwenen was. Het waarom is me nog steeds niet duidelijk. Waarom een andere naam voor dezelfde straat? Nou weet ik wel dat er ergens nog een stuk Raephorststraat overgebleven is. Dan maar een foto van de Zoomstraat dacht ik.
Nou die Zoomstraat was maar een tiental meters lang, want er was een parkeergarage gebouwd, die de hele straat afsloot. Dan maar naar de Hooglandstraat, die ik insloeg en op de hoek van de Hildegardisstraat maakte ik deze foto.
Niets van het oude terug te vinden natuurlijk. Daar had ik ook niet op gerekend. Een eindje verder maakte ik deze foto met de Hildegardiskerk in volle glorie.
Dezelfde oude kerk, die ik nog ken vanuit mijn jeugd en hoopvol gestemd begaf ik mij naar de kerk. Maar eerst nog deze foto van de Verbraakstraat met de bekende zijuitgang uit mijn verhaal,de St.Hildegardiskerk. Naast het snoepwinkeltje op de hoek, kan ik me ook nog herinneren, dat een klasgenoot van me, Rinus Groothuizen, bijna tegenover deze uitgang woonde. En je ziet een kunstwerk is er ook geplaatst.
Verder naar de kerk. Ik dacht, de mis van twaalf uur zou wel afgelopen zijn en ik wilde even de kerk binnengaan. Maar wat een deceptie! Er was een mededelingenbord en daarop stond, dat er op een paar doordeweekse dagen nog een dienst was en op Zondag één dienst en wel om elf uur. Dat was alles wat een parochiekerk, die de Hildegardiskerk altijd was, nog restte. Toen kreeg ik bange visioenen, dat deze al meer dan 100 jaren oude kerk, misschien wel eens gesloopt zou kunnen worden.
Ik had ook nog een hoop, dat de kerk onder Monumentenzorg zou komen te vallen, maar op de Open monumentendag was de kerk gesloten en ik kreeg en heb de indruk, dat het bericht dat ik eens gelezen had, niet op waarheid berustte.
Ik wandelde verder de Hammerstraat in en zag dat de pastorie nog niets veranderd was. Links zie je nog net een schooltje De Hildegardisschool en dat zal wel het enige zijn wat overgebleven is van de twee meisjesscholen en de St Janschool, die ook als zodanig niet meer bestaat.
Omdat het weer nog steeds mooi was, wandelde ik verder en kwam in de Heer Kerstantstraat terecht. Daar waar voorheen de achterkant van het nonnenklooster was, met ernaast de Bewaarschool, die mij ook nog binnen de muren heeft gehad. Heeeel. heeel lang geleden. Links op de foto zijn nog wel de gevels en de deuren ervan, maar binnen heeft alles nu een andere bestemming.
Ik sloeg rechtsaf weer de Hildegardisstraat in en kwam terecht op de Soetendaalseweg. Om naar het Soetendaalseplein en de Rotte te lopen vond ik op dat ogenblik een beetje ver, dus ik ging in de richting Bergweg, maar eerst fotografeerde ik daar het geboortehuis van Han v.d. Pavoordt, met wie je kennis hebt kunnen maken in de verhalen Van een oude kennis. Daar repeteerde ik iedere week met de toneelvereniging van zijn vader.
En tenslotte als toegift een foto van de Blommerdijkselaan nu. En wat denk je? Op de hoek is zowaar een brood-en banketbakkerij.
Lijn 4 bracht me weer naar de Coolsingel terug, waar ik de start kon meemaken van de Skeelermarathon en toen met de Metro naar het C.S. Daar moest ik tot mijn spijt weer constateren, dat er al sinds 13u45 geen trein reed naar Eindhoven. 14u15 was ook uitgevallen en de trein van 14u45, die ik wilde nemen, reed ook niet. Eindelijk konden we vertrekken met de trein van 15u15. Reden? O.a. GEEN PERSONEEL!!!
Het kon echter mijn dag niet meer bederven. De zon bleef schijnen op deze goed bestede zonnige Zondag
Op onze site hebben we natuurlijk nog veel meer over de Hildegardiskerk :
Klik hier als je wilt zoeken via Aad's Freefind search engine, vul in het venster jouw woord in, bijvoorbeeld Hildegardiskerk en klik op ENTER
Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek |
---|
|
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker .... |
Terug naar de top |
---|