Een e-mail sturen naar Aad? Zijn e-mail adres is aad@engelfriet.net
(klik op deze tekst om een voorgeadresseerde mail te openen)
Terug naar  het Gastenboek

Naar beneden 

Hammerstraat

Gerard Martens vertelt  ....

Naar school in de Hammerstraat

Als je vanaf de Punt netjes de Benthuizerstraat overstak, stond je aan het begin van de Hooglandstraat, dan even links en daar was de Blommerdijkselaan.
Op de hoek de banketbakker van Wandelen, waar ik menigmaal stond te watertanden als ik op weg naar mijn school was. Maar eerst nog de kiosk aan het begin van de laan, Volgen we de laan, dan zien we aan het eind de St.Hildegardiskerk oprijzen, het volle gezicht op de kerk word ontnomen door het "electriciteitshuisje", zoiets als ook op het Pijnackerplein en de Schiebroekselaan stond.
Ik ga de kerk even niet in, maar zie links op de hoek van de Hildegardisstraat, het winkeltje van Broeders, waar religieuze artikelen werden verkocht. Daar schuin tegenover was de meisjesschool. De school voor meisjes van goede huize We gaan verder en komen langs het nonnenklooster. De ingang was heel breed met vele stoeptreden. Zoals altijd ga ik daar gauw voorbij en kom dan bij de andere meisjesschool en u begrijpt het al, dat was de nonnenschool voor meisjes van gewone huize. Deze school stond op de hoek van de Ruivenstraat, tegenover de pastorie ven de kerk.
Aan de andere kant van de Ruivenstraat, ook op de hoek, was de St.Janschool, bijgenaamd de klompenschool, en dat was mijn school.

St Janschool

De St. Janschool in 2001

Daar ga ik toch wel even binnen en ik kom in een grote marmeren hal. Rechts was een gang en daar waren de eerste 4 klassen. Links ging je de trap op en rechts was dan weer een gang met de volgende vier klassen en op de volgende verdieping klas 8 t/m 12. Als je recht vooruit liep was er nog een gangetje met klas 13 en 14. Veertien klassen? Ja, want op deze school was een halfjaarlijkse verhoging.
Achter de school tot aan de Heer Kerstantstraat was een grote speelplaats. Mijn favoriete leraar was mijnheer Staal, die samen met zijn zus in de Juliana van Stolberglaan woonde. Hij zong ook in het kerkkoor en hij had het niet erg begrepen op misdienaars en padvinders.
Zo, ik ga de school maar weer uit, want anders ga ik teveel leuke en minder leuke herinneringen ophalen en dat wordt te lang. Ik ga rechts de Ruivenstraat en dan llinks de Heer Kerstantstraat in, want daar was nog een schooltje.
De bewaarschool oftewel een kakschooltje zoals de Rotterdammers bewaarscholen noemden. Daar ben ik ook nog op geweest, maar veel indruk heeft dat waarschijnlijk niet op me gemaakt. Ik ga terug langs de kerk en de Verbraakstraat, waar op de hoek een snoepwinkel was gevestigd en ga dan via Hooglandstraat en Benthuizerstraat terug naar huis. Naar de Vinkenstraat 91.
Over de kerk zijn ook wel aardige dingen te vertellen, maar dat misschien later.

We kregen een reaktie uit Toronto, Canada :

Gerard Martens voegt er nog aan toe dat Gerard van Hoorn uit Canada zijn broer Aad bedoelt. Dat maakt hij op uit het feit, dat hij Wim Duimel kende en "die was ouder dan ik en meer van mijn broer's leeftijd, maar toch hardstikke leuk die emiel....."


Klik hier als je terug wilt naar het Gastenboek


Familiewapenklein
wat zijn we trots op ons familiewapen ...., beetje jaloers zeker ....


Terug naar de top





Last update :

27 September 2001